Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiğine ilişkin kanıtları olduğunu söyleyen ABD ortalığı karıştırdı. Kuzey Kore birliklerinin Ukrayna'nın operasyon yürüttüğü Kursk'ta olmasına dair soruyu Putin geçiştirdi.

ABD’nin Kuzey Kore’nin Rusya’ya 3 bin asker gönderdiğine dair kanıt bulduklarını söylemesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iddiaları geçiştirdi. Vladimir Putin, Kuzey Kore’nin Rusya’ya asker gönderdiği iddialarını geçiştirerek Pyongyang ile karşılıklı savunma anlaşmasını nasıl yürüteceğinin Moskova’ya bağlı olduğunu söyledi.

Perşembe günü Kazan’da düzenlenen BRICS zirvesinin kapanışında konuşan Putin, Batı’yı Ukrayna savaşını tırmandırmakla suçladı ve Rusya’yı stratejik bir yenilgiye uğratabileceğini düşünmesinin “bir yanılsama” olduğunu söyledi.

Batı’nın Ukrayna krizini tırmandırdığı iddialarını yineleyen Putin, NATO subayları ve eğitmenlerinin Ukrayna savaşına doğrudan müdahil olduğunu söyledi. Putin, “Orada kimlerin bulunduğunu, hangi Avrupa NATO ülkelerinden olduklarını ve bu işi nasıl yürüttüklerini biliyoruz” dedi.

Bir muhabirin Kuzey Kore birliklerinin hareketlerini gösteren uydu görüntüleriyle ilgili sorusu üzerine Putin eper gerçekten varlarsa bunların ciddi olduğunu ifade ederek karşı tarafın yansıtma uyguladığını iddia etti. ABD, Kuzey Kore’nin Ukrayna’da konuşlandırılmak üzere Rusya’ya 3 bin asker gönderdiğine dair kanıtları olduğunu söylemişti. ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore birliklerinin Ukrayna’ya ulaştığını belirtmişti. Putin’in bu iddiaları yalanlamak yerine geçiştirmesi de epey dikkat çekti.

Kuzey Kore birlikleri Kursk’a konuşlandırıldı

Zirve sırasında hiçbir BRICS lideri konuyu, kamuoyu önünde gündeme getirmedi ve bunun yerine itidal çağrılarında bulundu. Perşembe günü Ukrayna askeri istihbarat servisi, Rusya’da eğitilen ilk Kuzey Kore birliklerinin, Ukrayna güçlerinin Ağustos ayında büyük bir saldırı düzenlediği Rus sınır bölgesi Kursk’ta konuşlandırıldığını açıkladı. Ukrayna istihbarat teşkilatı yaptığı açıklamada “23 Ekim 2024 tarihinde Kursk bölgesinde varlıkları kaydedildi” dedi.

BM Genel Sekreteri António Guterres konuşmasında “adil bir barış” çağrısında bulundu. Ukrayna ile ilgili BM Genel Sekreteri, şunları söyledi: “Ukrayna’da BM tüzüğü, uluslararası hukuk ve [BM] genel kurul kararı doğrultusunda adil bir barışa ihtiyacımız var. BM tüzüğünün değerlerini, hukukun üstünlüğünü ve tüm devletlerin egemenlik, toprak bütünlüğü ve siyasi bağımsızlık ilkelerini korumalıyız.”

Guterres, Kuzey Kore birliklerine herhangi bir atıfta bulunmadı.

‘BRICS’i BM’ye alternatif olarak düşünmeyin’

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Mart 2023’te Ukrayna’daki çocukların kaçırılarak Rusya’ya götürülmesi nedeniyle Rus lider hakkında tutuklama kararı çıkarmasından bu yana Guterres Putin’le ilk kez bir araya geliyor. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Guterres’i, özellikle de bu yaz Ukrayna’nın desteklediği bir barış zirvesine katılma davetini reddettiği için, toplantı nedeniyle eleştirdi.

Guterres BRICS  üyelerine örgütü BM’ye alternatif olarak görmemeleri çağrısında bulunarak şunları söyledi: “Hiçbir grup ve hiçbir ülke tek başına ya da izole bir şekilde hareket edemez. Küresel zorlukların üstesinden gelmek için küresel bir aile olarak çalışan bir uluslar topluluğuna ihtiyaç vardır.”

Putin, “daha adil bir dünya düzeninin her şey ve herkes üzerinde tahakküm mantığıyla düşünmeye ve hareket etmeye alışmış güçler” tarafından engellendiğini belirtti. Kiev’in yabancı destekçilerinin artık ülkesini stratejik bir yenilgiye uğratma hedeflerini gizlemediklerini söyledi.

Putin şunları söyledi: “Buna ancak Rusya’nın tarihini bilmeyenler inanabilir, çünkü onlar Rusların yüzyıllar boyunca oluşturduğu birliği ve ruhu hesaba katmıyorlar.”

Dört soruda Kuzey Kore’nin Rusya’ya asker konuşlandırması: Batı ve Güney Kore neden teyakkuzda?