ABD merkezli düşünce kuruluşu CSIS'in raporuna göre 12 Temmuz'da Kuzey Kore'nin Hwasong-18 katı yakıtlı kıtalararası balistik füze denemesi yapması, büyük olasılıkla Rusya kaynaklı teknik işbirliğinin bir sonucu olarak değerlendirildi.

ABD merkezli NBC News’in ulaştığı Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) raporunda, Kuzey Kore’nin deneme yaptığı Hwasong-18 füzesinin boyutlarının ve uçuş güzergahı verilerinin Rusya’nın Topol-M kıtalar arası balistik füzesiyle neredeyse aynı göründüğü kaydedildi. Raporda, Kuzey Kore’nin bu denemesinin “Hwasong-18’in Washington’a kadar çok sayıda termonükleer savaş başlığı gönderme yeteneğini de” gösterdiği belirtildi.

Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) bilim, teknoloji ve ulusal güvenlik politikası profesörü olan Theodore A. Postol tarafından yazılan raporda, Postol’un “Bu gelişmiş kapasitelerin aniden ortaya çıkmasının, Rus hükümeti ve bilim adamlarının işbirliği olmadan açıklanması zor” ifadelerine yer verildi.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezinin Asya ve Kore’den sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Victor Cha da “Tarihsel olarak Rusya, Kore Yarımadası’nda her zaman çok hareketli ve fırsatçı olmuştur ve burada bir fırsat görüyorlar” dedi. Rusya’nın cephaneye ihtiyaç duyduğunu ve Kuzey Kore’nin 1,1 milyon kişilik orduya sahip olduğunu kaydeden Cha, “Kuzey Kore’nin de balistik füzelere, balistik füze teknolojisine ihtiyacı var” değerlendirmesini yaptı.

İrtifa ve uçuş süresi rekordu

Kuzey Kore, 12 Temmuz’da Hwasong-18 tipi “katı yakıtlı kıtalararası balistik füze” denemesi yaptığını duyurmuştu. “Hwasong-18” tipi füzenin irtifa ve uçuş süresinin “rekor” seviyelere ulaştığı belirtilmişti.

Kuzey Kore’nin Japon Denizi (Doğu Denizi) yönünde fırlattığı ve 75 dakika havada kalan balistik füzenin deneme atışını Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un da izlediği kaydedilmişti.

Kuzey Kore’den korkutan açıklama: Bölgede barış ve istikrarın tek yolu fiziksel güç