Fransa’da emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaracak reforma karşı halk sokaklarda direnirken, muhalefet de parlamentoda direnmeye çalıştı. Reform senatodan geçse de alt mecliste muhalefetin başlattığı, “Macron istifa!” eylemleri sebebiyle bir türlü ilerleme kaydedilemiyordu.
Buna karşılık Başbakan Elisabeth Borne, söz konusu yasanın parlamentoda oylamaksızın geçirebileceği yetkiyi sağlayan bir anayasa maddesinden faydalanma kararı aldı. Bu noktada muhalefet, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kurduğu hükümet için güvensizlik önergesi sundu. Ancak önerge dokuz oy farkla reddedildi.
Güvensizlik oylamasında muhaliflerin 577 oydan en az 287’sini alması gerekiyordu. Eğer oylamada 278 oy değil de 287 oy alınabilseydi Borne istifa etmek zorunda kalacaktı. Güvensizlik oylaması başarısızlıkla sonuçlandığından, emeklilik reformunun kabul edilerek yasalaştırılacağı tahmin ediliyor.
Ülke genelinde greve gidiliyor
Reforma karşı çıkanlar, söz konusu yaş değişikliğinin kadınları, kamu sektöründe çalışanları ve düşük ücret alan kişileri olumsuz etkileyeceğinden şikayet ediyor. Ayrıca hükümetin orta sınıf emekçiler yerine işletmelere ve yüksek ücretli kişilere öncelik verdiği savunuluyor.
Yılbaşından bu yana toplu eylemler gerçekleştiren işçilerin protestoları mart ayında iyice arttı. Ülke genelindeki yakıt istasyonlarında 13 gündür grev yapılıyor. Çöp toplamaktan sorumlu işçilerin de toplu greve gitmesi Paris’te çöp yığınlarının oluşmasına neden oldu. Ulaşım alanında çalışan işçiler ve öğretmenler de grev düzenliyor. Eylemlere devam etme sözü veren sendikalar, perşembe günü geniş çaplı grev çağrısında bulundu.
Hafta sonu yapılan eylemlerde protestocular ve polis karşı karşıya geldi. 500 protestocunun gözaltına alındığı eylemlerde, polis göz yaşartıcı gaz kullandı.
Fransa’da öfke dinmiyor: 500’den fazla kişi gözaltına alındı