İsrail'in "Yaz Kampı" adını verdiği, Batı Şeria'yı hedefleyen operasyonları 28 Ağustos'tan bu yana devam ediyordu. Bir haftalık ölümcül saldırıların ardından AP, İsrail güçlerinin çekildiğini yazdı.

İsrail’in 7 Ekim’deki Aksa Tufanı’na “misilleme” diye başlattığı saldırılar, yaklaşık 11 aydır süren bir katliama evrildi. Gazze’de taş üstünde taş bırakmayan, 40 binden fazla kişinin ölümüne neden olan İsrail’in bitmek bilmeyen hıncı bir haftadır Batı Şeria’ya da kan kusturuyordu. Associated Press’in (AP) aktardığına göre 28 Ağustos’tan bu yana Batı Şeria’nın kuzeyine kapsamlı bir operasyon yürüten İsrail, gün itibarıyla güçlerini bölgeden çekti. Arkasında da ölüm ve yıkımdan başka bir şey bırakmadı.

İsrail zırhlıları gece boyunca kontrol noktasından kampı terk ederken görüldü ve kamptaki bir AP muhabiri, Cuma sabahı erken saatlerde şafak sökerken içeride kalan askerlere dair hiçbir kanıt görmediğini bildirdi. İsrail ordusu çekilme iddialarına yönelik sorulara bir yorum yapmamayı tercih etti. Ancak günün ilerleyen saatlerinde bir açıklama yapacağını belirtti. Görünürdeki geri çekilmenin güçleri yeniden toparlamak için geçici bir önlem olup olmadığı da belirsizliğini koruyor.

Yüzlerce İsrail askeri bir haftadan uzun bir süredir, İsrail’in Gazze işgalinin başlamasından bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da yoğun saldırılarını yürütüyor. İsrail güçlerinin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “ölümcül taktikler” olarak nitelediği saldırıları sonucu 39 kişi öldü.

Bir haftadır devam eden operasyonların odak noktası, Cenin mülteci kampı oldu. Yerel sağlık yetkililerinin İsrail’in Batı Şeria’daki saldırıları sırasında öldüğünü söylediği 39 Filistinliden 21’i Cenin’deki çatışmalarda hayatını kaybetti. Çatışmaların Cenin’de yaşayan Filistinli siviller üzerinde yıkıcı bir etkisi oldu. İsrail askerleri Cenin’deki operasyonlarında Hamas üyelerini ararken su ve elektrik hizmetleri kesildi, aileler evlerine hapsedildi ve yaralıları tahliye eden ambulanslar yavaşlatıldı.

İsrail askerlerinin çekilişi ardından geriye kalan yalnızca yıkım oldu. AP’de yer alan habere göre yıkılan binaların betonlarından bükülmüş inşaat demirleri ve mermi ve şarapnel parçalarıyla delik deşik duvarlardan başka geriye bir şey kalmamıştı.

‘Ölümcül bir haftaydı’

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), geçen haftanın kasım ayından bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da yaşayan siviller için en ölümcül hafta olduğunu bildirdi. UNRWA’nın X hesabından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nde şiddetlenen savaşla birlikte Batı Şeria’da da şiddet ve yıkımın arttığına dikkat çekildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Geçen hafta, kasım ayından beri Batı Şeria’da yaşayan Filistinli siviller için en ölümcül hafta oldu. Aralarında 7 çocuğun da olduğu çok sayıda kişi öldürüldü. Bu kabul edilemez ve derhal durmalıdır.”

İsrail, 28 Ağustos’ta Cenin, Tulkerim ve Tubas kentlerindeki mülteci kamplarına, “Yaz Kampları” adını verdiği, 2. İntifada’nın yaşandığı 2002’den bu yana düzenlediği en yoğun ve kapsamlı saldırılarını başlattığını duyurmuştu. Filistin Sağlık Bakanlığının verilerine göre, 28 Ağustos’tan itibaren Cenin’de aralarında çocuk ve yaşlıların da olduğu 21, Tubas’ta 8, Tulkerim’de 7, El Halil’de 3 olmak üzere 39 Filistinli öldü, 145 kişi yaralandı.

İsrail ordusu, Batı Şeria’da 10 gündür süren saldırı ve baskınlar sonrasında, ardında büyük yıkım bırakarak bu sabah geri çekilmişti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 691 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail’in ‘Yaz Kampı’ saldırıları Batı Şeria’yı kana bularken Hizbullah da tansiyonu yükseltti