Bundan 47 sene önce Avustralya'nın Melbourne şehrinde iki kadını bıçaklayarak öldüren katil İtalya'da yakalandı. Polis, Easey Caddesi Cinayetleri'ni çözebilmek için katilin başına ödül koymuştu, zanlı Interpol'ün kırmızı listesindeydi.

Suzanne Armstrong ve Susan Bartlett isimli iki kadının 1977’de Avustralya’da öldürülmesinin ardından katil zanlısı perşembe günü İtalya’da yakalandı. Roma Havaalanı’nda yakalanan 65 yaşındaki adamın, Avustralya’ya iadesiyle ilgili işlemler sürüyor. Katile dair bilinen bir diğer şey ise Avustralya ve Yunanistan vatandaşı olduğu.

Armstrong ve Bartlett öldürüldüklerinde sene 1977’ydi. Yanlarında 16 aylık bir bebek de vardı. Kadınların son kez canlı görünmelerinin üstünden üç gün geçmişken evde ölü bedenleri bulundu. Bebek ise aç ve susuzdu ama zarar görmemişti. Polis, kadınların birden fazla kez bıçaklandığını söylemişti. Easey Caddesi Cinayetleri ismiyle Avustralya’nın hafızasına kazınan bu olay on yıllar boyu çözümsüz kaldı.

Cinayetleri çözmek için 47 yıl çalıştı

Suçluların bulunması süreci öyle bir çıkmaza girdi ki 2017 yılında bir milyon dolarlık bir ödülle halk katilleri aramaya teşvik edildi. Yunanistan’ın suçlu iadesi politikaları gereği adam ülkede bulunduğu süre boyunca Avustralyalı yetkililerin yeterli delilleri sunamaması sebebiyle ne tutuklandı, ne de iade edildi. Interpol’ün katili kırmızı listeye almasından sonra adam Roma’da İtalyan polisi tarafından yakalandı. Yetkililer bunun kan donduran soruşturma için “dönüm noktası” olduğunu söylüyor.

Melbourne Polis Teşkilatı’ndan Shane Patton, polisin 47 yıldır bu cinayetleri çözmek için aralıksız şekilde çalıştığını söylüyor. Patton “Bugün geldiğimiz noktaya ulaşmak için inanılmaz bir emek harcadık. Bu cinayetler toplumun kalbinde yer etmiştir. İki kadının en güvenli olmaları gereken yerde, evlerinde öldürülmeleri kabul edilemez” diyor. Katil zanlısının İtalya’dan Avustralya’ya iade edilmesinin yaklaşık bir ay sürmesi bekleniyor.

Armstrong ve Bartlett aileleri ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada “Victorialı iki aile için Suzanne ve Susan’ın başına gelenlerle mücadele etmek hep zordu. Ölümleri hayatımızı kökünden değiştirdi. Geçtiğimiz 47 sene boyunca bizden desteğini ve anlayışını esirgemeyen herkese sonsuza dek minnettar kalacağız. 47 senedir yorulmadan çalışmadan polislere de teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

İsviçre’de kan donduran cinayet: Güzellik kraliçesi eşini boğduktan sonra ‘püre’ yapmış