İsrail Başbakanı Netanyahu, savaşın başından beri ilk kez basın konferansı düzenleyerek, "savaşın ikinci aşamasında" olduklarını belirtti. Hamas ise rehinelerin serbest bırakılmasına karşılık tüm Filistinlilerin hapishanelerden çıkarılmasını istedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 7 Ekim’deki savaşın başından bu yana ilk kez basın konferansı düzenleyip devam eden savaş ve rehinelerle ilgili konuştu. Hamas ise rehinelere karşılık İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını istedi.

“Birçok teröristi ortadan kaldırdık” diyen Netanyahu  “Ama bu daha başlangıç. Gazze Şeridi’ndeki savaş uzun ve meşakkatli olacak. Bu bizim ikinci bağımsızlık savaşımız” dedi. Hükümetinin Hamas’ın elindeki esirleri eve getirmek için mümkün olan her şeyi yapacağını söyleyen Netanyahu bir takas anlaşması sözü vermese de rehineleri eve getirmek için her seçeceği değerlendireceklerini dile getirdi.

Rehinelerin aileleri İsrail hükümetinin esirleri kurtarmak için yeterince çabalamadığını düşünerek Tel Aviv’de gösteriler düzenliyor. Bu gösterilerde “Rehineleri bir an önce eve getirin” yazılı pankartlar ve kayıpların resimleri taşınıyor.

Hamas İsrail’den rehineler karşılığında tüm Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını talep ediyor. AFP’nin haberine göre El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, Hamas’a bağlı El Aksa kanalında yayınlanan açıklamasında “Elimizdeki rehinelere karşılık ödenecek bedel İsrail hapishanelerinden tüm Filistinli mahkumları çıkarmaktır. Eğer düşman bu tutuklu dosyasını tek seferde kapatmak istiyorsa hazırız. Adım adım yapmak isterse yine hazırız” diye ekledi.

Gazze’de devam eden kara operasyonunun savaşın ikinci aşaması olduğunu söyleyen Netanyahu İsrail’i savaş suçu işlemekle suçlayanların “iki yüzlü” olduğunu da sözlerine ekledi. İsrailli lider “Bu savaşın amacı Hamas’ın askeri kabiliyetini yok etmek ve kaçırılanları geri getirmektir. Bu, iyinin kötüye karşı zaferi olacak” dedi.

Rehinelerin aileleri operasyona karşı

Savaş kabinesinin diğer iki üyesi Savunma Bakanı Yoav Gallant ve eski Savunma Bakanı Benny Gantz da toplantıya katıldı. Gallant, Hamas’a ne kadar baskı yapılırsa rehinelerin geri getirilme şansının o kadar artacağını söyledi.

Rehinelerin aileleri başlatılan kara operasyonunun tünelleri hedef alması nedeniyle yakınlarının hayatlarının tehlikede olduğunu düşünüyor. Zira serbest bırakılan rehinelerden Yovched Litschick rehinelerin örümcek ağına benzeyen tünellerde tutulduğunu anlatmıştı. Ayrıca ABD başta olmak üzere bazı ülkeler rehinelerin güvenliğinin tehlikeye gireceği gerekçesiyle kara operasyonunun ertelenmesi gerektiğini savunuyor.

Bu basın toplantısının en önemli yanı Netanyahu’nun 7 Ekim’den bu yana ilk kez gazetecilerin sorularını yanıtlamak için ekran karşısına geçmesi. Bununla birlikte şimdiye kadar yaptığı açıklamaların aynısını tekrarladı. Bunun uzun bir savaş olacağını savaşın ikinci gününden beri tekrarlayan Netanyahu, herkesin birlik içinde olması gerektiği mesajını verdi.

Hamas Rus rehineleri serbest bırakmayı planlıyor

Bu arada Rus haber ajansı Ria Novosti’ye göre Hamas 230 rehine arasındaki sekiz Rus-İsrail vatandaşının yerini tespit etmeye çalışıyor. Hamas’ın üst düzey yetkilisi Musa Ebu Marzuk “Rusya bize Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla çifte vatandaşlığa sahip rehinelerin bir listesini verdi. Bu kişileri arıyoruz. Zor, ama arıyoruz. Bulduğumuzda gitmelerine izin vereceğiz. Bu listeye çok özen gösteriyoruz, çünkü Rusya’yı yakın bir dostumuz olarak görüyoruz” dedi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Hamas’a sekiz isim bulunan bir liste verildiğini doğruladı. TASS’ın aktardığına göre Bogdanov “Rusları kurtarmak için harekete geçeceklerine, bize yardım edip onları bulacaklarına ve gerekli tüm tedbirleri alacaklarına söz verdiler” dedi.

Gazze’de en ağır 24 saat: İletişim karartmasına karşı Elon Musk devrede