İsrail-Filistin savaşında yeni bir aşamaya geçildi. Dün sabah Hamas, Gazze şeridinden İsrail'e havadan ve karadan dev bir saldırıya geçti. Sivil asker tanımayan saldırıya İsrail de kısa süre içinde cevap vermeye başladı. İki taraftan yüzlerce insan öldü. Hamas çok sayıda İsrailliyi rehin aldı.

*Sokaklarda cesetlerin sürüklendiği, katledilmiş sivillerin gösterildiği görüntüler iki tarafı da destekleyen sosyal medya hesapları tarafından karşı propaganda olarak tüm dünyaya yayıldı. Yayın ilkelerimiz gereği bu fotoğrafları yayınlamıyoruz.

İsrailliler bir ‘Şabat’ yani Cumartesi sabahına, on yıllardır daracık Gazze şeridinde ambargo altında yaşayan Filistinlilerin en büyük direniş örgütü Hamas’ın başlattığı son derece şaşırtıcı bir saldırı ile uyandılar. Hamas bir yandan binlerce el yapımı füzeyi İsrail’in dört bir yanına ateşlemeye başladı, bir yandan da havadan, karadan ve hatta denizden İsrail topraklarına girdi ve savaş başlattı. Bu çatışmalar pazar sabahı dahil devam ediyordu. Hamas’ın bu sürpriz saldırısına İsrail’in tepkisi çok sert oldu. Başbakan Binyamin Netanyahu, ‘Savaştayız’ dedi ve İsrail ordusu Gazze şeridine karşı bugüne kadar görülmemiş sertlikte misillemede bulunmaya başladı, sabaha kadar Gazze’ye bomba ve top mermisi yağdırdı. Lübnan’daki Hizbullah da, ‘Hamas’la dayanışma için’ İsrail’in işgal altında tuttuğu Golan tepelerindeki askeri hedeflere füze fırlattı. İsrail bunun üzerine Lübnan’daki Hizbullah hedeflerini de vurmaya başladı.

Haritada kırmızı ile işaretlenen yerler, Hamas’ın ve İsrail’in saldırdığı yerler, dün aktif çatışma yaşanan yerleşimler. Hamas bu yerlerin pek çoğuna karadan da girdi, sivil asker demeden bulduklarını rehin aldı.

Hamas’ın askeri güçleri dün sabah 22 ayrı İsrail yerleşimine ve şehrine girdi. Buralardan çok sayıda sivili öldürdü ve rehin alıp Gazze’ye götürdü. İlk belirlemelere göre İsrail’de saldırılarda 300’den fazla insan öldü. Hamas’ın saldırdığı hedeflerden biri, İsrail’de çölde yapılan bir müzik ve dans festivaliydi. Bu festivale İsrail dışından gelmiş çok sayıda sivil de katılıyordu, onlar arasından da ölenler var. Saldırıya uğrayan yerler arasında İsrail’in Aşkelon şehri gibi önemli yerleşimler de var.

Hamas’ın bu saldırısı, bundan 50 yıl önce yaşanan ve tarihe Yom Kippur Savaşı diye geçen savaşın başlangıcından bir gün sonraya denk geldi. Saldırı, Yahudiler için kutsal tatil günü Şabat’ta (cumartesi) başlatıldı. Bunun sürpriz etkisini büyüttüğü düşünülüyor.

Bölünmüş İsrail’i birleştirdi

Hamas’ın saldırısı İsrail’in kendi içinde geçirdiği çok zor günlerde geldi. Ülkeyi yöneten aşırı sağcı hükümetin getirmek istediği yargı düzenlemeleri sadece İsrail toplumunda değil ordusunda da bölünmelere neden olmuştu. Ama dün görünen, İsrail’de muhalefetin bu saldırı sonrası hükümetin arkasında toplandığı ve mutlak destek verdiği. Yani Hamas bölünmüş İsrail’i birleştirmeyi başardı.

