Fransa lideri Macron Senato'da onaylanan tartışmalı göçmen tasarısına ilişkin "Ülkenin bir göç sorunu var. Bu ihtiyacımız olan bir kalkandır" dedi. Gazze'deki savaşa da değinen Macron İsrail'in saldırılarını eleştirdi.

Fransa’da uzun süredir tartışmalara ve protestolara neden olan göçmen tasarısı 14 parlamenterden oluşan komisyonun üzerinde uzlaştığı şekliyle Senato’dan geçti. Fransız kamuoyunda İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’e atıfla “Darmanin Yasası” olarak bilinen tasarı ülkede “aşırı sağın zaferi” olarak görülüyor. Sağlık Bakanı Aurelien Rousseau’nun istifasına neden olan tasarı ülke televizyonu France 5 TV’ye konuşan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da gündemindeydi.

Fransız lider senatörler tarafından kabul edilen mevzuatın “yasa dışı göçmen akınını kesmek” için gerekli olduğunu söyleyerek tasarıyı “kalkan” olarak nitelendirdi.

Aşırı sağcılar mutlu, yerel yönetimler tepkili

Yasa göçmenlerin aile üyelerini Fransa’ya getirmelerini zorlaştırıyor ve sosyal yardımlara erişimlerini geciktiriyor. Oylama Macron’un Rönesans partisini adeta ikiye böldü. Marine Le Pen’in aşırı sağcı Ulusal Birlik partisi tasarıyı desteklerken Sağlık Bakanı Rousseau’nun istifası gündeme bomba gibi düştü. Fransız yerel yönetimlerinin üçte birinin liderleri ise yasadaki bazı tedbirlere uymayacaklarını söyledi.

Siyasi atmosfer böyle çalkantılı bir hal alırken France 5 TV kanalına verdiği demeçte Macron ülkenin bir “göç sorunu” olduğunu söyledi ve yeni yasaya atıfta bulunarak “Bu ihtiyacımız olan bir kalkandır” dedi. Fransız lider “Düzensiz göçle mücadele, dil öğrenimi ve çalışma yoluyla daha iyi entegrasyon; dün oylanan metin bu anlamda faydalıdır. Sıkıntı ve acı içinde yaşayanlara daha fazla insanlık kazandırmak istiyoruz” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı hükümetinin bu tedbirin arkasında durması ve ülkedeki gerilimi yatıştırması gerektiğini sözlerine ekledi. Bakan Rousseau’nun protesto amaçlı istifasını da değerlendiren Macron “Kararına saygı duyuyorum” dedi.

Tasarı hükümetin aşırı sağcı Le Pen’in milletvekillerinin oylarını almak için daha önce reddedilen taslağını sertleştirmesinin ardından kabul edildi. Yasanın tartışmalı hükümleri sosyal yardımlara uygunluğun belirlenmesinde ülkede yasal olarak yaşayanlar dahil göçmenler ve vatandaşlar arasında ayrımcılık yapıyor.

Taslağın daha sert hale getirilmesinde en büyük paya sahip olan Le Pen ise değiştirilen yasa tasarısını memnuniyetle karşıladı ve bunu aşırı sağ için “ideolojik bir zafer” olarak nitelendirdi.

Ancak sol görüşlüler Macron’un aşırı sağa çeşitli olanaklar sağladığını söyledi. Sosyalist Parti lideri Olivier Faure “Tarih inançlarına ihanet edenleri hatırlayacaktır” dedi.

Ülkede aralarında Paris’in de bulunduğu 101 yerel yönetimden 32’si vatandaş olmayanlara yönelik sosyal yardımları kısıtlayan yasanın hükümlerini uygulamayı reddedeceklerini açıklarken yasa ülkenin en yüksek yargı organı Anayasa Mahkemesi tarafından gözden geçirilecek.

AB de benzer önlemlere hazırlanıyor

Çarşamba günü yaşanan ayrı bir gelişmede ise Avrupa Birliği (AB) hükümetleri bloğun 27 üye ülkesinde iltica sisteminin reforme edilmesi konusunda prensip anlaşmasına vardı.

Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girmesi planlanan yeni anlaşma reddedilen sığınmacıların hem incelenmesini hem de sınır dışı edilmesi sürecini hızlandırıyor ve bu konuda yeni bir standart oluşturuyor.

Üzerinde uzlaşılan tasarı ayrıca sığınmacıların en fazla mültecinin geldiği güney ülkelerinden diğer ülkelere yerleştirilmesine de olanak sağlıyor.

‘Terörizmle mücadele Gazze’yi dümdüz etmek anlamına gelmez’

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron İsrail’in Gazze Şeridi’nde devam eden ve soykırıma varan saldırılarını eleştirerek şöyle dedi: “Terörizmle etkin bir mücadelenin Gazze’yi dümdüz etmek ya da sivil nüfusa ayrım gözetmeksizin saldırmak anlamına geldiği fikrinin kök salmasına izin veremeyiz.”

Macron İsrail’in kendini savunma ve terörle mücadele hakkını kabul etmekle birlikte Fransa’nın sivilleri koruma altına alacak bir insani ara çağrısında bulunduğunu söyledi. İsrail yönetimine seslenen Fransız lider saldırıları durdurma çağrısında bulunarak “Tüm yaşamlar aynı değerdedir ve biz hepsini savunuyoruz” dedi.

Açıklamalarının “İsrail karşıtlığı” olarak yorumlanamayacağını vurgulayan Macron “Antisemitizme karşı mücadelemi her zaman sürdüreceğim” diye ekledi.

Fransa'da tartışmalı göçmen tasarısı Senato'dan geçtiFransa’da tartışmalı göçmen tasarısı Senato’dan geçti