Ortadoğu gerilimi tırmanmışken iki kritik iddia gündemde. Katar medyası Doha'nın İran'a misillemeden vazgeçmesi için yeni bir teklif ilettiğini yazarken CNN'e göre Hizbullah'ın Tahran'dan bağımsız biçimde İsrail'e saldırması bekleniyor.

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan savaş İsrail’in Beyrut’ta Hizbullah başkomutanı Fuad Şükrü’yü, ardından da Tahran’da Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’yi öldürmesiyle farklı boyuta geldi. Suikastların ardından İran ve Hizbullah kanadından beklenen misilleme saldırısı savaşın bölgesel boyuta evrilmesi endişesi yarattı. İran ve Hizbullah’ın misillemesi beklenirken bölge ülkelerinin “yatıştırma” çabaları da sürüyor.

Bu çabalara dair yeni bir iddia Katar medyasında konuşuluyor. Katar merkezli El Arabi el Cedid gazetesi İran’ın ve Hizbullah’ın misillemesini engelleyip Gazze’deki savaşa da son vermeyi amaçlayan yeni bir ateşkes ve rehine takası anlaşmasının gündemde olduğunu ileri sürdü.

El Arabi el Cedid gazetesinin kaynak göstermediği iddiasına göre hem İsrail, hem de İran’a yakın olan Batılı ve Arap yetkililer yeni bir anlaşmanın taslağını taraflara iletti. Söz konusu taslağın Gazze’de ateşkes sağlanması, ‘sürdürülebilir sükunet’in tesisi için İsrail’in Gazze’deki askerlerini çekmesi, karşılıklı esir takası ve bölgenin yeniden inşa edilmesi için çerçeve çizilmesi gibi maddeler içerdiği iddia edildi.

Katar medyasının haberinde ABD ve bazı Batı ülkelerinin de suikastlerin akabinde artan gerilimi yatıştırmak için devrede olduğu ve bazı gelişmeler yaşandığı belirtildi. Nitekim dün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken gerilimin yatışması için ellerinden geleni yaptıklarını söylemiş, yine de olası bir saldırıda İsrail’e destek vereceklerini açıklamıştı.

İran: İsrail’i cezalandırmak öncelik

Geçen aylarda Suriye’nin başkenti Şam’daki büyükelçiliği İsrail tarafından hedef alınan İran, Tahran’daki saldırıdan sonra meşru müdafaa söyleminde. ABD ve Batı medyası İran’ın maruz bırakıldığı baskılar nedeniyle yapacağı saldırıyı gözden geçirdiğini yazsa da Tahranlı yetkililer farklı tondan konuşuyor. İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri İsrail’in saldırganlığının önüne geçmek için meşru müdafaa hakkını kullanacaklarını söyledi.

Bakıri İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) İsrail’in Filistin halkına karşı saldırılarını ve İran’ın egemenliğinin ihlalini görüşmek üzere Suudi Arabistan’da düzenlenen toplantısında konuştu. “İsrail rejiminin saldırılarına ve ihlallerine karşı Güvenlik Konseyi tarafından uygun bir adım atılmaması nedeniyle İran’ın bu rejimin saldırılarına karşı meşru savunma hakkını kullanmaktan başka seçeneği yoktur” diyen Bakıri “Bu eylem bu rejimin İran’ın egemenliğine, vatandaşlarına ve topraklarına daha fazla saldırıda bulunmasını önlemek için gereklidir ve gerekli zamanda ve uygun bir şekilde gerçekleştirilecektir” ifadelerini kullandı.

İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Said İravani de Al Jazeera’ya Gazze’deki saldırıların kalıcı olarak durdurulması halinde İran’ın İsrail’e saldırı niyetinden vazgeçeceğine dair iddiaları değerlendirdi. İravani “ülkesinin Gazze’deki işgalin sonlandırılmasını, İsrail’i cezalandırmayı ve bu ülkenin saldırılarının tekrarını önlemeye öncelik verdiğini” söyledi. İravani bir başka önceliklerinin de Haniye suikastına karışanların bulunup cezalandırılması olduğunu söyledi.

CNN: Hizbullah İran’dan bağımsız davranabilir

Misilleme endişelerinin yükseldiği şu günlerde Hizbullah ile 8 Ekim’den bu yana sıcak çatışmaların yaşandığı İsrail’in kuzey sınırında da sıcak saatler yaşanıyor. Hizbullah ve İsrail’in saldırılarını artırdığı dönemde ABD’nin önde gelen yayın kuruluşlarından CNN de bir iddiayı gündeme getirdi. CNN’de yer alan bir habere göre İsrailli yetkililer “Hizbullah’ın İran’dan bağımsız harekete geçerek daha önce misilleme yapacağına inanıyor.”

Haberde giderek daha bağımsız hareket ettiği söylenen Hizbullah’ın birkaç gün içinde İsrail’e saldırabileceğinin düşünüldüğü iddia edildi.

Tahran ‘tatbikat’ bildirimi yapmış: Mısır, belirli saatler arasında İran hava sahasını kullanmayacak