Hamas’ın saldırısının zamanlamasını önemli kılan bir başka unsur, İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki yakınlaşmaydı. Suudi Arabistan dün İsrail’in misilleme sırasında orantısız güç kullanmasını kınadı ama Hamas’ı da desteklemedi. Genel olarak Arap dünyasından Hamas’a pek destek gelmedi, ülkeler İsrail’i özellikle Mescidi Aksa konusunda çok eleştirse de Hamas’a da destek vermedi, Hamas’ın sivilleri hedef alan saldırısını kınadı.

Hamas, İsrail’e karşı ve bu ülkeyi yenmeye yönelik bir savaş başlattığını söylese de, böyle bir gücü yok. Bu yönde bir uluslararası dayanışmayı da harekete geçirememiş durumda. O yüzden olsa gerek, genç yaşlı demeden sivilleri rehin alıp Gazze’ye götürmeleri, çatışmalar bittiğinde pazarlık şansı yaratmak için.

İsrail’de 300, Gazze’de 232 ölü

Ancak ilk gün itibarıyla İsrail’in tepkisi çok sert ve bu ülke dün son olarak Gazze şeridinde yaşayan sivillere ‘Gazze’yi boşaltma’ çağrısı yaptı. Bu çağrı, İsrail’in sadece hava saldırısıyla yetinmeyip karadan bu minik toprak parçasını işgale de hazırlandığı şeklinde yorumlandı. Görgü tanıkları Gazze’de sokakların boş olduğunu, sivil halkın çoğunlukla sığınaklara sığındığını söylüyor. Nitekim İsrail hava saldırısı çok şiddetli ve Gazze’nin çok sayıda önemli binası, Hamas tarafından kullanıldığı düşünülen karargahlar ve bazı bakanlıklar yerle bir edilmiş durumda.

İsrail topraklarındaki çatışmalar pazar sabahı en azından 5 ayrı yerleşim yerinde devam ediyor; Hamas cumartesiyi pazara bağlayan gece boyunca da çok sayıda roketi İsrail tarafına attı.

İsrail Sağlık Bakanlığı, Hamas saldırıları sonucunda hayatını kaybeden kişi sayısının 300’e yükseldiğini, 1590’ın üzerinde yaralı olduğunu bildirdi. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise karşı saldırılarda 232 Filistinlinin öldüğü, 1697’den fazlasının yaralandığı duyuruldu.

Abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e çok sayıda roket fırlatıldı. Roketlerin Tel Aviv yakınlarındaki Ramla kentine düşmesi sonucu, kentteki park halindeki araçlar, caddeler bazı evlerde hasar oluştu.

İsrail genelinde olağanüstü hal ilan edildi.

İsrail’in önde gelen yayın kuruluşlarından Haaretz, birçok kişinin öldüğünü, yüzlerce yaralı olduğunu sayısı tespit edilemeyen rehineler olduğunu yazdı. Haaretz haberine ‘Gazze savaş ilan etti’ başlığını verdi. İbranice yayın yapan Walla Gazetesi de Hamas’ın “Onlarca İsrailli asker ve sivili kaçırdık” açıklamasına yer verdi. Şu ana kadar kaç kişinin kaçırıldığına yönelik net bir bilgi yok.

Çatışmalar Batı Şeria’ya sıçradı, 6 Filistinli öldü

Hamas’ın Gazze’den İsrail’e sızması ve İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ni bombalaması ardından şiddet olayları Batı Şeria’ya da sıçradı. İsrail tarafından ilhak edilen Doğu Kudüs’te de çatışmalar oldu.

Filistin Sağlık Bakanlığ, İsrail güçleri ve yerleşimcilerle çıkan çatışmalarda biri çocuk altı Filistinlinin öldüğünü ve 120’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

Bakanlık, 13 yaşındaki Ahmad Abdel Nasser Rabi’nin İsrail askerleri tarafından Kalkilya’da öldürüldüğünü söyledi.

Filistin Kızılayı, Batı Şeria’da en az altı ayrı yerde çatışmalar yaşandığını belirtti.

