İsrail tansiyonu yükselten saldırılarına bir yenisini ekleyerek dün gece Suriye'de bazı askeri üsleri vurdu. İranlı uzmanların bulunduğunun iddia edildiği üslerde 25 kişi öldü. İran'dan kınama açıklaması geldi.

İsrail’in Ortadoğu’daki saldırgan hamlelerin adresi yine Suriye oldu. İsrail geçen ekimden bu yana Gazze işgalini sürdürüyor. Fakat tansiyon artık Gazze sınırlarını aşmış, bölgenin tamamına yayılmış vaziyette. Suriye pazar günü ülkede çeşitli yerlerin İsrail tarafından vurulduğunu açıkladı. Bir askeri kaynak dün gece 23:30 itibariyle Lübnan’ın kuzeyinden gelen hava saldırılarının merkezi askeri üsleri hedef aldığını açıkladı. Yapılan açıklamalar göre ölenlerin sayısı 25’e yükseldi. Ölenlerin beşinin sivil, dördünün istihbarat personeli ve 13’ünün İran için çalışan suriyeliler olduğu bildirildi. İsrail CNN’nin konuyla alakalı sorularını “yabancı medyadaki haberlere cevap vermediklerini” söyleyerek yanıtsız bıraktı.

Vurulan hedeflerde İranlılar da varmış

Reuters’ın haberine göre Misyaf yakınında bir kimyasal silah üretim merkezi birden fazla kez vuruldu. Kaynaklar bu üretim merkezinde çalışan İranlı uzmanlar olduğuna inanıyor.

İran saldırıyı kınadı

İran, İsrail tarafından vurulan Suriye’ye destek veren açıklamalarda bulundu. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kenani “Siyonist rejimin bu suçunu, saldırısını kınıyoruz” dedi. Kenani, ABD başta olmak üzere İsrail’e silah yardımında bulunan Batılı ülkeleri kastederek “İsrail’i desteklemeyi ve silahlandırmayı bırakın” dedi.

İsrail Suriye’yi ilk kez vurmuyor

İsrail Gazze işgalinin öncesinde de Suriye’ye Lübnan üstünden hava saldırıları yapıyordu. Suriye’nin 13 yıl süren iç savaşı boyunca da çoğunlukla İran bağlantılı bölgelere hava saldırıları düzenlemişti. Suriye bölgede İsrail’e karşı savaşan İran öncülüğündeki Direniş Ekseni’nin de mensubu. Suriye’nin Direniş Ekseni’ne üye olması sayesinde iç savaş döneminde Devlet Başkanı Beşar Esad İran’dan aldığı desteklerle iktidarını sürdürebildi, muhalefeti büyük oranda püskürttü.

Dün düzenlenen saldırı bölgede günden güne yükselen tansiyonun tabiri caizse “tuzu biberi” oldu. Temmuz ayının sonunda Lübnan Hizbullahı’nın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür İsrail tarafından öldürülmüştü. İsrail hemen ardından Hamas’ın eski Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’yi de İran’da öldürmüştü. O sırada İran’ın yeni cumhurbaşkanı olmak için yemin eden Mesud Pezeşkiyan İsrail’e karşı intikam yemini etmişti.  Suikastın ardından 40 günü aşkın süre geçti ama İran kendisinden beklenen misillemeyi henüz yapmadı.

İsrail güçleri Batı Şeria’da bir Türk’ü katletti, Erdoğan ‘soykırım politikası’ dedi