Fransa'nın AB Komisyonu üyesi Thierry Breton istifasını açıkladı. Hala ekibini kuramayan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in talebiyle gerçekleşen istifanın ardından Breton'un koltuğuna Fransa'nın dışişleri bakanı önerildi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Tek Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in yeni dönemde Fransa’dan kendisi yerine başka bir isim talep etmesinin ardından istifa etti. Breton istifa mektubunda AB Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen’in kişisel sebepleri işaret ederek kendisini görevden alması için Macron’a çağrı yaptığından bahsetti.

Espritüel de…

Breton istifa mektubunda “Son gelişmelerin ışığında görevime daha fazla devam edemeyeceğimi bildiririm” dedi. Breton X’te boş bir çerçeve fotoğrafı paylaşarak “AB Komisyonu’nda bir sonraki dönemim için portrem” yazarak AB Komisyonu’nu eleştirdi.

 

 

AB Komisyonu hala kurulamadı

Breton’un istifası von der Leyen’in hala kuramadığı ekibiyle ilgili endişeleri de artırabilir. AB Komisyonu Başkanı kadın erkek dengesi daha eşit bir komisyon istediği için ekibini belirlemede zorlanıyor. En son Slovenya’ya erkek adaylarını geri çekmeleri konusunda baskı yapan AB için beş sene görevde kalacak bu ekibin önemi oldukça kritik.

AB Komisyonu kadrosunun perşembe günü açıklanması bekleniyor. Her AB üyesi devletten bir üye barındıracak olan AB Komisyonu üye ülkeler genelinde iklim, endüstri, ekonomi gibi politikaların uygulanmasını sağlamaktan yükümlü. Breton AB için el yükseltebilen bir profil olarak biliniyordu.

Musk ile kavga edenler kervanında Breton da vardı

Breton’ın ismini son zamanlarda Elon Musk’a ABD eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump ile X sosyal medya platformunda yapacağı yayın öncesinde gönderdiği tehditvari mektupla duymuştuk. Bu sert mektubun ardından Musk da X hesabından Breton’a atıfta bulunarak hakaretlerin hakim olduğu bir film kesiti paylaşmıştı. Breton’a “aynen böyle” yanıt vermek istediğini, ancak asla bu kadar “kaba ve sorumsuzca” davranmayacağını söylemişti.

AB Komisyonu bu gelişmenin ardından Breton’un Musk mektubunu Ursula von der Leyen veya Komisyon üyeleri ile koordine etmediğini, bu konuda mutabık kalınmadığını ve Breton’un tek başına hareket ettiğini açıklamıştı. Bu açıklama Breton ile AB Komisyonu arasındaki ipleri germişti. Ardından Breton von der Leyen’in AB Komisyonu başkanlık yarışında Avrupa Halk Partisi tarafından aday gösterildiği kongrede çok yüksek destek almadığına dikkat çeken bir paylaşımda da bulunmuştu.

Breton’un yerine kimin önerileceği belli oldu

Fransa’nın AB Komisyonu’na önereceği yeni ismin Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné olacağı açıklandı. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada dışişleri bakanının gerekli tüm kriterleri karşıladığı söylendi. Séjourné’nin Macron yönetimi için önemli olan “Fransa’nın teknolojik ve endüstriyel özerkliği” meselesini Breton gibi öncelikli gördüğü de biliniyor.

Macron’un siyasetteki “sadık dostlarından” olan Séjourné henüz Ocak ayında Dışişleri Başkanlığı koltuğuna oturmuştu. bu koltuğa 38 yaşında oturan çiçeği burnunda bakan Fransa’nın de en genç dışişleri bakanı.