Cumhurbaşkanı Erdoğan resmi ziyarette bulunduğu Doha'da Katar Emiri Al Sani ile görüştü. Görüşmenin ana gündem maddesi İsrail'in ateşkes sonrası saldırılarını giderek artırdığı Gazze'ydi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları bir haftalık ateşkesin ardından şiddetini artırarak ve güneye de yayılarak devam ederken Filistinli örgütlerle Netanyahu hükümeti arasında arabuluculuk görevi üstlenen Katar son müzakerelerde  neticeye ulaşılamadığını açıklamıştı.

Resmi ziyaret için Katar’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile bir araya geldi. Görüşmede İsrail’in Gazze’ye saldırılarında son durum, ateşkes ve kalıcı barış çabaları ile insani yardımların Gazze’ye ulaştırılması için izlenecek yol ele alındı.

İletişim Başkanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada şöyle dendi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, İsrail’in işlediği savaş suçlarının hesabını mutlaka vermesi gerektiğini, bunun için hukuki gayretlerin yanında uluslararası desteğin de artırılmasının önemli olduğunu ifade etti. Erdoğan Gazze’ye insani yardımların yeterli derecede ulaştırılması için Türkiye’nin çabalarının artarak devam ettiğini belirtti. Görüşmede Türkiye-Katar ilişkileri, bölgesel ve küresel meseleler de çok boyutlu bir şekilde değerlendirildi.”

Ortak bildiri ve 12 anlaşma imzalandı

Erdoğan ve Al Sani Lusail Sarayı’nda baş başa görüşmeden sonra Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 9. Toplantısı’na başkanlık etti.

Toplantının ardından iki lider için iki ülke arasında mutabık kalınan anlaşmalarla ilgili imza töreni düzenlendi. Törende imzalanan evraklar şöyle:

  • Türkiye Cumhuriyeti ve Katar Devleti Arasında Yüksek Stratejik Komite Dokuzuncu Toplantısına İlişkin Ortak Bildiri
  • Karşılıklı Çıkar Sağlayan Konular Hakkında Siyasi İstişareler Kurulmasına Dair Mutabakat Zaptı
  • Kültürel Alanda İşbirliği Mutabakat Zaptı’nın Uygulanmasına Yönelik Üçüncü Yürütme Programı 2024-2025
  • Çalışma Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı
  • İnsani Yardım ve Hayır İşleri alanında İşbirliği Hususunda Mutabakat Zaptı
  • Milli Eğitim Bakanlığı ile Katar Devleti’ndeki Lusail Üniversitesi Arasında Türkiye Türkçesi Öğretim Merkezleri Kurulmasına İlişkin İşbirliği Protokolü
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Katar Devleti Hamad Bin Khalifa Üniversitesi Arasında Bilimsel İşbirliği için Mutabakat Zaptı
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Katar Devleti Maliye Bakanlığı Arasında Ortak İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı
  • Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile Katar Ticaret ve Sanayi Odası Arasında Yatırımın Teşviki Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı
  • Bilgi ve İletişim Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı
  • Türkiye İhracatçılar Meclisi ile Katar Ticaret ve Sanayi Odası Arasında Mutabakat Zaptı
  • Askeri Çerçeve Anlaşması

Ateşkes çabaları sonuç vermemişti

Katar’ın tüm arabuluculuk girişimlerine rağmen bu ayın başında ateşkes müzakerelerinden bir sonuç çıkmamış, taraflar masayı devirmişti.

1 Aralık’ta Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada “insani ara”nın sona ermesinin üzüntüyle karşılandığı kaydedilmiş, Katar’ın arabuluculuk ortaklarıyla ateşkesin tekrar sağlanması ve sükunete geri dönülmesi için her türlü çabayı sürdürmeye kararlı olduğu belirtilmişti.

“İnsani ara”nın sona ermesinin hemen ardından İsrail’in Gazze Şeridi’ni bombalamaya devam etmesinin arabuluculuk çabalarını zorlaştırdığı ve Gazze’deki insani felaketi daha da kötüleştirdiği vurgulanan açıklamada, uluslararası topluma çatışmaların durdurulması için hızlı bir şekilde harekete geçme çağrısında bulunulmuştu.

Ateşkesin sona ermesinin ardından İsrail ordusu Gazze Şeridi’ne saldırılarına yeniden başlamış, işgali güneye doğru ilerletme kararı almıştı.

İsrail ateşkes heyetini geri çekti, Macron ve Erdoğan Katar mesaisinde