Türkiye'nin, terörle mücadele ve suçluların iadesi konusundaki tavrı nedeniyle NATO üyeliğini veto ettiği İsveç'te kritik bir yargı kararı. PKK adına para toplamaktan yargılanan sanığa 4.5 yıl hapis cezası verildi. 40 yaşındaki kişi cezasını çektikten sonra Türkiye'ye iade edilecek.

11-12 Temmuz’da Vilnius’ta gerçekleştirilecek NATO Zirvesi’nde, üyeliğinin onaylanması hedeflenen İsveç’te, Türkiye’nin vetosuna sebep olan terör ve suçlulara ilişkin tavrıyla alakalı kritik bir karar alındı. 

Stockholm Bölge Mahkemesi, PKK adına para toplamakla yargılanan 40 yaşındaki kişiyi 4.5 yıl hapis cezasına çarptırdı ve ülkede ilk kez PKK/YPG adına para toplayan bir kişiye para cezası verilmiş oldu. Teröre finansman sağlamak, gasp teşebbüsü ve silahlı saldırı suçlarından mahkûm edilen kişi cezasını tamamladıktan sonra Türkiye’ye iade edilecek.

İddianameyi hazırlayan Savcı Hans Ihrman, “PKK, İsveç’te şantaj yoluyla para toplamakla suçlanıyor. Uzun süredir organize biçimde yürütülen daha kapsamlı faaliyetlerin bir parçası. Zanlının PKK adına hareket ettiğine dair kuvvetli deliller var” ifadelerini kullanmış ve sanık hakkında 5 yıl hapis cezası isterken, Türkiye’ye iade edilmesini talep etmişti.

İsveç İstihbarat Servisi SEPO’nun raporuna göre de cezaya çarptırılan kişi, PKK’nın ülkedeki önemli figürlerinden biri. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, nisanda Dagens Nyheter gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamamasının nedeni olarak PKK/YPG’yi göstermiş ve “PKK’nın topraklarımızdaki faaliyetleri çok geniş” demişti.

İsveç’te Kur’an, Tevrat ve İncil yakmak için başvuru

İsveç polisine, kutsal kitap yakmak için ikisi başkent Stockholm’de biri Helsingborg kentinde olmak üzere üç başvuru yapıldı. İsveç kanalı STV’nin haberine göre başvuruların birinde Tevrat ve İncil’i beraber yakmak için izin istendi. Stockholm’deki cami önünde yapılacak Kur’an yakma eylemi için başvuruya ‘mümkün olan en kısa sürede’ notu düşüldü. Bu başvuru 50’li yaşlarında bir kadın tarafından yapılırken, kadının geçen haftaki eylemden sonra bu kararı aldığı ve kendisine ait bu başvurunun arkasında durduğunu söylediği belirtildi. durduğunu belirtti.

Helsingborg kentinde ise 30’lu yaşlarda bir erkek 12 Temmuz günü kent meydanında Kur’an yakmak için izin istedi. Stockholm için diğer eylem başvurusu da 15 Temmuz’da İsrail’in Stokholm Büyükelçilik binası önünde hem Tevrat hem de İncil yakılması için bir erkek tarafından yapıldı.

Eylemlerin akıbetine ilişkin karar verilmiş değil.

İsveç’ten dörtlü zirve öncesi ikircikli hamleler: PKK’lının iadesine de Kuran yakmaya da onay