Ukraynalı yetkililere göre Rusya’nun pazar günü Odesa’ya gerçekleştirdiği füze saldırılarından bir kişi ölürken, dördü çocuk olmak üzere 22 kişi de yaralandı. Bir Ortodoks katedralinin yanı sıra en az altı bina da hasar gördü.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, pazar günü Telegram’dan yaptığı paylaşımda saldırılarla ilgili olarak, “Rus kötülüğünün hiçbir mazereti olamaz. Bunun karşılığını mutlaka vereceğiz” dedi.
Odesa, işlek bir liman kenti olmasıyla Ukrayna için küresel ekonominin bir parçası olmasını sağladı. Şehir savaşın başlarında saldırılara uğrasa da imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması ile neredeyse bir yıldır tahıl ürünleri buradan güvenli bir şekilde çıkıyordu. Ne var ki Rusya’nın, anlaşmadan çekilmesiyle bu güvenli durum sona erdi.
Rusya son günlerde de Odesa’yı savaşın en şiddetli saldırılarından birini gerçekleştirerek, on binlerce insanı bir yıl besleyebilecek tahılın yok olmasına sebep oldu. Kremlin ayrıca Karadeniz’de Ukrayna limanları çevresinde seyreden tüm gemileri düşman sayacağını belirtti.
Batı basınında Odesa’ya saldırılarında ön plana çıkarılan öge ise şehrin en büyük Ortodoks katedralinin gördüğü hasar oldu. 1794 yılında inşa edilen ve ‘Başkalaşım Katedrali’ olarak da bilinen yapı, Rus İmparatorluğu tarafından Karadeniz ve Kırım boyunca uzanan ve bugünkü Ukrayna’nın bir parçası olan Novorossiya’daki en önemli kilise olmuştu.
1936 yılında yıkılan ve Sovyetler Birliği dağılana kadar da tekrardan inşa edilmeyen katedral, 2010 yılında Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill tarafından kutsanmıştı. Bundan 10 yıl sonra Ukrayna savaşı başladığında Kirill, Rusya’nın savaş çabalarını kutsayarak, cephedeki Rusların günahlarının ‘temizleneceğini’ söyledi.
Rusya Savunma Bakanlığı, Odesa’daki askeri altyapıyı hedef aldığını söyleyerek, katedraldeki hasardan Ukrayna Hava Savunma ekiplerinin ‘eylemlerini’ sorumlu tuttu. Bakanlık, Telegram’dan yaptığı açıklamada, katedralin yıkılmasının en olası nedeninin Ukrayna’ya ait uçaksavar güdümlü füzesinin düşmesi olduğunu söyledi.
Günün kısa özeti
- ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada Rusya’nın ‘dünyadaki gıda tedarikine savaş açtığını’ ve ‘dünya çapında barış ve güvenliği yerle bir ettiğini’ söyledi. Moskova’yı Ukrayna’daki gıda tesislerine saldırmaktan vazgeçmeye çağıran Thomas Greenfield, tahıl anlaşmasının da yenilenmesini istedi.
- Rusya Savunma Bakanlığı, Rus donanmasının Karadeniz’in kuzeybatısında bir tatbikat gerçekleştirdiğini açıkladı.
- ABD’li yetkililer, ülkenin Ukrayna için 400 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım paketi açıklamayı planladığını ve bu yardımın ağırlıklı olarak topçu, hava savunma füzeleri ve kara araçlarından oluşacağını söyledi. Bu pakete misket bombalarının dahil edilmediği belirtildi.
- Bulgaristan, Kiev’e yapacağı ilk ağır teçhizat sevkiyatı kapsamında yaklaşık 100 zırhlı personel taşıyıcı göndermeye karar verdiğini söyledi. Bulgaristan şimdiye kadar Kiev’e genellikle çelik yelek ve miğferden oluşan bir askeri yardım paketi gönderiyordu.