Dünyanın gözleri Ortadoğu’da çıkacak daha büyük ölçekli bir savaşa kilitlenmişken Karadeniz’de de sular dalgalanıyor. Rus ordusu Ukrayna topraklarının çeşitli noktalarında ilerlerken Ukrayna da Rusya’yı yormak için Batı’nın yolladığı füzelerle kendi dronlarını kullanarak Rus topraklarına saldırı düzenliyor. Bu saldırılardan biri de cuma gecesi gerçekleşti.
Ukrayna’nın füze saldırılarında Kırım’daki S-400 hava savunma sistemlerinin dört rampası da hasar gördü. Yetkililer ayrıca Ukrayna’ya komşu Rus toprağındaki hava üssüne uzun menzilli insansız hava aracıyla saldırı düzenledi. Ukrayna’ya göre vurulan askeri üste kayma bombalarının saklandığı mühimmat deposu da imha edilmiş oldu. Savaş uçaklarından bırakılan kayma bombaları üzerindeki kanatlar sayesinde daha fazla mesafe kaydedebiliyor ve alçak irtifada seyrettiği için bazı füze savunma sistemlerini atlatabiliyor.
Ama bu saldırıların en önemlisi Kırım açıklarındakiydi. Ukraynalı yetkililer Sivastopol Limanı’ndaki Rostov-na-Don denizaltısını cuma gecesi batırdığını iddia etti. İddia doğru çıkarsa Rusya’nun Karadeniz filosundaki denizaltılardan biri ilk kez batırılmış olacak. Ukrayna eylül ayında ilk kez Rostov-na-Don denizaltısını seyir füzesiyle vurarak ciddi hasara yol açmıştı. Rus medyası denizaltının onarımdan geçtiğini ve tekrar kullanılmaya başlayacağını söylemişti. Ama şimdi Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı gemiyi batırdıklarını söylüyor.
The stern of the sunken russian ❌Kilo class submarine “Rostov-on-Don” in the port of #Sevastopol, occupied #Crimea #Ukraine 🇺🇦 pic.twitter.com/ORcqgc6zji
— Midobecker 🇺🇸🇺🇦 🇮🇹🇮🇱 (@midobecker_1) August 4, 2024
Rus savaş blogu yazarı Boris Rojin denizaltının Sivastopol’da demirlediği gemi onarım tesisinin vurulmuş olabileceğini söyledi. Ancak Rus hükümetinden konuyla ilgili açıklama gelmedi.
2014 yılında kullanılmaya başlayan Rostov-na-Don denizaltısı 73,8 metrelik Kilo-II sınıfı bir denizaltı. Ayrıca normalde denizaltının 52 kişilik bir mürettebatı var ve araç Kalibr seyir füzelerini taşıyabiliyor. CNN askeri analisti Cedric Leighton, Kalibr füzeleriyle donanmış Rus varlıklarını ortadan kaldırmanın Kiev’in askeri stratejisinin önemli bir parçası olduğunu belirtiyor. Çünkü bu tür füzeler Ukrayna’daki enerji santrallerini vurmak için kullanılıyor.
Zelenski yine Batı’yı darladı
Kiev Kırım’ın kontrolünü 2014’te ele geçiren Moskova’nın bölgedeki etkisini azaltmaya çalışıyor. Bunun için de bugüne kadar elindeki füzelerle ve dronlarla Karadeniz’de yaklaşık 24 Rus gemisine hasar verdi, bazıları aldıkları hasar sonucu battı. Bu süreçte Rusya’yı Kırım’a bağlayan ve askeri ikmallerin yapıldığı Kerç Köprüsü iki kez vuruldu. Tüm bunlar sonucunda Rus donanmasının gemilerinin çoğunu Kırım’dan çekmesine neden oldu.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski saldırıları kutlayarak askeri hedefleri vurmanın değerli olduğunu söyledi: “Rus savaş uçakları nerede olursa olsun her türlü araç kullanılarak imha edilmelidir.” Zelenski konuşmasında bir kez daha Batı’ya seslenerek kendisine verilen silahların hepsinin Rus topraklarında, özellikle de kayma bombaların depolandığı hava üslerinde kullanmasına izin vermesini istedi. Ukraynalı lidere göre Rusya son bir haftada bu kayma bombalardan 600 tanesini Ukrayna’ya fırlattı.
ABD bu yılın başlarında sınır ötesinden gelen saldırılara karşılık olarak Rus topraklarının kendi yolladığı silahlarla vurulmasına izin verdi. Ancak saldırılar konusunda iki tane de sınır koydu: Saldırılarda ATACMS füzeleri kullanılmayacak ve çok içlere girilmeyecekti. Ancak Ukraynalı yetkililer, bu kısıtlamalar nedeniyle saldırılarının yetersiz kaldığını savunuyor.
Rusya’nın son dönemdeki ilerleyişi Ukrayna’da moralleri epey düşürmüştü. Ama hem bu saldırılar hem de Batı’nın ilk F-16 savaş uçaklarını Kiev’e göndermesi savaşta umutları bir kez daha yeşertti. ABD’li yetkililerden birine göre Ukrayna’ya altı F-16 ve eğitimli pilot yollandı.