IDF: İsrail Tugay komutanı öldürüldü

İsrail ordusu, Nahal Tugayı komutanı Yarbay Yonathan Steinberg’in güney İsrail’de Hamas savaşçıları tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

Hastaneler tıklım tıklım

Hem İsrail hem de Filistin’de hastanelerde yoğunluk yaşanıyor. Taraflar çok sayıda kayıp ve yaralı verirken öte yandan kayıp yakınlarını arayanlar da hastanelere akın etti.

El-Şifa hastanesi önü / Gazze

Gazze’de elektriğin İsrail Enerji Bakanlığı tarafından  kesilmesi, yaralıların hastanede devam eden tedavilerinde de aksaklıklara neden oldu. Gazze’deki sağlık görevlileri ve doktorlar, Al Jazeera’ye konuştu. Yaralanan 1600’den fazla kişinin durumunun ‘kritik’ olduğu ve ameliyat edilmesi gerektiğinin altı çizildi.

El-Şifa Hastanesi yöneticisi Abu Silmiya, “Bu kuşatmanın en ağır bedelini ise sağlık sektörü ödüyor. Acil servislerde ve yoğun bakım ünitelerinde çok ihtiyaç duyulan tıbbi malzeme ve ekipman sıkıntısı yaşıyoruz” dedi.

Abbas, Blinken ve Macron ile görüştü

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü.  Filistin resmi ajansı WAFA’da yer alan habere göre Abbas görüşmelerinde gerilimin tırmanışının ana nedenlerinin ‘siyasi ufkun daralması, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkını kullanamaması, başkenti Doğu Kudüs olan kendi devletinde bağımsızlık ve egemenlik elde edememesi ve İsrail saldırganlığının devam etmesi ile uluslararası sessizlik’ olduğunu söyledi.

İşgal altındaki Batı Şeria’da Pazar günü için tüm Filistinli gruplar tarafından genel grev çağrısı yapıldı. Kapatma çağrısına uymak için tüm bakanlıklar ve ticari kuruluşlar kapatılacak.

Hamas’ın İsrail’e giriş anı

Hamas, güçlerinin operasyon başladığında İsrail’e nasıl giriş yaptıklarını gösteren bir video servis etti. Profesyonel çekimlerin yer aldığı video klipte, Hamas, sabah saldırının nasıl başladığı, paraşütü savaşçıların hedeflere iniş anı görünüyor.

İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, saat 20.00 sularında abluka altındaki Gazze Şeridi’ne sağlanan elektriğin kesilmesi talimatı verdi. Karanlığa gömülen Gazze’den İsrail tarafına atılan füzeler daha net görülmeye başladı.

Öte yandan gece yarısından saatler önce İsrail Başbakanı Netanyahu, tüm askeri güçlerini kullanacaklarını belirterek Gazze sakinlerinin bölgeden çıkmasını istedi.

İsrail’in, Gazze’ye elektrik tedariğini kesmesinin ardından bölge karanlığa gömüldü.

İsrail jetleri Filistin Kulesi’ni vurdu

İsrail savaş uçakları, misilleme saldırılarında Gazze’nin merkezindeki birkaç binayı hedef aldı. Bunlardan biri de 11 katlı “Filistin Kulesi” olarak adlandırılan binaydı. Vurulduktan kısa bir süre sonra çöken bina, çatısında Hamas radyo istasyonlarını barındırıyordu.

Tahran’da havai fişekli kutlama

Gazeteci Nevşin Mengü, İran’ın başkenti Tahran’daki Filistin Meydanı’nda yapılan havai fişekli kutlamaların görüntülerini paylaştı. Görüntülerde Hamas’ın saldırılarını kutlayan İranlıların Filistin bayraklarıyla meydanı doldurduğu görülüyor.

Netanyahu Biden ile görüştü

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile görüştü. Netanyahu, Biden ile görüşmesini “ABD başkanının İsrail’in yanında durduğunu ve İsrail’in meşru müdafaa hakkını tam olarak desteklediğini vurguladığını” söyledi.

ABD, İsrail’e askeri yardım olarak yıllık 3,8 milyar dolar sağlıyor.

