Netanyahu öldürülen Hizbullah lideri Nasrallah'ın muhtemel halefi Safiyuddin'in düzenledikleri saldırıda hayatını kaybettiğini söyledi. İsrail lideri Lübnanlıları 'yeni bir Gazze' olmamak için Hizbullah'a karşı harekete geçmeye çağırdı.

3 Ekim’i 4 Ekim’e bağlayan gece Lübnan, Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah’ın öldüğü günkü gibi patlamalarla sarsıldı. Arka arkaya meydana gelen patlamaların hedefinde bu kez Hizbullah Hareketi Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin vardı. Safiyuddin’i önemli kılan Nasrallah’ın ölümüyle boşalan liderlik koltuğuna oturacak en olası isim olarak görülmesi. Örgüt şiddetli saldırılar nedeniyle yeni liderin ismini açıklamaktan imtina ediyor. Ancak o gece İsrail yine bir istihbarat almış, yeraltında Nasrallah’ın kuzeni Safiyuddin’in örgütün diğer üst düzey yetkilileriyle toplantı yaptığını öğrenmişti. O günden beri Safiyuddin’in akıbeti bilinmiyor.

Üç gün önce Lübnanlı bir güvenlik kaynağı Katar merkezli haber kuruluşu El Cezire’ye açıklamasında cuma günü Dahiye’ye düzenlenen saldırıdan bu yana Safiyuddin ile irtibatlarının kesik olduğunu söylemişti.

Dün önce İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ‘yüksek ihtimalle’ Safiyuddin’in  öldürüldüğünü söylemişti.

Netanyahu: Safiyuddin’i ve onun yerine geçecek kişiyi de öldürdük

İlerleyen saatlerde ise Başbakan Benyamin Netanyahu Lübnan’a seslendiği videosunda Safiyuddin’in öldürüldüğünü duyurdu. Hatta Netanyahu Safiyuddin’in yerine geçecek kişiyi de öldürdüklerini iddia etti. Ancak onun kim olduğunu söylemedi. Hizbullah’tan henüz konuyla ilgili doğrulama gelmedi.

İsrail lideri İngilizce mesajında Hizbullah’ın uzun yıllardır ilk defa bu kadar zayıf olduğunu belirterek Lübnan’a seslendi ve “Lübnan halkı şu an önemli bir kavşaktasınız. Seçim sizin. Artık ülkenizi geri alabilirsiniz. Onu barış ve refah yoluna geri döndürebilirsiniz. Ülkenizi Hizbullah’tan kurtarırsanız bu savaş sona erer” dedi.

Lübnan’ın içinde bulunduğu durumdan dolayı İran’ı suçlayan Netanyahu olanlardan İsrail’in değil Tahran’ın sorumlu olduğunu savundu.

Lübnanlıları Gazze’dekilerin başına gelenlerle tehdit etti

Netanyahu Lübnan halkına İsrail saldırıları altındaki Gazze’deki Filistinlilerin başına gelenlerle tehdit ederek “Gazze’de gördüğümüz gibi yıkıma ve acıya yol açacak uzun bir savaşın uçurumuna düşmeden önce Lübnan’ı kurtarma fırsatınız var. Öyle olmak zorunda değil” dedi.

Sabah saatlerinde Hizbullah’tan ilk defa ateşkes iması gelmişti

Dün sabahın ilk ışıklarıyla birlikte İsrail jetleri Beyrut’un güneyindeki Hizbullah kontrolündeki mahallelere bomba yağdırmaya başladı. Bu mahalleler Hizbullah’ın kalbi sayılıyor ve patlamaların sesi şehrin dört bir yanında yankılanıyordu. İsrail tarafından yapılan açıklamaya göre Hizbullah da boş durmamıştı. Lübnan topraklarından İsrail’in kuzeyine, Hayfa ve Celile bölgelerine 105 roketle saldırı düzenlenmiş, bunların çoğu savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirilmişti. Ancak birkaç roket İsrail topraklarına isabet etmişti.

Roketler ateşlense de Hizbullah’ın Genel Sekreter Yardımcısı Nasim Kasım ilk kez ateşkese işaret ederek “Meclis Başkanı Nebih Berri’nin liderliğinde ateşkesin sağlanması için sürdürülen çabaları destekliyoruz. Ateşkes kesin olarak sağlandığında ve diplomasi bu ateşkese ulaşabildiğinde diğer tüm ayrıntılar tartışılacak ve kararlar ortaklaşa alınacaktır” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Hizbullah’ın ateşkes çağrısının, son birkaç haftada İsrail’in saldırıları sonucu gücünü yitirmesiyle bağlantılı olduğunu ancak bu çağrının neyi kapsayıp kapsamadığının tam net olmadığını belirtti.

İsrail savaşı genişletiyor

Beyrut’ta halk ise savaşın soğuk nefesini enselerinde hissetmeye devam ediyordu. İsrail jetlerinin bombardımanıyla yerle bir olan mahallelerden yükselen toz ve duman tüm kenti sarmıştı. İnsanlar her patlamada kendilerini daha da küçülen dünyalarının içinde bir köşeye sığınırken buluyordu. Bir yıldır süren bu çatışmalar bir halkın sabrını ve umutlarını kemiren bir girdaba dönüşmüştü.

İsrail’in Lübnan’daki operasyonları Gazze’deki savaşı başlatan 7 Ekim Hamas saldırısının birinci yıl dönümünden hemen sonra geldi. İsrail ordusu Lübnan’ın güneybatısındaki askeri varlığını güçlendirdiğini, bölgeye bir tümen daha gönderdiğini açıklarken Lübnan devlet medyası da Tir ve Arabsalim gibi şehirlerin bombardımana maruz kaldığını duyurdu.

İsrail ordusu: Lübnan’dan gelen tüneli imha ettik

İsrail ordusundan yapılan açıklamada Lübnan’dan İsrail topraklarına ulaşan ve yaklaşık 10 metre kadar içeri giren bir tünelin tespit edildiği ileri sürüldü. Bu tünelin yapım aşamasındayken tespit edildiği ve İsrail tarafındaki kısmında çıkış bulunmadığı belirtildi.

Suriye’ye saldırı: Şam’da dört kişi öldü

Ayrıca dün İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’da bir binaya düzenlediği hava saldırısında ilk belirlemelere göre dört kişi hayatını kaybetti. Saldırıda hedef alınan binanın İran’ın Şam Büyükelçiliği yakınlarında olduğu bildirildi. Ölenler arasında çocukların da olduğu belirtildi. İran Büyükelçiliği, ölü ve yaralılar arasında İran vatandaşı bulunmadığı bilgisini paylaştı.