Hamas İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının 20 bini geçtiğini duyurdu. BMGK'daki ateşkes tasarısı oylaması ise üçüncü kez ertelendi.

İsrail Hamas’ın topraklarını hedef aldığı 7 Ekim tarihinden bu yana Gazze Şeridi’nde başlattığı işgal harekatını sürdürüyor. Gazze’deki Hamas yönetimi medya ofisinin bildirdiğine göre 75 gündür devam eden saldırılarda öldürülen Filistinli sayısı 20 bini aştı, yaralananların sayısı ise 52 bin 600’ü geçti. Yıkılan binaların enkazında kalan kayıp kişilerin sayısının 6 bin 700 olduğu, bunların yüzde 70’inin kadın ve çocuklardan oluştuğu söylendi.

Savaşın tüm yıkıcılığıyla kenti adeta harabeye çevirdiği bir ortamda uluslararası yardım çağrıları da artıyor ve yetkililer kente yardımların yetersiz kaldığı konusunda uyarılar yapıyor. Örgütün açıklamasında İsrail’in Gazze’de soykırım yaptığı ve bundan İsrail kadar “saldırıların durdurulmasına ilişkin tüm çabaları kasıtlı olarak engelleyen başta ABD olmak üzere uluslararası toplumun da sorumlu olduğunun” altı çizildi.

Oylama bir türlü yapılamıyor: Gerekçe anlaşmazlık

Örgütün değindiği “çabaların engellenmesi” kısmı ABD’nin daimi üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) oylamaya vurguydu. Ateşkes çağrısı tasarısını ilk oylamada veto eden ABD kararın çıkmasına engel olmuş, ikinci oylamada ise “tasarıyı sert bulup” oylamanın yapılmasını erteletmişti.

BMGK’da Gazze’nin kaderi belirlendi: ABD ateşkese ‘hayır’ dedi

Dün yapılması beklenen oylama ise yine ertelendi. Beş daimi ve 10 geçici üyenin tasarı üzerinde anlaşmaması ertelemeye gerekçe olarak gösterildi. BMGK Dönem Başkanı Ekvador’un BM Daimi Temsilcisi Jose De La Gasca ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) BM Daimi Temsilcisi Lana Nuseybe tasarıyla ilgili kapalı oturumun ardından basına açıklama yaptı.

Gasca “BMGK tasarı hakkında görüşmelere devam etmeye ve diplomasiye biraz daha zaman tanımaya karar verdi. Karar tasarısının oylamasını yarın sabaha erteliyoruz” derken Nuseybe de anlaşma sağlanmazsa bile karar tasarısının bir noktada oylamaya sunulacağını belirterek “Herkes etkili ve sahada değişiklik yaratacak bir tasarı görmek istiyor” dedi.

Herzog ‘Yeni insani araya hazırız’ dedi, BMGK’daki Gazze oylaması yine ertelendi

Tüm ülkelerin en üst düzeyde dikkatini tasarıya verdiğini kaydeden Nuseybe “Diplomasi zaman alıyor. Ancak sahada çok fazla acı var. Başarmak zorundayız” değerlendirmesi yaptı. BM’ye denetim mekanizması konusunda güvenilmeyeceğiyle ilgili tartışmalara da değinen BAE’li diplomat “BM’ye güveniyoruz ve rol oynaması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Blinken: Tarafların zor seçimler yapması gerekiyor, buna ABD de dahil

ABD’nin Ortadoğu’daki önceliklerine odaklanmaya devam ettiğini söyleyen ABD Dışişleri Bakan Antony Blinken İsrail’in hem Hamas’ı ortadan kaldırmak hem de Gazze’deki sivil ölümlerini en aza indirmekle yükümlü olduğunu söyledi. Çatışmada iki devletli çözüm bulunabilmesi için tüm tarafların “zor seçimler” yapması gerektiğini söyleyen Bakan “Buna Amerika Birleşik Devletleri de dahil” diye ekledi.

Blinken ABD’nin İsrailli rehinelerin evlerine dönmesini, çatışmanın yayılmamasını istediğini söyledi ve ekledi: “Bu korkunç trajediden olası bir çıkış anı yakalama konusunda her zamankinden daha kararlıyız.”

Guterres ilk kez 99. maddeyi işletmişti

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres görev süresi boyunca yetkisini ilk kez kullanarak Gazze’deki insani felaketin önlenmesi için BM Şartı’nın 99. maddesini işletmiş ve 6 Aralık’ta BMGK’ya mektup göndermişti. Mektubunda Guterres “Güvenlik Konseyi üyelerini insani felaketin önlenmesi için baskı yapmaya çağırıyorum ve insani ateşkesin ilan edilmesi talebimi tekrarlıyorum. Bu çok acil” demişti.

Bunun ardından 8 Aralık’ta BMGK’de yapılan oylamada ABD Gazze’de acilen insani ateşkes istenen karar tasarısını veto etmişti. ABD, BM Genel Kurulunda 13 Aralık’ta 153 ülkenin “evet” oyu kullandığı Gazze’de acilen insani ateşkes isteyen karar tasarısına “hayır” diyen 10 ülkeden biri olmuş, daha önce 16, 18 ve 25 Ekim’de de BMGK’da Gazze’ye ilişkin sunulan karar tasarılarını yine veto etmişti.

BMGK’da 7 Ekim’in ardından çok sayıda oturum düzenlenmiş ve birçok karar tasarısının veto edilmesinin ardından Gazze’de çatışmalara “acil ve uzatılmış ara verilmesi” talep edilen 2712 sayılı karar 15 Kasım’da kabul edilmişti.

1989’dan beri ilk: Guterres Güvenlik Konseyi’ne Gazze’de ateşkes için ‘şahsen’ çağrı yaptı