İtalya Filistin’in devletleşme sürecine destek vermeye hazır olduğunu duyurdu. Dışişleri Bakanı Tajani "İsrail’i tanıyan ve İsrail tarafından tanınan bir Filistin devleti inşa edilirse bu süreçte BM ile birlikte asker göndermeye hazırız" dedi.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani uluslararası arenada Filistin sorununa çözüm bulma arayışlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Ülkesinin bir Filistin devleti kurulması adına BM ile birlikte askeri destek sunmaya gönüllü olduğunu belirten Tajani İtalya’nın bu konuda aktif rol üstlenmeye hazır olduğunu vurguladı. Tajani İtalyan Avvenire gazetesine verdiği demeçte Ortadoğu’daki mevcut krizin çözümü için diplomatik yolların ne denli kritik olduğuna dikkat çekti.

Ortadoğu’da gerilimin son haftalarda yeniden yükseldiğini belirten İtalyan bakan özellikle Lübnan’da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın ölümünün ardından bölgede artan risklere dikkat çekti. İtalya’nın bölgedeki durumu yakından takip ettiğini ifade eden Tajani “Gerilimin artış riski şu an ne yazık ki sabit görünüyor. Hem Lübnan’da hem de Gazze’de ateşkes için her zamankinden daha fazla çalışmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu. Dışişleri Bakanı Lübnan, Gazze ve diğer bölgelere yönelik diplomatik çabaların sürdüğünü belirtirken Tel Aviv, Beyrut ve Tahran’daki büyükelçiliklerle sürekli temas halinde olduklarını sözlerine ekledi.

‘Sivil yurttaşlarımızı tahliye etmeye hazırız’

Ortadoğu’daki hassas durumu yakından izlediklerini belirten Tajani İtalya’nın acil durum senaryolarına karşı hazırlıklı olduğunu vurguladı. Özellikle bölgede bulunan İtalyan vatandaşlarının güvenliği konusunda endişelerini dile getirerek “Sivil yurttaşlarımızı tahliye etmeye hazırız. Herkesi bir an önce bölgeden ayrılmaya davet ediyoruz” dedi. Tajani İtalya’nın Ortadoğu’da artan gerilimi hafifletme çabalarına rağmen bölgedeki durumun hassasiyetini koruduğunu ifade etti.

Filistin’in devletleşmesi İçin BM misyonu

Antonio Tajani Filistin devletinin inşası için somut bir adım atılması gerektiğini dile getirdi. İtalya’nın bu sürecin bir parçası olmayı amaçladığını belirten Tajani “Bugün Gazze ve Batı Şeria’da farklı yönetimler var. Filistin’de tek bir yönetim bulunmuyor. Bu nedenle amacımız Filistin yönetiminin rehberliğinde belki sınırlı bir süre için Arap liderliğindeki bir BM misyonunun varlığıyla bu birleşimi kolaylaştırmak” dedi.

Tajani Filistin devletinin kurulmasının hem İsrail’in hem de Filistin halkının yararına olacağını vurguladı. “İsrail’i tanıyan ve İsrail tarafından tanınan bir Filistin devleti inşası için BM ile beraber askerlerimizi göndermeye hazırız” ifadeleriyle İtalya’nın bu süreçte ne denli kararlı olduğunu göstermeye çalıştı. İtalyan bakan ayrıca Filistin devletinin kurulmasının İsrail’in de barışı inşa etmek için ciddi bir tercih yapması anlamına geldiğini belirtti.

Lübnan’daki İtalyan askerlerinin güvenliği

İtalya’nın Ortadoğu’daki aktif askeri varlığı da Tajani’nin gündemindeydi. Lübnan’daki İtalyan askerlerinin güvenliği konusunda endişelerini dile getiren Tajani İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ile telefon görüşmesinde bu konuya özel bir vurgu yaptı.

Tajani, Katz’a İtalyan askerlerinin güvenliğinin sağlanması gerektiğini ilettiğini belirtti. “Lübnan’daki siviller için de endişemi dile getirdim. Çok fazla masum kayıp var” diyen Tajani bölgede masum insanların hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü ifade etti.

Ortadoğu’daki karmaşık diplomatik ilişkiler bölgedeki şiddet olaylarının hızla tırmanmasıyla birlikte daha da hassas hale gelmiş durumda. İtalya’nın Filistin devleti inşası için BM ile birlikte asker gönderme kararlılığı, bölgede barışa katkı sağlama adına atılmış cesur bir adım olarak nitelendiriliyor.

Prens bin Selman: Filistin Devleti olmadan İsrail’i tanımayacağız

Gazze’ye yönelik sansürde geri adım: Londra’da Filistin Edebiyat Festivali başladı