TBMM’de Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürüldüğü gün İsrail’de sol görüşlü Hadash-Ta’al koalisyonu milletvekili Ofer Cassif’in vekilliğinin düşürülmesi görüşüldü. TBMM ve İsrail parlamentosu Knesset’te birbirine yakın saatlerdeki oturumlarda Atalay’ın vekilliği düşürülürken Cassif’inkinin düşürülmesi için ikinci adım atılmış oldu. Ama Cassif’in kaderi Atalay’ınkinden farklı olabilir.
İsrail gazetesi Haaretz’in editoryal ekibi “Knesset ve devlet Meclis Komisyonu’nun Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda Güney Afrika’nın İsrail aleyhindeki davasını desteklediği için milletvekili Ofer Cassif’in vekilliğinin düşürülmesi kararı almasıyla dibe vurmakta yeni bir noktaya ulaştı” diye yazmış.
Güney Afrika 29 Aralık 2023’te Uluslararası Adalet Divanı’na giderek İsrail hakkında “Gazze’de soykırım yaptığı” suçlamasıyla dava açtı. Çoğunluğu Araplardan oluşan Hadash-Ta’al partisinin tek Yahudi üyesi Cassif Güney Afrika’nın suçlamalarını destekleyen kampanyaya imza attı ve Netanyahu hükümetinin Filistinlilere karşı insanlık suçu işlediğini savundu. Knesset kurallarına göre bir milletvekili ırkçılık yaparsa ya da İsrail’i hedef alan bir silahlı mücadeleyi desteklerse milletvekilliği düşürülebiliyor. Bu kurala istinaden Yisrail Beytenu, Cassif’in vekilliğinin düşürülmesi için önerge verdi. Bunun sonucunda 17 üyeli Meclis Komisyonu toplanarak iki gün sürecek hararetli tartışmalara başladı.
Tartışmaların ardından Cassif’in milletvekilinin düşürülmesi önergesini 17 üyeden 14’ü kabul etti. İki kişi Cassif’in vekilliğinin düşürülmemesi yönünde oy kullanırken bir üye çekimser kaldı. Cassif’in vekilliğinin düşürülmesi için geriye tek bir adım kaldı: Henüz tarih verilmemiş olsa da Cassif’in vekilliğinin düşürülmesinin Knesset Genel Kurulu’na taşınması bekleniyor. Burada Cassif’in görevden alınması için 120 milletvekilinden en az 90’ının oy vermesi gerekiyor. Yisrail Beytenu’nun Cassif önergesine Arap ve İşçi partisinden olanlar dışında 85 milletvekili imza atmıştı. İşçi partileri ve Arap partilerinin Knesset’teki temsili toplam 14.
Neredeyse oybirliğiyle alınan kararı “Knesset’in kara günü” olarak nitelendiren Hadash-Ta’al Genel Başkanı Ahmed Tibi ve süreci “doğası gereği demokrasi karşıtı” olarak nitelendiren İşçi Partisi Cassif kararını kınadı.
Birkaç saat önce Atalay kararı onandı
Meclis Komisyonu’nun Cassif önergesini görüştüğü sıralarda TBMM’de Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi kararı çoktan alınmış, karara karşı çıkan milletvekilleri “Can Atalay’a özgürlük” pankartları açmış, bir milletvekili kararı okuyan Bekir Bozdağ’a Anayasa kitapçığı fırlatmıştı.
Atalay 14 Mayıs’taki seçimde TİP’in Hatay’dan milletvekili çıkmıştı. Milletvekili çıktığı sırada Silivri Cezaevi’nde Gezi davası kapsamında tutulan Atalay’ın tutukluluğu hakkındaki hüküm henüz Yargıtay’da onanmamıştı. Atalay bu sayede milletvekili olabilmişti. Anayasa Mahkemesi (AYM) Atalay’ın dokunulmazlık elde ettiği için serbest bırakılmasına karar vermesine rağmen Yargıtay 3. Ceza Dairesi ve İstanbul’daki 13. Ağır Ceza Mahkemesi AYM’nin kararını uygulamadığı için Atalay hapiste tutuluyor.
Sonuç olarak Yargıtay kararının meclis kürsüsünde okunmasının ardından Atalay’ın dokunulmazlığı olmadığına karar verildi ve Atalay’ın vekilliği başlamadan son buldu. TİP Genel Başkanı Erkan Baş kürsüye yürüdü. DEM Partililer ellerini Meclis sıralarına vurarak “Anayasa’ya darbe yapıyorsunuz” dedi. Atalay kararına hem TİP’ten hem de ana muhalefet partisi CHP’den tepki yükseldi.
Cassif’in kararı bozulabilir
Atalay konusunda durum bu iken Cassif ise Arap ve İşçi Partisi’nden milletvekilleri dışında yalnız. Haaretz konu hakkında “Merkeziyetçi Ulusal Birlik Partisi’nden Matan Kahana ve Zeev Elkin ile ana muhalefet partisi Yesh Atid’den Naor Shiri bile Cassif’in görevden alınmasını destekledi” diye yazıyor.
Ama Haaretz, ilk iki aşama tamamlansa bile son iki aşamanın yolunda gitmeyeceğini düşünüyor. Zira 90 milletvekili Cassif’in vekilliğinin düşürülmesini kabul etse bile siyasetçi kararı temyize götürebilir. Kararın gideceği Yüksek Mahkeme başsavcı yardımcısı Avital Sompolinski ise Cassif’in Lahey’deki davayı desteklemesinin Hamas’ı desteklediğini kanıtlamadığını, milletvekillerinin bu girişiminin yasal dayanaktan yoksun olduğunu söylüyor.
Haaretz de Yüksek Mahkeme’nin kararı bozacağını düşünüyor ama şöyle ekliyor: “İsrail demokrasisi üzerindeki bu leke kolay kolay silinmeyecek.”