İsrail Başbakanı BM'de boş salona konuştu. Lübnan Hizbullahı ve Hamas'ı tehdit eden Netanyahu, BM'ye de "bataklık" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu iki gün gecikmeli gittiği ABD’nin New York kentinde gerçekleşen Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nda (BMGK) konuştu. Netanyahu’nun, İsrail’in saldırılarını meşrulaştırmaya çalışan konuşması sırasında birçok kişi salonu terk etti.

‘Tahran’daki diktatör, bize saldırırsan sana saldırırız’

Netanyahu, konuşmasında Gazze, Lübnan ve İran’a dair konulara değindi. “Tahran’daki diktatör, bize saldırırsan sana saldırırız” diyen Netanyahu, “İran’ın hiçbir noktasında ya da Ortadoğu’da elimizin ulaşamayacağı hiç bir yer yok. Savaşa giden kuzular gibi değil, cesur bir ordu gibi.. İsrail yedi cepheye karşı savaşıyor. Kutsallık ve laneti ayıran çizgide” dedi.

Kutsallık ve Lanet diye isimlendirdiği iki harita gösteren Netanyahu şunları söyledi: “Önümüzdeki soru şu ‘Size gösterdiğim iki haritadan hangisi sizi kurtaracak? Barış ve refah mı yoksa İran ve vekillerinin karanlık haritası mı?”

Bu soruyla beraber elinde tuttuğu iki haritaya ilişkin konuşmaya devam eden Netanyahu, “İran’ın terör haritası, uluslararası su yollarını kapattı. Karanlık (Ortadoğu’daki her ülkeyi tehlike altına sokacak) İran radikalliğini dünyaya yaymak istiyor. Nükleer silahlar balistik füzeler herkese karşı tehdit. İran’a sessiz kalındı herkes yüzünü başka tarafa çevirdi” dedi.

‘Hamas’ın neredeyse tamamını ortadan kaldırdık’

Netanyahu şunları söyledi: “Dünya, İran’da muhalifleri desteklemeli. Uluslararası toplum İsrail’e katılarak İran’ın nükleer silahlarına karşı savaşmalı. İran’a karşı yaptırım uygulayın. Hepimiz nükleer silahlara karşı harekete geçmeliyiz. 10 yıldır uyarıyorum. Ancak erteleyebildik, durduramadık. Çünkü İran, elinden gelen her şeyi yapar. Terör örgütlerine karşı mücadele ediyoruz. Hamas’ın terör ordusu Gazze’yi yönetiyordu. 300 bin kilometrelik tünel ağına sahiplerdi. İsrail ordusu bu teröristlerin yarısını öldürdü, roketlerin yüzde doksanını etkisiz hale getirdi. Hamas’ın neredeyse tamamını ortadan kaldırdık. Hamas’ın geri kalan savaş imkanlarını ve yetkililerini de ortadan kaldırıyoruz. Tüm rehineleri kurtaracağız ve hepsini alana kadar durmayacağız.”

“Gazze’de hala Hamas var. Hamas, insani yardımı çalıyor, kendi halklarından çaldıkları gıdaları satıyor. Böylece iktidarda kalıyor. Bu sona ermeli” diyen Netanyahu şöyle devam etti:

“Sebep basit. Hamas iktidarda kalırsa yeniden silahlanacak yeniden saldıracak. Hamas bu yüzden gitmeli. Hamas kalmalı diyenler Almanya’yı inşa etmek için Nazilerin orada kaldığını düşünün bu olmaz. Bu yüzden İsrail Hamas’ı savaş sonrası Gazze’de kabul etmeyecek. Biz silahsızlaştırılmış ve radikallikten arındırılmış bir Gazze istiyoruz. Yerel ve sivil yönetimlere destek rehineleri serbest bırakın. Hayatta olanlar hayatta olarak geri dönmeli, ölülerimiz teslim edilmeli. Ölülerimiz ebedi uykularında mezarlarında olmayı hak ediyor. Hamas pes edene kadar bir savaşmaya devam edeceğiz”

‘Hizbullahı Lübnan’da alt etmeliyiz’

Her an kara saldırısı gerçekleştirecekleri ve üç günde 700’den fazla insani katlettikleri Lübnan için İsrail Başbakanı, “Hizbullahı Lübnan’da alt etmeliyiz” dedi.

Netanyahu şöyle devam etti:

“Hizbullah en büyük terör örgütü. Kolları her kıtaya ulaşıyor. Bin Ladin hariç herkesten daha fazla ABD’li ve Fransız öldürdüler. Hizbullah yüzünden 60 bin kişi evlerini terk etti (Kuzey sınırındaki İsraillilerden bahsediyor). Teröristler San Diego’da saldırı düzenleyip orayı hayalet kasabaya çevirseler ABD hükümeti ne yapardı? Biz bu durumu bir senedir tolere ediyoruz. Artık yeter!”

Netanyahu, bir 7 Ekim’in daha yaşanmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Soykırıma uğradıklarını iddia eden İsrail Başbakanı, hedefine Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni de aldı. Kendisiyle ilgili tutuklama taleplerini inceleyen mahkeme için Netanyahu, “UCM bizi Filistinlileri aç bırakmakla suçluyor. Biz binlerce ton gıdanın bölgeye girmesine izin verdik. Sivilleri de vurmuyoruz. Sivilleri uyarmak için SMS gönderiyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletleri de hedef alan Netanyahu, “İlk defa 1984 te konuştum burada. Kürsü dahi aynıydı ve İsrail’e desteklerinizi istedim. 40 yıl sonra yine aynı şeyi istiyorum. Fanatikliğinizi bir kenara bırakın. Ve bu zamanında saygı duyulan kurum saygı duyulmaz hale geldi. Antisemitik bir bataklığa dönüştü” dedi.

Netanyahu, BM’yi Dün Dünyacılara benzeterek de dalga geçti. İsrail Başbakanı, “Yahudi devletini yüz kez kınadınız, iki yüzlülük bu. Şaka gibi” dedi.

Netanyahu konuşurken salon boşaldı

Türk heyeti ve birçok delegasyon, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu hitabını salonu terk ederek protesto etti. Netanyahu, BM 79. Genel Kurulu’na hitap etmek için salona girdi ve kürsüye yöneldi. Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız’ın öncülüğünde Türk heyeti, Netanyahu BM Genel Kurul hitabına başlamadan önce salondan ayrıldı.

Birçok delegasyonun, Türk heyetine eşlik ettiği ve salonun önemli ölçüde boşaldığı görüldü. Netanyahu kürsüdeyken salondan bazı seslerin yükseldiği de duyuldu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Kerim Han tarafından “savaş suçu” işlediği gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı alınması istenen Netanyahu’nun BM’ye hitap etmesine izin verilmesi eleştirilere neden olmuştu.

İsrail, kara harekatı için Lübnan sınırına asker yığıyor