Libya'daki selin ardından arama kurtarma çalışmaları için gelen Maltalı ekip, Derne'de bir koyda yüzlerce ceset bulunduğunu açıkladı. Ölenler, kent kırsalındaki toplu mezarlara gömülüyor.

Dainel fırtınası ve seller nedeniyle en az 11.300 kişinin yaşamını yitirdiği Libya’da, arama kurtarma çalışmaları için bölgeye gelen Malta ekibi şok bir manzarayla karşılaştı: Sahilde yüzlerce ceset buldıklarını açıkladılar.

Reuters’ın haberine göre Malta Sivil Koruma Departmanı’nın görevlendirdiği 72 kişilik ekibin lideri Natalino Bezzina, “Muhtemelen 400 kadar ceset vardı ama söylemesi zor” diyerek anlattı gördüğü tabloyu.

Selin büyük yıkıma yol açtığı ülkenin doğusundaki Derne kentinde çalışmalarını sürdüren Malta ekibinden yapılan açıklamaya göre, dört kişilik bir ekip ilk olarak deniz kenarındaki bir mağarada üçü çocuk yedi kişinin cesedini buldu. Bezzina, Malta basınına yaptığı açıklamada, küçük bir kurtarma ekibinin, yarısı sular altında kalmış bir mağarada cesetleri bulduğunu, kendilerine filikalarla arama çalışması yapan Libyalıların katıldığını, ardından küçük bir koyda yüzlerce ceset bulduklarını anlattı.

Toplu mezarlarda, yan yana defnedilen cenazeler

Denizden ya da enkaz bölgelerinden çıkarılan cenazeler ise kent kırsalındaki toplu mezarlarda toprağa veriliyor. Prosedür şöyle ilerliyor: Ceset torbalarında mezarlığa getirilen kişiler için burada önce cenaze namazları kılınıyor. Selde ölenler, daha sonra buldozerler tarafından kazılan büyük mezarlara yan yana yerleştirilerek defnediliyor. Derne’nin 10 kilometre batısındaki Zahra El Hamra bölgesinde oluşturulan toplu mezarlığa en son 12 ceset getirilerek toplu şekilde defnedildi. Yetkililerden alınan bilgiye göre, şu ana kadar söz konusu bölgedeki toplu mezarlığa sel felaketinde yaşamını yitiren 3 bin kişinin cenazesi defnedildi. Burada toprağa verilenler arasında Libyalıların yanı sıra kentte yaşayan yabancılar da bulunuyor.

Libya’daki sel 900 km. ötedeki köyü de vurdu: Para kazanmak için gurbete giden 74 genç burada yaşamını yitirdi