Resmi olarak 4815 kişinin kilise yetkilileri tarafından cinsel istismara uğradığını ihbar ettiği Portekiz'i beş günlüğüne ziyarete gelen Papa Francis, taciz mağdurlarıyla bir araya geldi. Papa, bu mağdurların 'acı çığlıklarının' duyulması gerektiğini vurguladı.

Papa Francis, Portekiz’e beş günlük ziyareti sırasında din insanlarının tacizine uğrayan kişilerle bir araya geldi. Francis, kilise tarafından birkaç yılda bir dünyanın çeşitli şehirlerinde düzenlenen dini ve kültürel etkinliklerin yer aldığı bir haftalık festival olan Dünya Gençlik Günü münasebetiyle Portekiz’e geldi.

Vatikan’dan yapılan açıklamada, Vatikan’ın Portekiz’deki diplomatik misyonu çerçevesinde gerçekleşen görüşmeye 13 taciz mağdurunun katıldığı ve toplantının bir saatten uzun sürdüğü belirtildi.

Portekiz Kilisesi’nin küçüklerin korunmasından sorumlu yetkilileri de toplantıya kayıldı. Vatikan’dan yapılan açıklamada görüşmenin ‘samimi bir dinleme ortamında’ gerçekleştirildiği belirtildi.

Lizbon’daki akşam ayini sırasında Papa, kilisenin ‘kurbanların acı çığlıklarını’ duyması gerektiğini vurguladı. Skandalların ‘insanları mütevazı olmaya ve sürekli arınmaya çağırdığını’ ve bu konudaki belirgin öfkenin ‘inançtan giderek uzaklaşılmasına’ yaradığını da sözlerine ekledi.

Kayıtlardaki 4815 çocuk buzdağının görünen kısmı

Bu yıl yayımlanan bir raporda Portekiz’de en az 4815 çocuğun istismara uğradığı ve kilisenin bu konuyu ‘sistematik olarak’ gizlemeye çalıştığı sonucuna varılmıştı. Portekiz’de şubat ayında Katolik Kilisesi tarafından kurulan bağımsız bir komisyon, rahipler ya da kilisenin diğer görevlileri tarafından istismara uğradığını söyleyen 564 kişinin yaşadıklarını belgeleyen bir rapor yayımladı.

Avrupa ve Amerika’nın başka yerlerinde yapılan denetimlere benzer şekilde yürütülen çalışmada 1950 yılına kadar giden vakalar incelendi. Pek çok vakada başka çocukların da istismara uğradığı belirtiliyordu, dolayısıyla ihbar edilenlerin ötesinde binlerce mağdur olduğu tahmin ediliyor.

Raporu sunan komisyon başkanı çocuk psikiyatristi Pedro Strecht, tahminlerin ‘buzdağının sadece görünen kısmı’ olduğuna dikkat çekiyor. İfade vermek üzere komisyonla temasa geçenlere teşekkür eden Strecht, bu kişilerin ‘sessizliğin sesi olmaya cesaret ettiklerini’ belirtiyor.

Papa sanatçıları ağırladı, Ferzan Özpetek de oradaydı