New York Times'ın ABD istihbarat brifingine dayandırdığı haberine göre Rusya, General Sergey Surovikin'in, Wagner isyanından haberdar olup olmadığına dair ihtimalleri soruşturuyor. Rusya'daki bazı kaynaklar da Surovikin'in tutuklandığını iddia ediyor. Rus Genelkurmay Başkanı Gerasimov da ortada yok.

Rusya’da cumartesi günü yaşanan Wagner ayaklanmasının yankıları sürüyor. Ülkede başta Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov olmak üzere bazı üst düzey Rus komutanlardan haber alınmıyor. 

Reuters, Gerasimov’un kalkışmadan beri kamuoyunun karşısına çıkmadığını belirtip, 9 Haziran’dan beri Savunma Bakanlığı açıklamalarında da adının anılmadığını aktarıyor. 67 yaşındaki Gerasimov, Ukrayna’daki savaşın komutanı ve bazı analistlere göre Rusya’nın üç nükleer çantasından birinin sahibi.

Ukrayna’daki Rus güçlerinin komutan yardımcısı General Sergey Surovikin de ortalıkta görünmüyor ancak onunla ilgili New York Times’ın bir iddiası var. ABD istihbarat brifingine dayandırdığı haberinde gazete Surovikin’in hem Wagner lideri Yevgeni Prigojin sempatizanı olduğu hem de kalkışmadan haberdar olduğunu öne sürüyor. Rus yetkililerin de bu konuda Surovikin’in suç ortağı olup olmadığını araştırdığını aktarıyor.

Moscow Times gazetesine ve bir askeri blog yazarına göreyse Surovikin tutuklandı. Surovikin son olarak, Prigojin’e yönelik çekilen ve isyana son vermesi için çağrıda bulunduğu bir videoda görülmüştü.

Ukrayna savaşının demirbaşıyken isyancı oldular: Wagner parayı nereden buluyor?