Sicilya açıklarında batan ve milyarder girişimcinin ölümüne yol açan lüks yatla ilgili akılları karıştıran çok soru var. Ama şimdi yetkilileri alarma geçiren şey batıktaki su geçirmez kasada olduğu düşünülen çok gizli bilgileri taşıyan sabit diskler.

Bir ay önce gözler Sicilya’da batan lüks yata çevrilmişti. Sebebi belliydi: Yatta daha yeni aklanmış milyarder girişimci Mike Lynch ve Morgan Stanley International Başkanı Jonathan Bloomer vardı. Üstelik mürettebat ve kaptan dahil yatın çoğu yolcusu kurtulurken Lynch, Lynch’in kızı Hannah, Bloomer ve eşi Judy, Lynch’in avukatı Chris Morvillo ve eşi Neda ölmüştü. Bir de yatın aşçısı Recaldo Thomas.

Nereden bakarsanız bakın ilginç bir kazaydı bu. Çevredeki bütün tekne ve gemiler batmadan, sağlam kurtulurken bir tek Bayesian batıvermişti. Yatın battığı gün Lynch’in kader ortağı ve şirketinin eski finans müdür yardımcısı Stephen Chamberlain’in ölmesi olayı ilginçleştiriyordu. Chamberlain Cambridgeshire’da koşarken araba altında kalmıştı. Hem kaptan yolcuların tamamının kurtulduğundan emin olmadan yatını nasıl terk edebilmişti? Tüm bu sorular kafaları karıştırmış ancak bir sonuca varılamamıştı.

Şimdi lüks yatın enkazını inceleyen uzman dalgıçlar yatın kasasında kalmış gizli bilgilerin güvenliğinden emin olmak için fazladan koruma talep ediyor. Soruşturma ve kurtarma operasyonu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre İtalyan yetkililer 56 metrelik bu yatta Batılı istihbarat servisleriyle bağlantılı olabilecek son derece gizli bilgileri barındırıyor olabilir. Peki bu nasıl mümkün olabilir?

Lynch’in istihbarat teşkilatlarıyla bağlantısı vardı

Lynch kurduğu siber güvenlik şirketi Darktrace gibi şirketler aracılığıyla İngiliz, Amerikan ve diğer Batılı istihbarat servisleriyle bağlantılı biri haline gelmişti. Darktrace nisan ayında Chicago merkezli sermaye şirketi Thoma Bravo’ya satılmıştı. Lynch’in tartışmalı Autonomy şirketi de İngiliz ve Amerikan hükümetine bağlı istihbarat teşkilatlarıyla bağlantılıydı. Buna göre şirket ileri bilgisayar dinleme sistemleri geliştiriyordu. Öte yandan Lynch, David Cameron ve Theresa May dönemlerinde İngiltere’nin bilim, teknoloji ve siber güvenlik alanlarındaki çalışmalarına danışmanlık yapmıştı.

CNN International’a konuşan kaynaklara göre yaklaşık 50 metre derinde batık olan yattaki su geçirmez kasalarda üst üste şifrelenmiş iki sabit disk olduğu düşünülüyor. Bu sabit disklerde çok gizli bilgiler olduğu tahmin ediliyor. Kazazedelerden bazıları savcılara Lynch’in “bulut hizmetlerine güvenmediğini” söyledi. Bu yüzden de İngiliz girişimci nereye giderse gitsin verilerini sakladığı sabit disklerini yanında taşıyordu.

Aslında yetkililerin baştaki endişesi hırsızların enkaza ulaşmaya çalışarak pahalı mücevherleri ve diğer değerli eşyaları çalmaya çalışmasıydı. Ama artık tek korku hırsızlar değil; Rusya ve Çin gibi yabancı hükümetlerin yattaki kasaya ilgi göstermesi. Bu yüzden de yatın hem su üstünde hem de su altında yakından korunmasını istiyorlar.

Sallantılı soruşturma

Yatın batmasıyla ilgili olarak “birden fazla insanın ölmesi” ve “ihmalden kaynaklanan yat kazası” suçlamasıyla cezai soruşturma başlatılmıştı. Otopsilerden elde edilen ilk sonuçlar Bloomer ve Morvillo çiftlerinin uyku kabinlerindeki oksijenin bitmesi sonucu boğularak öldüğünü gösteriyor. Lynch ve kızının otopsi sonuçları ise henüz netleşmedi. Aşçının cesedi yatın dışında bulunmuştu ve boğularak öldüğü biliniyordu. Bilinen bir diğer şey de cesedi bulunanların herhangi bir fiziksel yaraya sahip olmaması.

Cezai soruşturma başlatılmasına rağmen kaptan James Cutfield dahil tüm mürettebatın İtalya’dan ayrılmasına izin verildi. Ayrıca kazazedelerden hiçbirine olay sonrası uyuşturucu ve alkol testi de yapılmamıştı. Sebep olarak da kurtulanların “zaten şok içinde olması” gösterilmişti.

Dalgıçlar bu hafta enkazdaki incelemelerini tamamlamanın ardından 473 tonluk gemiyi hâlâ taşıdığı 18 bin litre petrol ve yakıtı dökmeden nasıl en iyi şekilde çıkarabileceklerine dair önerilerini sunacak. Gemiyi çıkarma masrafları İtalya’nın denizcilik yasalarına göre yatın sahibi Lynch’in dul eşinin sorumluluğunda.

Sicilya’da batan lüks yatın gizemi çözülemedi: İnsan hatası mı doğanın gazabı mı?