İsrail Beyrut'u bir kez daha hedef aldı, Beyrut'un Dahiye bölgesi şiddetli bir patlamayla sarsıldı. O esnada İsrail Başbakanı Netanyahu, Fransa lideri Macron ile bir görüşme yaptı. İki liderin arası 'ambargo' tartışması nedeniyle açılmıştı.

İsrail saldırıları altındaki Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyinde, Dahiye bölgesinde şiddetli patlama oldu. Patlama İsrail ordu sözcüsünün Beyrut’un güneyinde bazı noktalara Hizbullah’a ait olduğu iddiasıyla saldırı tehdidinin ardından meydana geldi.

Patlama sesi Beyrut sokaklarında yankılanırken insanlar hızla ne olduğunu anlamaya çalıştı. İsrail saldırının Hizbullah’a karşı olduğunu söylese de, patlamanın etkisi yalnızca askeri hedeflerde değil, sivil bölgelerde de hissedildi.

Lübnan’dan füzeler ateşlendi, İsrail’de 7 kişi yaralandı

Lübnan’ın güneyinden İsrail’in kuzeyindeki Hayfa ve Tiberya kentlerine atılan füzeler sonucu ise 7 kişi yaralandı. İsrail devlet televizyonu KAN’ın, İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı’ndan aktardığı haberinde İsrail’in kuzeyindeki Hayfa’ın merkezindeki Carmel ve körfez bölgelerine düşen füzeler sebebiyle 6 kişinin orta ve hafif şekilde yaralandığı belirtildi.

Yaralıların tedavi için kentteki Rambam Hastanesi’ne nakledildiği ifade edildi. İsrail’in kuzeyindeki Tiberya kentinde de füze düşmesi sonucu bir kişinin ‘orta ila ciddi arası’ bir şekilde yaralandığı aktarıldı.

İsrail ordusu, Hizbullah ile çatışmaların başladığı 8 Ekim 2023’ten bu yana ilk kez Hayfa’nın Carmel ve körfez bölgelerine Lübnan’ın güneyinden 15 füzenin fırlatıldığının gözlemlendiğini duyurmuştu.

Hayfa’nın çevresindeki bölgelere birçok kez Hizbullah tarafından füze saldırısı düzenlenirken, şehir merkezi ilk kez hedef alınıyor.

İsrail’e ambargo çağrısı yapmıştı: Macron-Netanyahu görüşmesi

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail’e silah ambargosu çağrısı yaptığı için sert biçimde eleştirdiği Fransa lideri Emmanuel Macron ile telefonda görüştü.

İran’ın tüm eksenine verdiği destek göz önüne alınırsa “İsrail’in de dostlarının yanında yer almasını istediğini” belirten Netanyahu, İsrail’e kısıtlama getirmenin İran’ın “şer eksenini güçlendireceğini” ileri sürdü. Netanyahu, “İsrail’in Hizbullah’a karşı hamlelerinin, Lübnan’da gerçekliği tüm bölgenin istikrar, barış ve güvenliği lehine değiştirecek bir fırsat taşıdığını” savundu.

Görüşmeye ilişkin Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre ise iki lider “tam bir açıklıkla” Ortadoğu’daki durumu ele aldı. Macron ve Netanyahu “görüş ayrılıklarını kabul etmekle birlikte birbirlerini anlama isteklerini” dile getirdi.

Fransa’nın İsrail’in güvenliğine “sarsılmaz” bağlılığını yineleyen Macron, son aylarda İran’ın İsrail’e saldırıları sırasında İsrail savunmasına destek vermek amacıyla Fransız askeri kaynaklarının seferber edildiğini hatırlattı.

7 Ekim saldırılarının 1. yılında İsrail halkı ile dayanışma içinde olduklarını dile getiren Macron “herkes gibi İsrail’in de kendini savunma hakkı” olduğunu yineledi.

Netanyahu’ya “ateşkes zamanının geldiğine” inandığını söyleyen Macron, silah sevkiyatının, Gazze’deki savaşın uzamasının ve Lübnan’a yayılmasının “İsrail’in ve bölgedeki herkesin beklediği güvenliği” sağlamayacağını vurguladı.

Öte yandan Fransız lider “siyasi çözümlerin geliştirilmesi için bir an evvel kararlı bir çaba” sergilenmesi gerektiğini kaydetti.

İki lider arasında İsrail’e silah ambargosu gerginliği

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron cumartesi günü İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında kullanacağı silahların sevkiyatını durdurma çağrısı yapmıştı.

Bölgede önceliğin siyasi bir çözüme geri dönmek ve Gazze’deki saldırılarda kullanılacak silah sevkiyatını durdurmak olduğunu belirten Macron, İsrail’in, uluslararası hukuk ve insani hukuka uyarak kendini savunması gerektiğini ifade etmişti.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise Macron’un bu açıklamalarına sert çıkmış, vekilleri ve başta İran’a karşı “medeniyet” için savaştığını savunarak, Batılı liderlerin İsrail’e silah ambargosu çağrılarını “ayıp” diye nitelemişti.

Elysee Sarayı’ndan Netanyahu’nun ifadelerine ilişkin yapılan açıklamada ise Fransa’nın İsrail’in sarsılmaz dostu olduğu vurgulanarak “Netanyahu’nun sözleri çok aşırıya kaçıyor ve bunun, Fransa ile İsrail arasındaki dostlukla alakası yok” denmişti.

Washington Post görüntüleri tek tek inceledi: İran’ın en az 23 füzesi İsrail askeri noktalarını vurdu

İsrail durmuyor: Netanyahu İran’a saldırıda kararlı, Beyrut bu gece de bombalandı