Eski İsrail Adalet Bakanı: MOSSAD soruşturulabilir

Eski İsrail adalet bakanı Yossi Beilin Al Jazeera’ye konuştu. İsrail istihbarat teşkilatlarının Hamas’ın sürpriz saldırılarını nasıl gözden kaçırdığının muhtemelen çatışmalar sona erdikten sonra soruşturulacağını söyledi. Beilin, “Bunun sona ermesiyle birlikte soruşturmaların başlayacağına, insanlara zor sorular sorulacağına ve eninde sonunda bununla ilgili kararlar alınacağına inanıyorum” dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı: Hamas İran’dan aldığı talimatla saldırı başlattı

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Hamas’ın abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e karşı yürüttüğü saldırıları İran’dan aldığı emir ve destekle başlattığını söyledi. İsrail Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Herzog, Hamas’ın İran’daki komutanlarından emir ve destek alarak İsrail’e karşı ‘sebepsiz kanlı bir saldırı’ başlattığını ifade etti.

İsrail vatandaşlarına tehdidi ortadan kaldırmak için tüm önlemleri alacaklarını kaydeden Herzog, İsrail’in zorlukların üstesinden geleceğini dile getirdi.

Herzog, uluslararası topluma “Hamas ile müttefiki ve destekçisi İran’ı koşulsuz kınama” çağrısı yaptı.

Hamas: Topyekun savaş başlattık

Hamas son yaptığı açıklamada, ‘en kötü senaryoya’ hazır olduklarını belirtti. Hamas Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri Al Jazeera’ye röportaj verdi. Hedeflerinin ‘özgürlük’ olduğunu belirten el-Aruri, “Artık tüm senaryolar mümkün ve İsrail’in toprak işgaline hazırız” diye ekledi. Salih el-Aruri, “Bu bir (vur-kaç) operasyonu değil; topyekün bir savaş başlattık. Çatışmaların devam etmesini ve savaş cephesinin genişlemesini bekliyoruz. Tek bir temel hedefimiz var: özgürlüğümüz ve kutsal mekanlarımızın özgürlüğü” dedi.

Netanyahu: Öncelikli hedef düşmanı temizlemek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, güvenlik birimleriyle kabine toplantısı yaptı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Öncelikli hedefimiz topraklarımıza giren düşman unsurları temizlemek, saldırıya uğrayan yerleşim yerlerinde güvenlik ve huzuru tesis etmek” dedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, güvenlik kabinesiyle Tel Aviv kentinde bir araya geldi.

Toplantının başında, İsrail’in sabahtan itibaren ‘savaşta olduğunu’ ifade eden Netanyahu, şöyle devam etti: “Öncelikli hedefimiz topraklarımıza giren düşman unsurları temizlemek, saldırıya uğrayan yerleşim yerlerinde güvenlik ve huzuru tesis etmek. İkinci olarak Gazze Şeridi içinde düşmana feci bir bedel ödetmek. Üçüncü amacımız diğer cepheleri güçlendirmek. Böylece kimse bir hata içinde bu savaşa katılmasın.” İsrail vatandaşlarından birlik olmalarını isteyen Netanyahu, “Bir savaşın içindeyiz. Savaşta ortak akılla hareket etmek gerekir. Tüm İsrail vatandaşlarını en yüksek hedefimiz savaşta zafer için birleşmeye çağırıyorum” dedi.

Esir alınan İsrail askerlerinin görüntüleri yayınlandı

Hamas, silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının İsrail’in güney bölgelerine başlattığı ‘Aksa Tufanı’ operasyonunda esir alınan İsrail askerleri ile Nahal Oz bölgesindeki askeri noktalara baskınlara ilişkin yeni görüntüler yayınladı. Hamas, sosyal medya hesaplarından İzzeddin el-Kassam Tugaylarına bağlı unsurların İsrail’in Gazze Şeridi sınırındaki Nahal Oz bölgesinde baskın düzenlediği askeri noktalara ve çeşitli noktalarda esir aldığı bazı İsrail askerlerine ilişkin iki ayrı görüntü paylaştı.

