Aleyhindeki davalardan bir türlü paçayı sıyıramayan ve 'sus payı' davasında 34 ayrı suçlamada da suçlu bulunan eski Başkan Trump, ABD'yi "faşist bir devlet" olmakla eleştirdi. Biden ise Trump'ı "pervasız ve sorumsuz" olmakla suçladı.

Kasım ayında Amerika’da başkanlık seçimi var ve yarışın favori adayı eski başkan Donald Trump, New York eyaletindeki bir mahkemede hakkında verilen mahkumiyet kararını kendi lehine bir siyasi kazanca çevirmeye çalışıyor.

Kamuoyunda ‘sus payı davası’ olarak bilinen davada mahkum olan ve böylece tarihe bir ceza davasında mahkum olmuş tek ABD Başkanı olarak geçen Trump’ın cezası henüz açıklanmadı, hapse girip girmeyeceği de aslında belli değil. Ama o hakkında verilen kararı ‘Siyasi bir karar’ olarak niteleyip karşı saldırıya geçti. Trump’a göre ABD’de ‘Faşizm hakim.’

Trump, Manhattan’daki Trump Tower’da karara ilişkin yeni açıklamalarda bulundu. Eski ABD Başkanı, mahkemenin verdiği karara ilişkin “Eğer bunu bana yapabiliyorlarsa herkesi yapabilirler. Bunlar kötü niyetli insanlar. Çoğu zaman bunların ruh sağlıklarının yerinde olmadığına inanıyorum” dedi.

Biden’a sert sözler: İki cümleyi bir araya getiremeyen adam

Kararın siyasi bir yanlılıkla alındığını iddia eden Trump “Onlar Beyaz Saray ve Adalet Bakanlığı ile sıkı bir işbirliği içindeler. Bunların hepsi Biden ve onun adamları tarafından yapılmış olabilir” şeklinde konuştu.

Trump “Ben başkanlık için önde gelen bir adayım ve iki cümleyi bir araya getiremeyen bir kişi tarafından, bir mahkeme tarafından konuşma yasağına tabi tutuluyorum” ifadelerini kullandı.

‘Demokratik değerlerimize zarar veriliyor’

Geçmişte başka bir ABD başkanına bu tür muamelelerin yapılmadığını hatırlatan Donald Trump, “Demokratik değerlerimize zarar veriliyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Trump, mahkeme hakimi Juan Merchan hakkında “Daha önce bu kadar tutarsız bir hakim görmedim. Şu anda, kimse tarafından alınmamış bir konuşma yasağı altındayım” yorumunu yaptı. Tarihte başka bir ABD başkanına böyle bir muamelenin yapılmadığını hatırlatan Trump “Faşist bir devlette yaşıyoruz” dedi.

Binlerce dolar para cezası ödemek zorunda kaldığını ve hapisle tehdit edildiğini belirten Trump, kendisinin Cumhuriyetçi Parti’nin başkanlık seçimleri için önde gelen adayı olduğunu vurguladı. Trump, jüri kararının açıklanmasını takip eden 10 saat içinde yaklaşık 39 milyon dolar bağış topladığını belirterek davanın sonucunun seçmenler üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacağına dikkat çekti.

ABD başkanlık seçimlerinin yapılacağı 5 Kasım’ın “ülke tarihinin en önemli günü” olacağını kaydeden Trump seçimlere dikkat çekti.

Biden’dan yanıt: Pervasızlıktır, tehlikelidir, sorumsuzluktur

Trump’ın bu açıklamalarına mevcut ABD Başkanı Joe Biden‘dan yanıt hızlı geldi. Beyaz Saray’da gazetecilere konuşan Biden, “Sırf kararı beğenmedikleri için bunun hileli olduğunu söylemek pervasızlıktır, tehlikelidir, sorumsuzluktur” dedi.

New York’taki mahkemeyi zehir zemberek ifadelerle eleştiren Trump’a sert sözlerle yüklenen Biden “Hiç kimsenin hukukun üstünde olmadığına dair Amerikan ilkesi yeniden teyit edildi” dedi ve davadaki 12 jüri üyesini kararı dikkatle müzakere ettikleri ve oybirliğiyle bir hükme vardıkları için tebrik etti.

“Donald Trump’a kendisini savunması için her türlü fırsat verildi” diyen Biden, davanın “12 vatandaş, 12 Amerikalı, Trump gibi 12 kişiden oluşan bir jüri tarafından görüldüğünü” sözlerine ekledi.

Trump’ın ‘sus payı’ davası

18 Mart 2023’te Manhattan Bölge Savcılığı, yetişkin film oyuncusu Stormy Daniels’e 2016 Başkanlık Seçimleri sırasında Trump tarafından teklif edilen yasadışı ‘sus payı’ ödemelerini araştırdı. Soruşturma sonucunda büyük jüri Trump’ı suçlu buldu.

4 Nisan 2023’te New York’ta düzenlenen duruşmada Trump, ‘sus payı’ ödemek ve bu anlaşmaların kayıtlarında sahtekarlık yapmakla suçlandı. Ancak Trump 34 ayrı suçlamayı reddederek iddiaları “siyasi bir tuzak” olarak nitelendirdi ve suçlamaları “seçimlere müdahale” olarak yorumladı.

Yargılama süreci New York’ta 6 hafta sürdü ve sonunda Trump, hakkındaki tüm suçlamalardan suçlu bulundu. Bu kararla birlikte Trump, ABD tarihinde suçlamalar nedeniyle yargılanan ve suçlu bulunan ilk eski başkan oldu.

‘Sus payı’ davasında nihai duruşma ise 11 Temmuz 2024’te gerçekleşecek.

Öte yandan Biden ve Trump bu seçim döneminde şu ana kadar yüz yüze görüşmedi ancak ikili Haziran ayı sonunda Atlanta’da yapılacak ilk genel seçim tartışmasında aynı sahneyi paylaşacak.

İki adaya münazaraları sırasında eski başkanın hukuki sorunları hakkında soru sorulması muhtemel. Trump sık sık yasal sorunlarından Biden’ı sorumlu tutmuş ve görevdeki başkanı Adalet Bakanlığı’nı kendisine karşı “bir silah olarak” kullanmakla suçlamıştı.

‘Sus payı’ davasında tarihi karar: Trump suçlu bulundu

İddia: Trump seçilirse Elon Musk’ı danışman yapacak