Fransa’da 17 yaşındaki Nahel’in dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis tarafından vurularak öldürülmesinin tetiklediği protestolar, özellikle Nahel’in büyükannesinin BFMTV’ye verdiği demeçte, ‘İsyanı bırakın’ demesinin ve hükümetin ülke genelinde 45 bin polisi seferber etmesinin ardından şiddetini kaybetmeye başladı.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron salı günü yaptığı açıklamada, “İlk akşamlardaki şiddet zirveden düştü” diyerek, artık ‘en önemli önceliğin’ düzenin yeniden sağlanması olduğunu sözlerine ekledi.
Fransız işverenler federasyonu Medef’in ilk tahminlerine göre en az 2000 işletme, protestocuların ağır hasarına uğradı. 200 dükkan yağmalanırken, 300 banka şubesi hasar gördü ve 250 tütün dükkanı da protestolardan etkilendi. En az 25 süpermarket yakıldı. Medef yağma ve işyerlerine verilen zararların en az 1 milyar euroya mal olacağını ve bu miktarın başvuruların artması halinde yükseleceğini tahmin ediyor.
Le Maire’den yardım sözü
Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Paris’in güneyindeki Arpajon kasabasında zarar gören işletmeleri ziyaret ederken, sigorta sağlayıcılarının hasar başvuru süreçlerini hızlandırmayı ve etkilenen işletmeler için son başvuru tarihleri ve muafiyetler konusunda esneklik sağlamayı taahhüt ettiklerini bildirdi.
Le Maire, hükümetin vergi ve sosyal katkı payını değiştirmeyi ve hatta istisnai durumlarda iptal etmeyi de değerlendireceğini söyledi. “Görüştüğüm tüm esnafların duyduğu tiksintiyi, derin üzüntüyü ve şevk kırıklığını paylaşıyorum” diyen Le Maire, “Bir ömür boyu emek verdiğiniz işiniz küle döndüğünde devlet yanınızda olmak zorundadır” dedi.
Yeniden yapılanma ihtimalini ürkütücü bulan işletme sahipleri ise, “Covid’den yeni kurtulduk, başımızı suyun üzerine çıkardık derken yeniden dipteyiz. Bir kâbusun içinde olduğumuzu düşündük” diyor.
Macron, ırkçılığa karşı ayaklanan çocukların ebeveynlerini suçladı
Macron, Paris’in 17’nci bölgesindeki polis karakoluna yaptığı sürpriz ziyaret sırasında, “Çocukların ilk suçları sebebiyle aileleri mali olarak cezalandırabilmeliyiz. İlk suç için bir çeşit asgari ceza olur” dedi.
Ebeveynleri ‘sorumlu’ olmaya ve hava karardıktan sonra çocuklarını ‘evde tutmaya’ çağıran Macron’un sözleri eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin 2010’da Grenoble’daki kentsel ayaklanmaların ardından yaptığı konuşmayı anımsattı. O dönem Sarkozy, ‘ebeveynlerin sorumluluk alma sorunu’ olduğunu hissetmiş ve bu sorumluluk eksikliğini ‘küçükler suç işlediğinde’ sorgulama isteği duyduğunu dile getirmişti.