Türkiye'nin Haniye'nin ardından ilan ettiği bir günlük yas için Tel Aviv'deki büyükelçilikte de bayrağın yarıya indirilmesi kriz yarattı. Maslahatgüzarı kınama için İsrail Dışişlerine çağrıldı "gidin yasınızı efendiniz Erdoğan'ın yanında tutun" dendi

Hamas siyasi büro şefi İsmail Haniye’nin İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin töreninde suikastla öldürülmesine en büyük tepki gösteren ülkelerden biri de Türkiye’ydi. Haniye’nin öldürülmesi ardından bir günlük milli yas ilan Türkiye’nin Tel Aviv Başkonsolosluğu’nda da Türk Bayrağı yarıya indirildi, kriz çıktı. Hamas lideri için ülkelerinde yas tutulmasına, sürekli Türkiye’yi hedef alan paylaşımlarıyla bilinen İsrail Dışişleri Bakanı Katz’ı öfkelendirdi. Maslahatgüzar elçiliğe çağrıldı.

‘Efendilerinin yanında yas tutsunlar’

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Türkiye’nin Tel Aviv elçiliğinin maslahatgüzarının bakanlığa çağrıldığını duyururken şu ifadeleri kullandı: “Büyükelçilik temsilcileri yas tutmak istiyorlarsa Türkiye’ye gitmeli ve terör örgütü Hamas’ı kucaklayan, onun cinayet ve terör eylemlerini destekleyen efendileri Erdoğan’ın yanında yas tutmalılar.”

Katz, Dışişleri Bakanlığı yetkililerine Türkiye’nin maslahatgüzarını kınama için çağırma yetkisi verdiğini söylediği paylaşımında, “İsrail Devleti, 7 Ekim’de Hamas’ın zulmüne öncülük eden ve televizyondaki korkunç görüntüleri izlerken arkadaşlarıyla birlikte dua ederek, katillere başarılar dileyen İsmail Haniye gibi bir katil için yas eylemlerine tolerans göstermeyecektir” dedi.

‘Bayrağı kaldırıp, evlerine gitsinler’

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de, “Türkiye Büyükelçiliği çalışanlarının bayrağı tamamen kaldırıp eve dönebileceği” yönünde bir açıklama yaptı.

‘Müzakerecileri öldürerek barışa ulaşamazsınız’

İsrail’in bu tepkisine Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli yanıt verdi. Keçeli,”Müzakerecileri öldürerek, diplomatları tehdit ederek barışa ulaşamazsınız” dedi.

İsrail suikastı böyle yapmış: Meğer Haniye’yi öldüren bomba, onun kaldığı odaya haftalar önce yerleştirilmiş