Görüntülerde, Nahal Oz’daki askeri noktalarına gelen onlarca İzzeddin el-Kassam Tugayları unsurlarının İsrail askerleriyle girdiği çatışmalar ve İsrail askerlerinin öldürüldüğü görüldü.

Paylaşılan bir diğer videoda ise İzzeddin el-Kassam Tugayları unsurlarının, ‘askeri kışla’ olduğu anlaşılan bir alandan ‘sivil kıyafetli’ bazı kişileri esir aldığına ilişkin görüntüler yer aldı.

Hamas, İsrail’in Gazze Tümen Komutanı Tuğgeneral Nimrod Aloni’nin de dahil olduğu esir alınan İsrailli asker ve sivillere ilişkin şu ana kadar bir sayı açıklamadı.

7 bölgede çatışma sürüyor

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi sınırındaki 7 noktada Filistinlilerle çatıştığı bildirildi. İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberinde, “onlarca silahlı Filistinli, Gazze Şeridi sınırındaki 6 nokta ile orduya ait bir mevziiye sızdı, ateş açtı, İsrail ordusuyla çatıştı” ifadesine yer verildi.

Abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail bölgelerine giren Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail güçleriyle çatıştı. Grup, çatışma sırasında ele geçirdikleri İsrail askeri aracını Gazze’ye getirdi.

Söz konusu bölgelerin Siderot, Nahal Oz, Kaffar Gazze, Macin, Sofa, Bari ile İsrail ordusunun ‘Gazze bölüğü’ karargahı olduğu aktarıldı. Gazze Şeridi sınırına yakın İsrail beldesinde yaşayanların, evlerinin çevresindeki sokaklarda silahlı Hamas üyelerini gördüklerini söylediği paylaşılan haberde, ayrıca bölgede elektriklerin kesildiği kaydedildi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari ise “İsrail’in güneyindeki çatışmaların hala devam ettiğini; o bölgelerin militanlardan temizlenmesinin saatler alacağını” ifade etti.

İsrail’den karşı operasyon: Demirden Kılıçlar

İsrail ise Hamas’ın “Aksa Tufanı” adını verdiği saldırıya “Demirden Kılıçlar” adını verdiği saldırıyla karşılık veriyor. İsrail ordusu, Gazze’deki Hamas hedeflerine yönelik başlatılan operasyonunu görüntülerini yayınladı. Görüntüler, “Kısa bir süre önce onlarca Hava Kuvvetleri savaş uçağı Gazze Şeridi’nde Hamas terör örgütünün hedeflerine saldırdı” notuyla paylaşıldı.

İsrail ordusu, Gazze sınırına yakın yerleşimlerin kontrolünü yeniden ele geçirmek için birkaç saate ihtiyacı olduğunu söyledi. İsrail ordusu, düzinelerce savaş uçağının ve diğer askeri uçakların Hamas’ın 17 askeri üssüne ve dört operasyonel karargahına saldırdığını açıkladı. Haaretz gazetesinin haberine göre ise İsrail ordusu, Hamas savaşçılarının güney İsrail’e sızdığı hiçbir noktanın kontrolünü ele geçiremedi. Buna göre, bölge sakinleri İsrail güvenlik güçleri veya sağlık personeli barınaklarda beklemeye devam ediyor.

https://twitter.com/idfonline/status/1710586299592081657?s=20

Abbas: Filistin’in kendini savunma hakkı vardır

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail saldırıları karşısında Filistin halkının kendini savunma hakkının olduğunu söyledi. Filistin resmi haber ajansı WAFA’ya göre, Abbas, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e başlattığı “Aksa Tufanı” operasyonuna ilişkin gelişmeleri görüşmek üzere üst düzey sivil ve güvenlik yetkililerini Ramallah’ta topladı.

Abbas, toplantıda yaptığı konuşmada, Filistin halkının himaye edilmesinin zorunlu olduğunu belirterek, “İşgal güçleri ve yerleşimcilerin terörüne karşı Filistin halkının kendini koruma hakkı vardır” dedi.

