Ukrayna kabinesindeki değişim fırtınası bugün Dışişleri Bakanı Kuleba'nın istifasıyla devam etti. Kuleba'nın istifasının ardından muhalefet Zelenski'ye yükleniyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya dün gerçekleştirdiği büyük saldırıların yankıları sürerken Ukrayna’da kabine depremi var. Dün gece üst üste gelen istifalara bugün bir yenisi eklendi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba istifa etti. Parlamento Başkanı Ruslan Stefançuk’a göre Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba istifa mektubunu sundu. Stefançuk istifa talebinin milletvekilleri tarafından görüşüleceğini söyledi. Kuleba’nın bu hamlesi Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin çok sayıda bakanının istifa ettiği, bir başkan yardımcısının görevden alındığı karışık bir döneme denk geldi.

Zaten aylardır Ukrayna’da hükümetin yakında değişeceğine dair söylentiler vardı. İstifasını sunduğu bildirilen diğer kilit bakanlar arasında Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne katılma çabalarını yönetmekle görevli Başbakan Yardımcısı Olha Stefanishyna ve silah üretimi ve geliştirilmesini denetleyen Stratejik Sanayi Bakanı Oleksandr Kamyshin de var. İstifa edenlerden bazıları hükümette başka görevlere getirilebilir. Zelenski Salı akşamı yaptığı konuşmada hükümeti güçlendirmek için değişiklikler yapılacağını söyledi: “Sonbahar Ukrayna için son derece önemli olacak. Ukrayna’nın ihtiyaç duyduğu tüm sonuçları elde edebilmesi için devlet kurumlarımız yeniden yapılandırılmalı… Hükümette bazı alanları güçlendirmeliyiz.”

İktidardaki Halkın Hizmetkarı partisinin parlamento grubu başkanı David Arakhamia da salı günü “Söz verildiği üzere bu hafta hükümetin büyük ölçüde yenilenmesi beklenebilir. Bakanlar kurulu personelinin yüzde 50’sinden fazlası değişecek. Yarın görevden alma günü, ertesi gün de atama günü olacak” dedi.

Dün de üç bakan istifa etmişti

Ukrayna’da Dışişleri Bakanı Kuleba’nın istifası öncesinde de kabine depremi oldu. Stratejik Endüstriler Bakanı, Adalet Bakanı, Çevre Koruma Bakanı ve Devlet Mülkiyet Fonu Başkanı aynı anda istifa etmişti. Bu üst düzey istifalar siyasi dengelerin yeniden şekilleneceği yorumlarını getirdi.

Muhalefet milletvekili Iryna Herashchenko art arda gelen üst düzey istifalarla ilgili “Bakansız bir hükümet… yetkililerin gözlerini kapattığı bir personel krizi yaşıyoruz” demişti. Herashchenko Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin siyasi ekibinin iktidar dizginleri üzerindeki sıkı hakimiyetine son verecek bir ulusal bir birlik hükümeti kurulması çağrısı da yaptı.

Bakanların görevden ayrılması Moskova birliklerinin Ukrayna’nın doğusunda artan hızla ilerlediği, Ukrayna’nın Rusya’nın Kursk bölgesine riskli bir sınır ötesi harekat düzenlediği dönemde gerçekleşti.

Zelenski Rusya’nın Şubat 2022’de geniş çaplı işgale başlamasından bu yana birçok görev değişikliği emri verdi. Geçen eylül ayında bir dizi yolsuzluk skandalının ortasında savunma bakanını görevden aldı ve son olarak da savaş alanındaki gerilemelerin ardından ordunun en üst düzey komutanını değiştirdi. Son değişim rüzgarı Ukrayna’nın Rusya sınırındaki Kursk bölgesine ilerlemesine rağmen Rusya’nın doğuda kazanımlar elde ettiği ve Ukrayna’yı neredeyse her gün insansız hava araçları ve füze saldırılarıyla bombaladığı bir dönemde geldi. Hava savunma birimleri çarşamba günü erken saatlerde başkent Kiev’e yapılan bir Rus insansız hava aracı saldırısını püskürttü. Salı günü Rusya’nın merkezdeki Poltava kentinde bir askeri enstitüyü ve yakınındaki hastaneyi iki balistik füzeyle vurduğu olayda en az 51 kişi öldü ve 271 kişi yaralandı.

Zelenski Ukrayna’nın sıkıyönetim altında olması nedeniyle mayıs ayında sona eren görevinde kalmaya devam ediyor.

Ukrayna’da kabine depremi: Üç bakan istifa etti