İsrail'in iç güvenlik teşkilatı Batı Şeria'da çökerttikleri Hamas hücresinin Türkiye'deki Hamas yetkilileriyle bağlantısı olduğunu iddia etti. İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Erdoğan'ı "Hamas'a silah ve para vermek"le suçladı, Dışişleri "iftira" dedi.

İsrail’in iç güvenlik teşkilatı ŞinBet Türkiye’deki Hamas üyelerinin Batı Şeria’da silahlı saldırı planladığını ancak girişimin önceki günlerde engellendiğini iddia etti. Bunun üstüne İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’i photoshopladığı bir fotoğraf paylaşarak Türkiye’yi Hamas’a silah vermekle suçladı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Katz’ın iddiasına “iftira” yanıtı verdi.

Şinbet’e göre Batı Şeria’da oluşturulan Hamas hücresi Birzeit Üniversitesi’nin öğrenci konseyindeki Filistinli öğrencilerden oluşuyordu. Hücreye talimatların Hamas’ın Türkiye’deki kolu tarafından verildiği, finansmanın da buradan geldiği iddia ediliyor.

Tutuklanan Birzeit Üniversitesi öğrencileri Mahmud Anjatz, Bara Romana, Amar Toil, Amir Hanun, and Abdullah Ebu Kiatz. Fotoğraf: ŞinBet

Hücre liderinin Kharbatha Bani Harith sakini Mahmud Anjatz olduğunu belirten Şin Bet hücre üyelerinin kısa süre önce polisin elit Gideonim birimi tarafından tutuklandığını söyledi. Tutuklama sırasında bir saldırı tüfeği ile binlerce dolar nakit paranın ele geçirildiği belirtildi. Açıklamada toplanan delillerin savcılığa teslim edildiği ve iddianamelerin hazırlanmasının beklendiği de not düşüldü.

İsrail Dışişleri Bakanı Katz’dan iddia

Şinbet’in Türkiye’yi de ilgilendiren iddiasından kısa süre sonra İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz hem İbranice hem de Türkçe paylaştığı tweetinde “Erdoğan İsraillilerin öldürülmesi için Hamas’ın terör hücrelerine silah ve para yardımında bulunuyor. İsrail İç Güvenlik Servisi ŞinBet, Birzeit Üniversitesi öğrencisi olan Hamas terör hücresi elemanlarını ele geçirdi. Bu hücreye Hamas’ın Türkiye’deki karargahı komuta ediyordu. Yakalanan teröristler edindikleri askeri eğitim, silah ve binlerce dolarla İsrail’de terör saldırısı planlıyordu. Erdoğan radikal ve antisemit bir ideoloji uğruna Türkiye’yi terörü destekleyen bir ülke haline getirip İran’ın başını çektiği şer eksenine yaklaştırıyor” dedi.

Fotoğraf: Yisrael Katz/X

Katz’ın paylaşımında Erdoğan’a benzeyen oyuncak bebek İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in kucağında oturuyor. İsrailli bakan mesajında İran’ın başını çektiği, üyeleri arasında da Suriye, Lübnan Hizbullahı ve Yemen’deki Husilerin olduğu Direniş Ekseni’ne gönderme yapıyor. İran Gazze’deki savaşa şimdiye kadar yalnızca sözlü tepki gösterse de İran’ın silah ve eğitim verdiği Hizbullah ile Husiler, İsrail’i şimdiye kadar sürekli zor duruma soktu.

Dışişleri’nden sert tepki

Dışişleri Bakanlığı Katz’ın mesajına yaklaşık üç saat sonra cevap verdi. “İsrail Dışişleri Bakanı İsrail tarafından Filistinlilere karşı işlenmekte olan suçları bir dizi yalan, iftira ve saygısızlığın arkasına gizlemeye çalışmaktadır” diye başlayan açıklamada İsrail’in Türkiye’yi ve Erdoğan’ı hedef alan iddialarının “kirli propaganda faaliyeti” ve “psikolojik harekât girişimi” olduğu belirtildi.

Açıklamanın devamında “İktidarda kalmak amacıyla Gazze’de kırk bine yakın Filistinliyi öldüren ve bölgesel bir savaş başlatmak isteyen Netanyahu Hükümetinin üyeleri, uluslararası mahkemelerde yargılanacak ve işledikleri suçların hesabını vereceklerdir. Türkiye, Filistin halkının adalet ve barış içinde yaşama hakkını savunmaya ve gerçekleri söylemeye devam edecektir” dendi.

İsrail ordusu şimdiye kadar Batı Şeria genelinde 4400 Filistinliyi tutukladı. Bunlardan 1850’sinin Hamas bağlantısı olduğu iddia edilirken çoğu yargılanmadan hapishanede tutuluyor. Filistin Yönetimi’nin Sağlık Bakanlığı’na göre bu süre içinde 560’tan fazla Batı Şerialı Filistinli de İsrail tarafından öldürüldü. İsrail genel olarak öldürdüğü ya da tutukladığı Filistinliler için açıklama yapmıyor.

Uluslararası Adalet Divanı iki gün önce İsrail devletinin Filistin’de işgal ettiği topraklardaki faaliyetlerine ilişkin danışma görüşünü açıkladı. Mahkeme İsraili ‘işgalci güç’ olarak tanımladı. Erdoğan da Kıbrıs dönüşü uçakta UAD’nin kararıyla ilgili olarak “UAD İsrail’i tazminata mahkum etti. Miktarını henüz açıklamadılar. İsrail zaten bugüne kadar Uluslararası Adalet Divanı’nın verdiği kararların hiçbirini uygulamadı. Çünkü yanında başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Batı var” dedi.

UAD danışma görüşünü açıkladı: İsrail’e ‘işgalci güç’ tanımlaması