İsrail’in BM elçisi: Hamas düzinelerce İsrailli sivili öldürdü

İsrail’in BM büyükelçisi Gilad Erdan, İsrail’e farklı noktalardan sızan savaşçıların “Düzinelerce İsrailli sivili öldürdüğünü” söyledi. X hesabından açıklama yapan Erdan, “İsrail, vatandaşlarını korumak için gereken her türlü adımı atacak ve biz de terör örgütlerinden bunun bedelini tam olarak ödeyeceğiz. Terör asla kazanamayacak” açıklamasını yaptı.

Görgü tanıkları: Gazze hastaneleri dolu

Al Jazeera’nın görgü tanıklarına dayandırdığı haberine göre, Gazze hastanelerinde çok sayıda ölü var. Görgü tanıkları, Gazze’deki hastanelerde çok sayıda ölü ve yaralının bulunduğunu doğruladı.

İran: Filistinli savaşçıları tebrik ediyoruz

Hamas’ın operasyonuna yönelik bir destek açıklaması da İran’dan geldi. İran, Hamas’ın başlattığı Aksa Tufanı operasyonunu desteklediğini duyurdu. Yarı resmi ISNA haber sitesinin bildirdiğine göre, İran’ın Dini Lideri Hamaney’in danışmanlarından biri, İsrail’e son yılların en büyük saldırısını düzenledikleri için Filistinli savaşçıları tebrik etti. Hamaney’in Danışmanı Rahim Safavi, “Filistinli savaşçıları tebrik ediyoruz. Filistin ve Kudüs özgürleşene kadar Filistinli savaşçıların yanında olacağız” dedi.

Cihat çağrısı

Kudüs’teki camiler, İsrail’e karşı cihad çağrısı yaptı. Kudüs’ün dört bir yanındaki camilerin hoparlörleri, tüm Müslümanları ve Filistinlileri ayağa kalkmaya ve İsrail Savunma Kuvvetleri ve İsrail Hükümetine karşı Cihad (Kutsal Savaş) başlatmaya çağırdı.

Hamas: 5 bin roket fırlatıldı

Hamas, abluka altındaki Gazze’den İsrail’e  5 bin roket fırlattığını öne sürdü. Sabah saat 7’den itibaren İsrail’in dört bir yanında ve Kudüs kentine kadar siren sesleri duyuldu. Ayrıca Hamas’ın silahlı militanları, İsrail’in çevresindeki kasaba ve köylere doğru karadan sızdığı da iddialar arasında.

Hamas’ın söz konusu operasyonu geçen 16 yılda eşi benzeri görülmemiş bir gelişme.

İsrail medyası, silahlı kişilerin ülkenin güneyindeki kasabalarda yoldan geçen insanlara ateş açtığını kaydediyor. Sosyal medyada dolaşan görüntülerde şehrin sokaklarındaki çatışmaların yanı sıra kırsal kesimde ciplerdeki silahlı kişilerin gezindiği görülüyor. Görüntülerde  öte yandan İsrailli yerleşimcilerin kaçış anları da görülüyor.

İsrail’in Şa’ar Hanegev bölgesinin Belediye Başkanı Ofir Libstein, Hamas militanları tarafından öldürüldü.

Çok fazla yaralının olduğu İsrail’de Kızıl Haç’ın İsrail’deki muadili olan Magen David Adom, kan bağışı çağrısında bulundu.

Polis karakolu ele geçirildi

İsrail’in Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) Gazze’den İsrail bölgelerine sızan silahlı grubun, Sderot kentinde bir polis merkezini ele geçirdiğini yazdı. İsrail ordusu da Sderot kentinin girişinde yolları kapattı.

