İsrail ordusu ile Hizbullah 30 Eylül'de Lübnan’ın güneyinde sık sık çatışıyor. 15 noktada sıcak temas yaşanırken İsrail'in ilerleme çabaları başarılı şekilde püskürtülüyor.

İsrail ve Hizbullah’ın Lübnan’daki gerilimi 30 Eylül’de başlayan kara saldırılarıyla hızla tırmanarak çatışmalara dönüştü. Lübnan’ın güneyinde İsrail ordusu ve Hizbullah güçleri farklı noktalarda karşı karşıya geldi ve çatışmalar bölgedeki siyasi ve askeri dengeleri sarsmaya devam ediyor.

Kara saldırıları 30 Eylül’de başladı

İsrail ordusu 30 Eylül’de Lübnan’ın güneyine ‘sınırlı ve yoğun’ kara saldırılarına başladığını açıkladı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), İsrail’in saldırılarını resmi olarak bildirdi ve bu girişimin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini duyurdu. İsrail, sızma girişimlerini artırarak sınırdaki çeşitli bölgelerde Hizbullah’la sıcak temaslar yaşadı.

İlk çatışmalar El Udeyse’de

İsrail’in kara saldırıları başlar başlamaz 2 ekimde ilk sıcak temas yaşandı. Lübnan’ın güneyinde, Nebatiye bölgesine bağlı El Udeyse kasabasında Hizbullah güçleriyle İsrail askerleri arasında çatışmalar çıktı. Hizbullah, İsrail güçlerinin geri çekilmek zorunda kaldığını açıklarken çok sayıda İsrail askerinin öldürüldüğünü öne sürdü. Aynı gün İsrail ordusu biri yüzbaşı olmak üzere yedi askerinin çatışmalarda hayatını kaybettiğini doğruladı.

Sızma girişimleri ve iddialar

Hizbullah, El Udeyse ve Marun er-Ras kasabalarına sızmaya çalışan İsrail askerlerine karşı düzenlediği operasyonlarda üç İsrail tankını imha ettiğini iddia etti. İsrail ise Hizbullah’ın bu iddialarını yalanlayarak Lübnan’a yönelik operasyonlarında belirlenen hedeflere ulaştığını savundu. İsrail bu süreçte Lübnan’ın güneyinde sınırlı ilerlemeyle en çok 1.5 kilometre derinliğe ulaşabildi.

İsrail ve UNIFIL arasındaki gerilim

İsrail ordusu, sadece Hizbullah’la değil Birleşmiş Milletler Barış Gücü’yle de karşı karşıya geldi. 10 Ekim’de UNIFIL’in Nakura’daki karargahı İsrail askerleri tarafından hedef alındı. Bir gözlem kulesine yapılan saldırı sonucu iki Barış Gücü askeri yaralandı. Saldırılar sonraki günlerde de devam etti ve Ramiye kasabasında düzenlenen baskında 15 Barış Gücü askeri cilt, mide ve bağırsak şikayetleriyle hastaneye kaldırıldı.

Çatışmaların yayılma ihtimali

Lübnan sınırında tansiyon giderek artarken çatışmalar Ramiye, Ayta eş-Şaab, Bint Cubeyl ve diğer kasabalarda da şiddetlendi. İsrail ordusu ve Hizbullah güçleri özellikle sınır bölgelerinde sık sık karşı karşıya geliyor ve bu durum bölgedeki askeri gerilimin yayılma ihtimalini artırıyor. İsrail’in kara operasyonları kısa süreli ilerlemelerle sınırlı kalsa da Lübnan’ın güneyi çatışmaların odak noktası olmayı sürdürüyor.

Her iki tarafın da birbirine karşı iddialarını sürdürdüğü bu çatışmalar sadece bölgesel değil, uluslararası dikkatlerin de odak noktası haline geldi. BM’nin devreye girmesi ve taraflara yönelik uyarılar yapması beklenirken Lübnan’ın güneyindeki belirsizlik sürüyor.

İsrail Lübnanlıları vururken Lübnan ordusu nerede?

İsrail’in Lübnan bombardımanında görünmez el: Beyrut saldırılarında ABD mühimmatlarına rastlandı