Japonya’da ismi bir süredir skandallarla anılan Başbakan Kişida tekrar aday olmayacağını açıkladı. Kişida'nin partisi daha önce yolsuzluk soruşturmasından geçmiş Moon Tarikatı ile de anılıyor.

Japonya Başbakanı Fumio Kişida önümüzdeki ay Liberal Demokrat Parti (LDP) seçimlerinde genel başkanlığına aday olmayacağını duyurdu. Bu durum gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde LDP’nin kampanyasının başka bir isim tarafından yürütüleceğini gösteriyor.

Kişida 2021 yılında önce LDP başkanı olarak seçilmişti. Kısa süre sonra genel seçimleri kazanarak başbakan olmuştu. Kişida seçildikten sonra büyük yolsuzluk skandallarına karışmış, LDP’nin kayıtlara geçmeyen siyasi fonlar verdiği ortaya çıkmıştı.

Çarşamba günü basın toplantısında konuşan Kişida şeffaf seçimlerin ve özgür bir tartışma ortamının Japonya için oldukça önemli olduğunu vurguladı. Kişida halkın LDP’nin değiştiğini görmeye ihtiyaç duyduğunu, değişimi koltuğundan kalkarak başlatacağını söyledi.

Kişida “mutabakat inşacısı” olarak anıldığı Dışişleri Bakanlığı görevini de Covid-19 pandemisi ile baş edemeyen eski bakan Yoşihide Suga’dan almıştı. Kişida’nın politikalarıyla Japonya’nın savunma harcamaları da iki katına çıkarılmıştı. 

‘O zaten ölü bir adamdı’

Japon kamu yayıncısı NHK geçen hafta yaptığı bir ankette Kişida’nın halktan aldığı desteğin yüzde 25’e düştüğünü gösterdi. Oysa göreve geldiği ilk dönem halktan aldığı destek yüzde 50 civarındaydı.

Tokyo’da bulunan Temple Üniversitesi’nden siyaset uzmanı Michael Cucek, İngiliz haber ajansı Reuters’a verdiği röportajında “O bir süredir ölü bir adamdı” dedi. Cucek sözlerinin devamında Kişida’nın iki yıl önce suikasta uğrayarak öldürülen selefi Şinzo Abe’nin ardından gündeme gelen Moon Tarikatı skandalıyla baş edemeyişinin de kamuoyu nezdinde kendisine duyulan güveni adım adım azalttığını söyledi.

Kişida yönetimindeki LDP, milyonlarca dolardan bahsedilen yolsuzluk skandalına karışmıştı. 1955’ten beri neredeyse aralıksız şekilde iktidarda olan LDP’den bazı isimlerin gelir beyanlarında yolsuzluk yaptığı ileri sürülmüştü. Bazı iddialar ise pek çok bürokrat ve siyasetçinin LDP tarafından fonlandığını söylüyordu. O dönem Şinzo Abe’nin yönettiği partiyi denetleyen yetkililer, partidekilerin 500 milyon yen yolsuzluk yaptığını ortaya çıkarmıştı. Öte yandan partinin başka bir kanadının da 100 milyon yenlik bağışları kayıtlara geçirmediği öğrenilmişti. Kişida partinin başına geçtikten sonra “gerekli tedbirlerin alınacağını” söylediyse de ana muhalefet lideri Kenza Uzimi “sorunların hala giderilemediğini” söyleyen bir paylaşım yapmıştı.

Japon lider, kendisinden önceki başbakan Shinzo Abe’nin suikasta uğramasından bir yıl önce başbakanlık koltuğuna oturmuştu. Saldırıyı düzenleyen kişinin motivasyonunun Moon Tarikatı’na duyduğu nefret olarak açıklanmasının ardından gözler tarikata dönmüştü. Moon Tarikatı, takipçilerinden yüksek meblağlarda bağışlar almasıyla biliniyordu. Kişida, LDP’nin yönetiminde olduğu 2019 yılında Moon Tarikatı ile ilişkilendirilmişti. İddialar, Kişida’nın tarikattan bazı isimlerle görüştüğünü söylese de Japon lider bunları yalanlamıştı.

Japonya Başbakanı Hiroşima anmasında ABD’den bahsetmedi, Rusya tehdidine değindi