Öte yandan sosyal medyada bir İsrail tankının ele geçirildiği görüntüler de gündeme geldi. Bir İsrail askerinin tanktan çıkarılışı kameralara yansıdı.

https://twitter.com/ChaudharyParvez/status/1710568356645110195

Hamas’ın Gazze’deki askeri komutanı Muhammed Deif yaptığı açıklamada, Yahudi bayramları nedeniyle son birkaç haftadır Yahudi ziyaretçilerin arttığı Kudüs’ün hassas El Aksa Camii yerleşkesini kurtarmak için yeni bir operasyon başlattıklarını duyurdu. Hamas’ın İsrail’e karşı yeni çabalarının ‘bunun sadece ilk aşaması’ olduğunu da sözlerine ekledi.

Deif, “Düşmanı El Aksa camisine yönelik saldırganlığını sürdürmemesi konusunda uyardık… Düşmanın karşılıksız saldırganlık dönemi sona erdi. Batı Şeria’da ve Yeşil Hat’ta yaşayan tüm Filistinlileri, rehavete kapılmadan saldırıya geçmeye çağırıyorum. Tüm sokaklara çıkın. Her yerdeki Müslümanları saldırı başlatmaya çağırıyorum” dedi.

İslami Cihad ve Hizbullah’tan Hamas’a destek

İslami Cihad Örgütü ve Lübnan Hizbullah’ı da Hamas’ın yanında İsrail’e karşı yapılan saldırılara katıldığını açıkladı. Lübnan Hizbullah’ının Farsça X hesabından yapılan açıklamada, “Bugün tüm cephelerin birleştiği gündür” açıklaması yapıldı.

https://twitter.com/Hezbollah_FA/status/1710541734927589641

Savaş hali ilan edildi

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) beklemediği Aksa Tufanı operasyonu karşısında operasyona karşılık saldırılara karşılık olarak İsrail de savaş hali ilan etti. İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan ilk açıklamada, ‘çok sayıda teröristin’ Gazze Şeridi’nden İsrail topraklarına sızdığı ve çevre bölgelerde yaşayanlardan evlerinde kalmalarının istendiği belirtildi.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: Zor zamanlardan geçiyoruz

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da sosyal medya hesabı üzerinden açıklama açıklama yaptı. Herzog, “İsrail Devleti zor bir dönemden geçiyor. Herkesi İç Cephe Komutanlığı’nın direktiflerine uymaya, karşılıklı güvence ve sükunet göstermeye çağırıyorum” dedi.

Netanyahu: Savaştayız

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da Hamas’ın Aksa Operayona yönelik açıklama yapıldı. ‘Savaştayız’ diye paylaştığı video mesajında Hamas’ın söz konusu operasyonunun bedelinin ağır olacağını söyledi. Netanyahu şu ifadeleri kullandı: “Savaştayız ve kazanacağız. Düşmanlarımız hiç bilmedikleri bir şekilde bedel ödeyecek.”

Yedek askerler göreve çağrıldı

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, roketlerin fırlatıldığı Gazze’deki hedeflere doğru saldırı başlattı. KAN’ın haberine göre, Savunma Bakanı Yoav Gallant, yedek askerleri göreve çağıran kararnameyi imzaladı. İsrail Savunma Bakanı Gallant, Gazze Şeridi etrafında 80 kilometre yarıçapındaki bölgeyi askeri alan ilan etti.

Savunma Bakanı Gallant sosyal medya platformu X üzerinden bir video açıklama yayınladı. Gallant, Hamas’ın İsrail’e saldırarak büyük bir hata ettiğini söyleyerek, İsraillilerin açıklanan güvenlik talimatlarını takip etmelerini istedi. İsrail Savunma Bakanı, “İsrail bu savaşı kazanacaktır” dedi.

Dünya’dan Hamas operasyonuna kınama

İsrail ve Hamas arasında başlayan karşılıklı saldırıların tırmanmasının ardından Rusya, Suudi Arabistan ve Mısır’dan itidal çağrısı geldi. Batı ülkeleri Hamas’ın aksa tufanı operasyonunu kınarken Filistin Yönetimi ve Hizbullah, Hamas’a destek açıklaması yaptı.

Dünyadan tepkilerle ilgili geniş haberimizi link üzerinden okuyabilirsiniz.

Dünyanın gözü İsrail’de: Kınama ve destek mesajları