Gürcistan’da seçim sonuçlarına duyulan öfke üstünden haftalar geçmesine rağmen dinmedi. Hatta ülkenin Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili sokağa dökülenlere destek vererek kendisi de sokağa indi. Protestocuların sokağa dökülme sebebi seçim sonuçları. Sonuçların şaibeli olduğunu düşünen halk yeniden sandığa gitmek istiyor. Hükümet protestocuları “darbe yapmaya çalışmak”la suçlarken görev süresi yakında sona erecek Zurabişvili erken seçime kadar koltuğundan kalkmayacağını açıkladı.
Güney Kafkasya ülkesindeki bu son gerginliği tırmandıran olay Gürcü Hayali partisinden Başbakan Irakli Kobahidze’nin Avrupa Birliği’ne (AB) katılım müzakerelerini askıya alacağını duyurması oldu. Bu kararına gerekçe de AB ülkelerinin Gürcistan’a üyeliği öne sürerek şantaj yapmasıydı. Ancak zaten AB yanlıları Gürcü Hayali’nin böyle bir şey yapmasından endişe duyuyordu.
AB’ye üye olma fikri, Gürcistan halkının ezici çoğunluğunun desteklediği bir şey. Katılım müzakerelerinin aniden durdurulması, nüfusu 3,7 milyon olan dağlık ülkede büyük protestoları tetikledi. Aslında Gürcistan’daki protesto hareketleri yeni başlamış sayılmaz. Seçim öncesinde de “yabancı ajan” yasasının meclisten geçmesi nedeniyle büyük ölçekli protestolar patlak vermişti.
107 kişi gözaltına alındı
Gürcistan İçişleri Bakanlığı dün başkent Tiflis’te protestocuların Rustaveli Caddesi boyunca barikatlar kurduğunu ve polise havai fişekler attığını söyledi. Buna karşılık polisler de protestoculara tazyikli su ve göz yaşartıcı bomba kullandı. Protestolarda 107 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Ülkenin iç istihbarat teşkilatıysa “belli siyasi partilerin hükümeti devirmeye çalıştığını” söyledi.
İngiliz haber ajansı Reuters’e konuşan protestoculardan Tine Kupreyşvili Gürcistan’ın AB’ye katılma taahhüdünü yerine getirmesini istediğini söyleyerek “Gürcistan halkı anayasasını korumaya çalışıyor. Ülkemizi ve devletimizi korumaya çalışıyoruz. Hükümetimize hukukun üstünlüğünün her şey demek olduğunu göstermeye çalışıyoruz” dedi.
Devlet dairelerinden ve futbolculardan tepkiler yükseldi
Gürcistan milli takımının yıldızlarından Khvicha Kvaratskhelia protestoculara destek çıkarak Facebook hesabından “Ülkem acı çekiyor, halkım acı çekiyor. Medyada dolaşan videoları izlemek acı verici. Şiddeti bırakın! Gürcistan bugün Avrupa’da olmayı her zamankinden daha fazla hak ediyor!” diye yazdı.
Ülkenin dışişleri, savunma, adalet ve eğitim bakanlıkları ile merkez bankasında çalışan yüzlerce kişi Kobahidze yönetiminin AB kararını kınayan açık mektuba imza attı. Yerel basında yer alan haberlere göre aralarında Londra borsasında işlem gören TBC Bank ve Gürcistan Bankası’nın da olduğu büyük şirketler AB üyeliğini destekler yönde açıklama yaptı. Gürcistan’ın İtalya ve Hollanda’daki üst düzey diplomatları dün istifa etti.
Cumhurbaşkanı görevini bırakmıyor
Gürcistan’da cumhurbaşkanlığı makamının elindeki yetkiler daha çok sembolik. Bununla birlikte Zurabişvili dünkü konuşmasında bu ay görevi sona erecek olsa da makamı terk etmeyeceğini söyledi. Çünkü Zurabişvili’ye göre parlamentonun halefini seçme hakkı yok. Zurabişvili ve diğer muhalifler 26 Ekim’de yapılan ve Gürcü Hayali’nin oyların neredeyse yüzde 54’ünü aldığı seçimlere hile karıştığını savunuyor. Bu yüzden seçilen parlamentonun da meşruluğu olmadığı savunuluyor. Zurabişvili “Ortada meşru bir parlamento yok. Meşruluğu olmayan bir parlamento da cumhurbaşkanı seçemez. Bu nedenle yemin töreni yapılamaz. Görevim meşruluğundan emin olduğumuz bir parlamento kurulana kadar devam edecek” dedi.
Kobahidze ise AB üyeliğinin durdurulmasına karşı çıkanların başlattığı eylemi Ukrayna’da 2014 yılında Rus yanlısı cumhurbaşkanını deviren Meydan Devrimi’ne (Onur Devrimi) benzetti. Başbakan “Bazı insanlar aynı senaryonun Gürcistan’da da tekrarlanmasını istiyor. Ancak Gürcistan’da Meydan diye bir şey olmayacak” dedi.
Ukrayna savaşı başladığından beri Gürcistan daha çok Rus yanlısı politika izliyor. Bunun ardında da aslında 2008’de Gürcistan ve Rusya arasında ayrılıkçı Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri için patlak veren savaş yatıyor. Gürcü Hayali o zamanki savaşa benzer bir savaşa girmek istemiyor. Bu yüzden de seçim döneminde yaptığı kampanyalarda yıkık dökük Ukrayna fotoğraflarıyla savaş görmemiş Gürcistan fotoğraflarını yan yana koyarak kendilerini seçmenin savaştan kaçmak anlamına geleceğini ima etti. Gürcü Hayali ayrıca bu süreçte Batı’yı “Gürcistan’ı da Ukrayna gibi Rusya’yla savaşa girdirtmeye çalışmak”la suçladı.