Ermenistan'ın Azerbaycan'a verdiği dört köyle ilgili tepkiler devam ediyor. Başpiskopos Paşinyan'ın istifasını istedi, 'geçici başbakan olurum' dedi. Gösterilerde 41 kişi gözaltına alındı.

Azerbaycan ile barış anlaşması yolunda olan Ermenistan’da işler Başbakan Nikol Paşinyan için hiç de yolunda gitmiyor. Ermenistan’ın Azerbaycan ile hedeflediği barış anlaşması nedeniyle Bakü’ye verdiği nüfusu bulunmayan dört sınır köyü ülkede tepkilerin odağında kalmayı sürdürüyor.

Sınır köylerinin Azerbaycan’a verileceği bölgeden 160 kilometre yürüyerek Erivan’a ulaşan Başpiskopos Galstanyan da Paşinyan’a karşı devam eden protestolarda bir simge olmuş durumda. 160 kilometrelik yürüyüşünü Erivan’da tamamlayan Galstanyan’ın Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlediği mitinglere on binlerce kişi katıldı. Paşinyan’ın istifası istenen protestolarda Ermenistan polisi 41 kişiyi gözaltına aldı.

Üst düzey kilise liderlerinin yanı sıra hükümete muhalif bazı siyasi grupların da desteklemesiyle on binlerce kişinin katıldığı mitingde Tavuş’ta devam eden sınır belirleme çalışmalarının derhal durdurulması ve Başbakan Paşinyan’ın istifası talep edildi. Tavuş dört köyün bulunduğu sınır bölgesi olarak biliniyor.

Başpiskopos: İstenirse geçici başbakan olurum

“Paşinyan istifa etmen için sana bir saat veriyoruz. Bu bir saat içinde görüşmeye ve istifa şartlarını konuşmaya hazırım. Ermenistan’da artık hiçbir iktidarınız yok” diye konuşan Başpiskopos Galstanyan Erivan’da kalıp başbakanın görevden azli için muhalif milletvekilleriyle görüşmelerde bulunurken protesto mitinglerini de devam ettirdi. Kilise isterse kendisinin geçici başbakan görevini üstlenebileceğini duyuran Galstanyan’ın dünkü mitingine üniversite öğrencilerinin de katılımı dikkat çekti. Hükümet ve kilise arasında her geçen gün derinleşen krizin nereye gideceği ayrı tartışma konusu.

Paşinyan hem dış güçler dedi, hem de uyuşturucu baronu etkisi var diye çıkıştı

Sınırın yeniden çizilmediği ya da köylerin Azerbaycan’a verilmediği bir senaryoda savaş çıkma ihtimalinin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Ermenistan Başbakanı Paşinyan protestocuları “uyuşturucu baronları ve yabancı istihbarat teşkilatlarının etkisi altında hareket edip savaş kışkırtmakla” suçladı.

Öte yandan Rusya’nın haber ajansı TASS Erivan’da köylerin Azerbaycan’a verilmesini protesto eden göstericilerden 41’inin gözaltına alındığını duyurdu.

İki ülke bakanları bir araya gelmişti

Protestolar sürerken iki ülke arasındaki sınır çizme trafiği de hızla devam ediyor. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan’ın Kazakistan’da iki gün boyunca barış görüşmelerini sürdürdü. İki bakan sınır çizme konusunda kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Yetkililer, Ermenistan ile Azerbaycan arasında Barışın Tesisi ve Devletlerarası İlişkilere İlişkin İkili Anlaşma taslağının uzlaşılamayan maddeleri için görüşmelerin devam edeceğini açıkladı.

Sınır taşı kondu, dört köy verildi: Bakü-Erivan nabzını Azerbaycanlı vekil anlattı