İngiliz girişimci Lynch'i de taşıyan lüks yatın Sicilya açıklarında batmasının üçüncü gününde kayıp altı kişi aranıyordu. Yatın içini daha yeni araştırabilen dalgıçlar beş yolcunun cesedine ulaştı. Kaza anının görüntüleri de ortaya çıktı.

Sicilya açıklarında kötü hava şartlarının etkisiyle batan lüks yatta henüz haber alınamayan altı kişiyi arama çalışmaları üçüncü gününde. 22 kişiyi taşıyordu lüks yat, 15 kişi sağ salim kurtarılmış, yatın aşçısının cesedine ulaşılmıştı. Ne var ki yazılım şirketi Autonomy’nin kurucularından İngiliz girişimci Mike Lynch, 18 yaşındaki kızı Hannah, Morgan Stanley International’ın Başkanı Jonathan Bloomer ve eşi Judy ile Clifford Chance avukatı Chris Morvillo ve eşi Neda hâlâ bulunamadı. Arama çalışmaları devam ediyor. Şimdiye kadar beş cesede ulaşılabildi. Kaza anıyla ilgili yeni görüntüler de ortaya çıktı. Bu görüntüler deniz hortumunun lüks yatı nasıl batırdığını gösteriyor.

Siyah beyaz görüntülerde Bayesian adındaki İngiliz bandıralı yatın şiddetli fırtınada nasıl hırpalandığı görülüyor. Yat alabora olmadan önce bir yandan diğer yana sallanıyor. Videonun gerçekten de fırtınanın yaşandığı saatlerde çekilip çekilmediği teyit edilememiş olsa da geminin profili Bayesian’ın tasarımıyla eşleşiyor.

Görgü tanıkları şiddetli fırtına ve kasırgada ortaya çıkan rüzgarların iskelenin yakınında enkaz dağı bıraktığını anlattı. Bayesian’ın demirlediği yere yakın bir villanın sahibi yatın battığı haberini alır almaz güvenlik kameralarına bakmaya gittiğini söylüyor. İtalyan haber ajansı ANSA’ya konuşan tanık “60 saniye içinde yatın ortadan kaybolduğunu görebiliyorsunuz. Neler olduğu açık açık görülüyor. Yat için yapabilecek hiçbir şey yoktu. Çok kısa sürede ortadan kayboluverdi” dedi.

Zengin girişimcinin eşi konuştu

Lynch ve kızı Hannah kayıp olsa da aileden bir kişi sağ salim kurtarıldı: Lynch’in eşi Angela Barcares. Sicilya’daki hastanelerden birinde tedavi gören Barcares İtalyan gazetesi La Repubblica’ya gece dört sularında yatın yan yatmasıyla yatağından fırladığını anlattı. Kendisinin de kocasının da başta pek endişe duymadıklarını anlatan Barcares yatın camları kırıldığı anda kaygılanmaya başladıklarını söyledi.

BBC International’ın haberine göre yatı 2008 yılında İtalyan Perini Navi şirketi inşa etmişti. Bayesian’ın sahibi merkezi Man Adası’nda olan Revtom olarak geçiyor. Lynch’in eşi Bacares, Revtom’un tek yasal sahibi olarak biliniyor. Yatın adının Lynch’in doktora tezinde ele aldığı ve servetine servet katan yazılımının dayandığı Bayesian teorisinden türediği söyleniyor.

Beş kişinin cesedine ulaşıldı

Acil durum ekipleri pazartesi başlattıkları çalışmalara gece saatlerinde ara verseler de üç gündür her sabah arama faaliyetlerine yeniden başlıyor. İtalyan itfaiye ekipleri enkazın yaklaşık 50 metre derinde olduğunu söylüyor. Bu da denizin altında ancak 12 dakika kalabilecekleri anlamına geliyor.

Yetkililer dalgıçların salı günü yatın kontrol köprüsünün altındaki bazı odalara ulaşabildiklerini söyledi. Ancak geminin içindeki çok sayıda engel ve dar geçitler nedeniyle nedeniyle operasyon zorlu geçiyordu. Bu yüzden bugünden itibaren geminin içine açılan bu geçitlerin genişletileceği söylenmişti.

Tüm bu çabaların sonucunda batan yatın içindeki beş kişinin cesedi bulundu. Sivilya Sivil Savunma ajansının müdürü Salvo Cocina, dört cesedin dalgıçlar tarafından çıkarıldığını, beşincisinin de bulunduğunu ama henüz kıyıya çıkarılmadığını teyit etti. İtalyan sahil güvenliği cesetlerin kimliklerini teyit etmeye çalışıyor. The Guardian’a konuşan kaynaklar, en azından Bloomer ve Morvillo’nun çıkarılanlar arasında olduğunun teyit edildiğini söyledi. Bir cesede ise hâlâ ulaşılamadı.

Cocina arama çalışmalarına ara verildiğini ama sabah devam edileceğini söyledi. Cesetler ise Palermo’daki morga nakledilecek ve burada olayla ilgili soruşturma başlatan Termini Imerese savcısının gözetiminde otopsi yapılacak.

Enkazın üstünden üç gün geçmesine rağmen araştırmacılar geminin nasıl bu kadar hızlı battığı konusunda bilgi sahibi değil. Deniz Arama ve Kurtarma Konseyi Başkanı Matthew Schank bu tür olayın son derece nadir olduğunu söylüyor. “Aşırı hava koşullarında eğer bir deniz hortumu söz konusuysa, ki bu öyle görünüyor, ben bunu siyah kuğu olayı olarak sınıflandırırım” diyen Schank “Denizcilik sektörü dışındaki diğer tüm sektörler de siyah kuğu olaylarıyla mücadele eder” diye değerlendirdi durumu. Schank Sicilya’nın ne hortumlarla ne de su püskürmeleriyle ünlü bir yer olmamasına rağmen böyle olayların meydana gelme riskinin “hep olduğunu” da sözlerine ekledi.

İngiliz Denizcilik Araştırma Soruşturma Birimi’nden (MAIB) dört soruşturmacı Porticello’ya ön hasar tespiti için gitti. İtalyan sahil güvenliği MAIB’in kayıpları arama çalışmalarına katılmadığını söyledi.

Bu işte bir tuhaflık var: Sicilya’da lüks yat battı, zengin girişimci kayıp, davasındaki diğer sanık da aynı gün başka kazada öldü