İsrail ve Filistinli örgütler arasında devam eden savaşta ateşkes ve esir takası düğümü çözülemiyor. İsrail’in gelmiş geçmiş en sağcı hükümetine baskıları artıran bu durum istifa çağrılarını da beraberinde getiriyor. İsrail’de binlerce kişi sokakları Başbakan Binyamin Netanyahu ve yönetimi için istifa çağrılarıyla doldurdu. Sokaklarda göstericilerin istifa çağrıları yükselirken ana muhalefet lideri ve eski Başbakan Yair Lapid “hemen seçim” dedi.
‘Aklınızı kaçırmışsınız’
Eski İsrail Başbakanı ve ana muhalefet lideri Yair Lapid Gazze’deki İsrailli esirlerin salıverilmesi konusunda başarısızlıkla suçladığı Başbakan Netanyahu hükümetinin gitmesi gerektiğini belirterek “hemen seçim” çağrısı yaptı. Lapid X sosyal paylaşım platformundan yaptığı paylaşımda Netanyahu hükümeti üyelerinin televizyon programlarında Gazze’deki İsrailli esirlerin ailelerini suçladığını söyleyerek “Aklınızı kaçırmışsınız” ifadesini kullandı. Netanyahu hükümeti görevdeyken İsraillilerin esir düştüğünün altını çizen Lapid “Altı aydır onları evlerine getiremediniz, şimdi de ailelerini mi suçluyorsunuz? Bu yıkım hükümetinin gitmesi gerekiyor. Hemen seçim” dedi.
Üst düzey isimlere göre, hükümetin önceliği Hamas’ın yok edilmesi
Başbakan Netanyahu İsrail ve uluslararası kamuoyunda siyasi nedenlerden dolayı esir takası anlaşması yapmamakla suçlanıyor. İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de dahil olmak üzere Netanyahu hükümetinin üst düzey isimleri esirlerin İsrail’in birinci önceliği olmaması gerektiğini ve Hamas’ı yok etmenin daha önemli olduğunu savunuyor. Sosyal medyada Netanyahu destekçileri tarafından saldırıya uğradıklarını iddia eden bazı esir yakınları, esirlerin salıverilmesi için hükümete çağrıda bulundukları gösterilerde fiziksel saldırıya uğradıklarını da belirtmişlerdi.
‘Rehineler evlerine dönene kadar sokaktayız’
Binlerce kişi İsrail’de esir ailelerinin sesine ses katmak için sokaklara döküldü. Protestocular Netanyahu gidene kadar sokaklardan ayrılmayacaklarını ifade ettiler. Protestocular sadece Tel Aviv değil ülkenin birçok şehrinde sokaklardaydılar. En büyük çağrıları da rehinelerin hükümetin öncelikli konularından biri haline gelmeleri. Rehinelerden Liri Albag’ın annesi Shira Albag “176 gündür oğlumun ve diğer rehinelerin neler yaşadığını düşünüyorum. İsrail halkı, onları [rehineleri] bize geri getirecek bir anlaşmayı engelleyen hiç kimseyi unutmayacak ya da affetmeyecektir. 176 gün, 4 bin 224 saat sonra bahaneler tükendi” dedi. Yaklaşık iki ay önce yapılan esir takasında serbest bırakılan eski rehine olan Raz Ben-Ami ise şunları söyledi: “Onlar [rehineler] orada kalamayacaklar, orada yaşadıklarından kimse sağ çıkamaz, inanın bana.”
Protestocular “hepsi evlerine dönene kadar durmayacaklarını” söyleyerek “bu kadar ölüm, bu kadar umutsuzluk yeter, en önemli şey rehineler” sloganları attı.
Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan savaşta, İsrail 1200 kişinin Hamas üyelerince öldürüldüğünü, 250 kişinin de kaçırıldığını açıklamıştı. Tel Aviv iki ay önce yapılan esir takası ardından hala Hamas’ın elinde yaklaşık 130 esirin kaldığını bunların 34’ünün de ölmüş olabileceğini düşünüyor.
7 Ekim’deki saldırıların ardından başlayan savaşta öldürülen Filistinli sayısı da 33 bine dayandı.