Çin'deki öğrenciler hafta sonu bir maceraya atıldı. Bir şehirden diğer şehre 50 km pedal çevirmek için yollara döküldüler. Sebep mi? Mantı çorbası! Başta öğrenci hareketini teşvik eden yetkililer sonra kalabalıktan ürküp kısıtlamalar getirdi.

Çin’in Henan eyaletinin başkenti Zhengzhou. Öğrenciler bisikletlerine atlamış, sayıları 100 bini bulmuş. Sokak lambalarının aydınlattığı sokaklarda saatlerce yol alıyorlar. Ara ara Çin milli marşının mısralarını söylüyorlar. Bazıları Çin bayrakları taşıyor. Yolculuklarının hedefi komşu Kaifeng şehri. Sadece gidiş beş saat sürüyor, çünkü arada 50 km var. Tüm bu çabanın sebebi ne mi? Mantı çorbası!

Öğrencilerin bu hareketi ne zaman başladı belli değil ama bu ayın başlarında her gece yüzlerce bisiklet sürücüsü yollara döküldü. Başta internette ve hatta Komünist Parti’nin yayın organı People’s Daily’de bahsedilen bu gece gezintileri “gençlik enerjinin ve ortak bir iş yapmanın verdiği neşe”nin bir sembolüydü.

Çin usulü mantı çorbası. Fotoğraf: Shutterstock

Ancak hafta sonu bisiklet sürücülerinin sayısının on binlere ulaşması yerel yetkilileri de endişelendirmeye başladı. Zaten habersiz kalabalıklara karşı temkinli olan bu ülkede trafik ve güvenlik endişesi gerekçe gösterilerek gençlerin etkinliğine bir son verdi.

Fotoğraf: Agnes Chang

Çin medyasına göre gençlerin bu gece kaçamakları haziran ayında Zhengzhou’daki üniversiteli dört arkadaşın Kaifeng’in meşhur yemeklerinden mantı çorbasını içmek için bisikletlerine sarılmasıyla başladı. Kısa sürede çok sayıda öğrenci bu yolculuğu yapmaya başladı. Paylaşımlı bisikletler ucuz ve her yerde bulunan bir şeydi sonuçta.

Bu macera duygusundan etkilenen öğrenciler yolculukları sırasında çektikleri fotoğrafları ve videoları internette “Gençliğin fiyatı yoktur” sözüyle paylaşmaya başladı.

Başta yetkililer öğrencilerin bu coşkusunu destekledi, nihayetinde hem işletmeler, hem de turizm için iyi bir şeydi bu çılgınlık. Kaifeng’de mantı çorbasının satıldığı tema parkı ve diğer turistik mekanlar, öğrencilere ücretsiz giriş imkanı sundu. Gönüllüler kapıda ücretsiz kahve dağıttı. Şehirde bisikletler için ek park yerleri kuruldu. Öğrencilere yolculuklarında eşlik etmesi için trafik polisleri görevlendirildi. Devlet medyasına göre öğrenciler Kaifeng’de bir iki gün geçirdikten sonra trenle dönecekti.

Ancak bu hoş karşılama kısa sürede tepkiye dönüştü. Bisikletler yolların her yanını sarmış, arabalar kenara sıkışmıştı. Kalabalık kilometrelerce uzaktan görülebilecek şekildeydi.

Ertesi gün her iki şehir de öğrencilerin kullandığı yoldaki bisikletler için oluşturulmuş şeritleri kapatacağını duyurdu. Zhengzhou’da faaliyet gösteren bazı bisiklet kiralama şirketleri bisikletlerin bulundukları şehirden çıkarılması halinde bisikletlerin kilitleneceğini duyurdu.

Polis memurları ve güvenlik görevlileri de kavşaklara konumlanmış, otoyolun kontrolünü sağlıyordu. Kaifeng Kamu Güvenliği Bürosu sosyal medyadan “Gençler eğlense de birçok insan bisikletlerin bir araya gelmesinin yarattığı tehlikeler konusunda endişelenmeye başladı” diye yazdı. Yazıda “Ya bir ambulansın yolu kullanması gerekse ama geçemese? Ya kalabalıkta bir bisikletli düşüp arbedede kalakalsa? Büyük gruplar halinde ya da gece geç saatlerde bisiklete binmenize gerek yok. Gündüz yola çıksanız ya” dendi.

Uzmanlar bu sert geçişin Çin’de spontane gençlik hareketlerini yönetirken uygulanan hassas dengeyi yansıttığını söylüyor.

Trump’tan korkan Çin ekonomiyi rahatlatmak için 1,4 trilyon dolarlık paket açıkladı