Kuzey Kore, Güney'e gönderdiği dışkı ve çöp dolu uçan balonlara yenilerini ekliyor. Güneyli yetkililer Kuzey'in misilleme olarak başlattığı bu göndermelere karşı vatandaşlarını uyarıyor.

Kuzey ve Güney Kore arasındaki dışkı balonları krizi devam ediyor. Bu hafta içi Kuzey Kore, Güney sınırı boyunca çöp ve dışkı dolu onlarca balon uçurarak yeni bir krizin fitilini ateşlemişti. Güney Kore ordusuna göre Pyongyang o balonlardan çok daha fazlasını yoğun askeri birliklerle güçlendirilen Güney sınırına göndermeyi sürdürüyor.

Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda, beyaz yarı saydam balonlara iple bağlanmış ve içinde tuvalet kağıdı, kara toprak ve pil bulunan torbalar görülüyor. Bu fotoğrafların bazılarında polis ve askerler de görüntülere yansıyor.

Güney Kore’nin Yonhap haber ajansı düşen balonlardan bazılarının koyu rengi ve kokusuna bakılırsa dışkı gibi görünen bir şey taşıdığını bildirmişti.

Bu olay, Kuzey Kore’nin güneyden gönderilen propaganda broşürlerine misilleme olarak çöp taşıyan en az 200 balonu sınır bölgesine göndermesinden birkaç gün sonra meydana geldi.

Güney Kore: Halkımızın güvenliğini tehdit ediyor

Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won Sik bunu “hayal edilemeyecek kadar küçük ve düşük dereceli bir davranış” olarak nitelendirirken, ordu da balonların sınırdan geçirdiği poşetlerin içeriklerinin incelendiğini açıkladı.

Güney Kore ordusu bu eylemi “uluslararası hukukun açık bir ihlali” diyerek kınadı: “Bu halkımızın güvenliğini ciddi şekilde tehdit etmektedir. Balonlar nedeniyle meydana geleceklerden tamamen Kuzey Kore sorumludur ve Kuzey Kore’yi bu insanlık dışı ve kaba eylemi derhal durdurması için sert bir şekilde uyarıyoruz.”

Kuzey Kore son gönderilen balonlar hakkında bir yorum yapmadı ancak perşembe günü Savunma Bakan Yardımcısı Kim Kang Il, Güney’in bunları ortadan kaldırmanın ne kadar çaba gerektirdiğini anlayabilmesi için sınırdan atık ve pislik gönderileceği uyarısında bulunmuştu.

Yetkililerden ‘dokunmayın’ uyarısı

Yonhap haber ajansının yaptığı habere göre Güney Kore ordusu halktan balonlara dokunmamalarını ve yetkililere bildirmelerini istedi.

Yayımlanan bir kamu mesajında Güney Kore’nin başkentindeki insanlardan “Seul semalarında tespit edilen” balonlara dokunmaktan kaçınmaları ve bunların “ordu tarafından ele alındığını” bildirmeleri ifade edildi.

Savunma Bakanlığı diğer bölgesel yönetimlerden de benzer mesajlar yayımlamalarının istendiğini söyledi. Salı günü geç saatlerde başkent Seul’de ve sınır bölgesinde yaşayanlar, eyalet yetkililerinden “açık hava faaliyetlerinden kaçınmalarını” isteyen kısa mesajlar aldılar.

Ayrıca “tanımlanamayan bir cisim” görmeleri halinde en yakın askeri üsse ya da polis karakoluna bildirmeleri istendi. Güney Koreli yetkililer balonlarla gönderilen çantaların “kirli atık ve çöp içerdiğini” ve ilgili makamlar tarafından analiz edilmekte olduğunu söyledi.

Yılların restleşmesi: Balon savaşları

Kuzey ve Güney Kore 1950’lerdeki Kore Savaşı’ndan bu yana propaganda kampanyalarında balon kullanmakta. Son olaylar Kuzey Kore’nin Güney’deki aktivistler tarafından sınır bölgelerine “sık sık broşür ve diğer çöplerin atılmasına” misilleme yapacağını açıklamasından günler sonra meydana geldi.

Güney Kore’deki aktivistler, Pyongyang karşıtı propagandanın yanı sıra para, yasaklı medya içeriği ve hatta Kuzey’de yasaklanmış bir Güney Kore atıştırmalığı olan Choco Pies taşıyan balonlar da fırlattılar.

Bu ayın başlarında Güney Kore merkezli bir aktivist grup Pyongyang karşıtı broşürler, Kore pop müziği ve müzik videoları içeren USB bellekler taşıyan 20 balonu sınır ötesine göndermişti.

Güney Kore parlamentosu Aralık 2020’de Pyongyang karşıtı broşürlerin fırlatılmasını suç sayan bir yasayı kabul etti ancak eleştirmenler ifade özgürlüğü ve insan haklarıyla ilgili endişelerini dile getirdiler.

Kuzey Kore birçok kez güneye doğru Seul yöneticilerini hedef alan balonlar da fırlattı. 2016’daki bu tür bir fırlatmada balonların tuvalet kağıdı, sigara izmariti ve çöp taşıdığı bildirildi. Seul polisi bunları “tehlikeli biyokimyasal maddeler” olarak tanımladı.

Balon savaşları: Kuzey Kore misilleme olsun diye Güney’e çöp dolu devasa balonlar gönderdi