İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, ülkesinin yeni terörle mücadele yasasını değerlendirirken, dün yürürlüğe giren yasanın Türkiye’yi NATO vetosunu geri çekmeye ikna etmesi gerektiğini söyledi.
Billstrom, “Bu yeni mevzuat, halihazırda mevcut olan terörle mücadele mevzuatımızdaki bir boşluğu kapatacak. İsveç daha önce bir terör örgütüne katılımı yasaklamamıştı. Şimdi bunu yapacağız” derken, bu yasayla İsveç’in Madrid’de verdiği taahhütleri tamamladığını belirttil. Yeni düzenleme yasadışı gruplara toplantı düzenlemeyi, lojistik ya da mali yardım sağlamayı ve hatta yiyecek vermeyi yasadışı hale getiriyor. Yasanın bu kadar geniş kapsamlı olması ifade özgürlüğü ve temel haklarını ihlaline yol açabilir endişesini beraberinde getiriyor.
Oslo’daki NATO toplantısından hızlı bir katılımın gerekliliğinin altını çizeceğini umduğunu söyleyen Billstrom, “İsveç’in NATO ailesine kabul edildiğine ve Vilnius’tan önce üye olmamızın beklendiğine dair net mesajların çıkmasını bekliyorum” dedi.
Yeni ceza yasasında neler var?
İsveç’in yeni terörle mücadele yasasında şu cezalar bulunuyor:
- Terör faaliyetlerine katılan ve terör örgütleriyle işbirliği yapan kişilere 4 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
- Terör örgütünü destekleme, güçlendirme veya teşvik etme kastı taşıyan faaliyetlere katılanlar, en fazla 4 yıl hapis cezasına çarptırılabilecek.
- Ağırlaştırıcı nedenler var ise bu suçların cezası en az 2, en fazla 8 yıl hapis olacak.
- Terör örgütü için silah, cephanelik, yanıcı ve patlayıcı madde, ulaşım desteği, örgüte arazi ve mülk kiralama gibi suçlara karışanlara 4 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.
- Bu suçlarda ağırlaştırıcı nedenler varsa 1.5-7 yıl arası hapis cezası öngörülüyor.
- Yasa, yetkililere, terör örgütlerini finanse eden ya da başka yollarla destekleyen kişileri gözaltına alma ve yargılama konusunda çok daha geniş yetkiler veriyor.
NATO Genel Sekreteri Ankara’ya gelecek: Gündem İsveç’in üyeliği
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yakında Ankara’ya gelerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsveç’in NATO üyeliğini görüşeceğini söyledi.
Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen gayriresmi nitelikli dışişleri bakanları toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Stoltenberg, İsveç’in NATO’ya üyeliğiyle ilgili soru üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi yaptığını belirterek, “Yakın zaman içerisinde Ankara’ya gideceğim. Tam olarak ne zaman olduğuna henüz karar verilmedi” dedi.
Stoltenberg, İsveç’in katılım protokolünün onaylanmasıyla ilgili Türkiye’ye vermek istediği mesajın sorulması üzerine şunları söyledi: “Mesajım İsveç’in NATO’ya üyeliğinin İsveç için iyi olduğu kadar İskandinav ülkeleri, Baltık bölgesi ve aynı zamanda tüm NATO ve tabii ki Türkiye ve diğer müttefikler için de iyi olduğudur.”
İsveç’te yürürlüğe giren terörle mücadele yasasına değinen Stoltenberg, yasaların fark yarattığını ve PKK dahil olmak üzere terörle mücadeleyi hızlandırmak için İsveç’in yeni adımlar attığını gösterdiğini söyledi. Stoltenberg, bu adımın İsveç’in Madrid’de imzalanan Üçlü Muhtıra’dan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirdiğinin kanıtı olacağını belirtti.
NATO Genel Sekreteri, “Türkiye’nin bazı meşru güvenlik kaygılarının olduğunu unutmamamız gerekiyor çünkü hiçbir müttefik, Türkiye kadar terör saldırısına uğramadı. Bu nedenle terörün her türlüsüne karşı Türkiye ile birlikte çalışmamız önemlidir. Bu nedenle NATO müttefiklerinin yaptıklarını ve aynı zamanda İsveç’in geçen ay teröre karşı mücadeleyi ve Türkiye ile işbirliğini hızlandırmak için yaptıklarını memnuniyetle karşılıyorum. İsveç’in katılım protokolünün yakında onaylanacağından eminim” dedi.