Uçak kazasının ardından Amazon ormanlarında 40 gün boyunca hayatta kalmayı başaran 13, 9, 4 yaşlarındaki çocuk ile 11 aylık bebeğin annesi, çocuklarına hayatta kalma şanslarını artırmak için kendisini terk etmelerini söylemiş.

Kolombiya’da 13, 9, 4 yaşlarındaki üç çocuk ile 11 aylık bir bebek, 1 Mayıs günü anneleriyle birlikte Amazon köyü Araracuara’dan San José del Guaviare’ye Cessna 206 model uçakta seyahat ederken, yaşanan motor arızasından dolayı uçakları düştü.

Enkaza ilk olarak 16 Mayıs’ta, yani kazanın yaşanmasından 15 gün sonra ulaşıldı. Kaza alanında anne ve pilotlar dahil olmak üzere üç ölü bedene rastlansa da çocuklardan bir iz bulunamadı. Çocukların hayatta olabileceği umuduyla bölgeye 150 asker ve eğitimli köpekler gönderildi. Sis ve yoğun bitki örtüsü arama kurtarma çalışmalarını zorlaştırsa da düzinelerce yerli de gönüllü olarak arama çalışmalarına katıldı. Askerler çocukların hayatta kalmasına yardımcı olması umuduyla helikopterlerden ormana yiyecek kutuları bile bıraktı.

Kazanın 18’inci gününde ülkenin Devlet Başkanı Gustavo Petro, çocukların bulunduğuna dair bir tweet attı ancak arama kurtarma ekiplerinden herhangi bir açıklama gelmemesi ve çocukların bulunduğunu gösterecek bir fotoğraf olmamasından dolayı halk, devlet başkanının sözlerine şüpheyle yaklaştı. Petro birkaç saat sonra tweetini silerek, yanlış bilgilendirildiğini söyledi.

Bununla birlikte bölgedeki biberon, bebek bezi ve bir insan tarafından ısırılmış gibi görünen meyve artıklarından dolayı çocukların hayatta olduğuna dair umutlar tazeydi. Haksız da çıkılmadı, zira çocuklar yılanların, sivrisineklerin ve diğer pek çok hayvanın kol gezdiği bölgede cuma günü eğitimli köpekler tarafından bulundu.

Kabilede öğrendikleri bilgileri kullandılar

Huitoto kabilesinden olan çocukların dedesi Fidencio Valencia, kardeşlerin manyok unu ve amazon meyveleri yiyerek hayatta kaldıklarını söyledi. Çocukların manyok ununu uçağın enkazından aldıklarını söyleyen Valencia, orman meyvelerinin zehirli olup olmadığını da kabilede öğrendikleri bilgileri kullanarak anladıklarını ifade etti. Huitoto kabilesinde çocuklara avlanmayı ve balık tutmayı erken yaşlarda öğretiyorlar. Kazanın ormanda meyvelerin çıktığı bir döneme denk gelmesi de çocukların lehine işledi.

Öte yandan çocuklar, hayatta kalmalarını en çok 13 yaşındaki ablaları Lesly’ye borçlular. Çocukların neleri yiyip yiyemeyeceğini belirleyen Lesly, kardeşlerini hayatta tutmak için sığınak bile yaptı. Çocukların teyzesi Damaris Mucutuy, bir radyo istasyonuna yaptığı açıklamada çocukların susuz kalmalarına ve böcek ısırıklarına rağmen ‘iyi olduklarını’ söyledi. Şu anda hastanede tedavi gören çocuklara psikolojik destek de veriliyor.

Çocuklar ekiplerden ve köpeklerden korkmuş

Kurtarma çalışmalarından sorumlu General Pedro Sanchez, çocukların kaza alanından 5 km uzakta bulunduğunu söyledi. Kurtarma ekiplerinin çocukların bulunduğu yerin 20 ila 50 metre yakınından birkaç kez geçtiğini ancak çocukları ıskaladığını söyledi. Dedelerine göre çocuklar muhtemelen korktukları için kurtarıcılarından saklandı. Valencia, “Havlayan köpeklerden korktukları için ağaçların arasına saklanmışlar” dedi.

Ayrıca çocukların üniformalı arama ekibinden de korkmuş olabileceği düşünülüyor. Çünkü çocukların babası daha önce Kolombiyalı isyancı grup Devrimci Silahlı Kuvvetleri tarafından tehdit edilmiş. El Tiempo’dan gazeteci Alicia Mendez’e göre, çocukların büyükannelerinin sesini duyması da fayda etmemiş.

Çocukların kurtarılmasında Belçika çoban köpeği Wilson’un rolü büyük. Zira şiddetli yağışlar ve görüş mesafesinin düşük olması sebebiyle Wilson yönünü şaşırmış ve kurtarma ekiplerinden ayrılmış. Bu sayede çocukları bulan Wilson, bir süreliğine çocuklarla vakit geçirmiş ve onları kurtarma ekiplerine götürmüş.

‘Anneleri çocuklara kendisini bırakmasını söylemiş’

Çocuklardan ikisinin babası olan Manuel Ranoque, pazar günü gazetecilere yaptığı açıklamada çocukların annesi olan Magdalena Mucutuy’un kazadan sağ çıksa da ancak dört gün hayatta kalmayı başarabildiğini söyledi. Kızının kendisine yaşananları anlattığını aktaran Ranoque, “Ölmeden önce onlara şöyle demiş: ‘Belki de gitmelisiniz. Babanızın nasıl bir adam olduğunu göreceksiniz. Benim size gösterdiğim büyük sevginin aynısını o da size gösterecek'” dedi.

Baba, anneyle çocuklarının uçağa binmesinin sebebinin uyuşturucu kaçakçıları olduğunu söyledi. Buna göre uyuşturucu çeteleri onları sürekli tehdit ederek Amazon’un derinliklerindeki köylerinden ayrılmaya zorlamış. Ranoque, “Çok sayıda masum insanı öldürüyorlar ama hiçbiri hapse atılmıyor. Herkes bilir: Onları ihbar edenleri ölüm bekler” dedi.

Çocukların ilk sözleri

Kardeşlerin en büyüğü Lesly, arama kurtarma ekipleri kendilerini bulduğunda ilk olarak, “Açım” demiş, dört yaşındaki Tien Noriel Ranoque Mucutuy ise, “Annem öldü” demiş.

Bunun adı mucize: 1, 4, 9 ve 13 yaşında 4 çocuk 40 gün sonra Amazon’da sağ bulundu