Papa Francis Noel Günü konuşmasında dünyada ve özellikle Gazze ve Ukrayna’da barış çağrısı yaptı, silah endüstrisini topa tuttu.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis her Noel olduğu gibi Vatikan’da Aziz Petrus Bazilikası’nın locasından aşağıda toplanan kalabalığa seslendi. Papa’nın mesajında Gazze ve Ukrayna’daki savaş dahil dünyanın birçok yerinde devam eden çatışmalar vardı.

Papa başını Hamas’ın çektiği Filistinli örgütlerin “Aksa Tufanı Operasyonu” adını verdiği 7 Ekim’deki saldırılarından üzüntü duyduğunu söyledi ve Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yaptı. Ayrıca İsrail’e Gazze Şeridi’ndeki işgal harekatına ve “masum sivillerin korkunç şekilde katledilmesine” son vermesi için yalvardığını belirten Papa ihtiyaç sahiplerine insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu.

‘Beytüllahim bu yıl hüzün yeri’ dedi, Yemen’den Kore’ye kadar çağrı yaptı

Noel konuşmasını dünyada barış çağrısına ayıran Papa Francis İncil’de yer alan ve İsa’nın Beytüllahim’de doğuş hikayesini anlatan ayetlerin barış mesajı verdiğini söyledi ancak  şu notu ekledi: “Beytüllahim bu yıl hüzün ve sessizlik yeri.”

Papaların her yıl Noel’de yaptığı “Urbi et Orbi (Roma’ya ve Dünyaya)” konuşmasının genel olarak dünyanın karşı karşıya olduğu tüm sefaletlere ve insani krizlere “ağıt” niteliğinde olduğu biliniyor. Bu yılki de farklı değildi. Ermenistan ve Azerbaycan’dan Suriye ve Yemen’e, Ukrayna’dan Güney Sudan ve Kongo’ya ve Kore yarımadasına kadar uzanan mesajında Francis insani girişimler, diyalog ve güvenliğin şiddet ve ölüme üstün gelmesi için çağrıda bulundu.

‘Silah üretimi artarken nasıl olur da barıştan söz edebiliriz?’

Özellikle Amerika kıtasındaki hükümetlere ve “iyi niyetli insanlara” seslendiğini söyleyen Papa “rahatsız edici bir olgu” diye nitelendirdiği göç meselesine de değindi, daha iyi yaşam arayan masum insanları istismar eden “vicdansız insan tacirleri” konusunu ele almalarını istedi.

Papa’nın mesajından silah endüstrisi de nasibini aldı. Dini lider bu endüstrinin dünya genelindeki çatışmaları körüklediğini ve neredeyse hiç kimsenin buna dikkat etmediğini söyledi ve ekledi:

“Savaşın kukla oyunu iplerini hareket ettiren çıkarcıları ve kâr gruplarını gün ışığına çıkarmak için bu konu konuşulmalı ve yazılmalı. Silah üretimi, satışı ve ticareti artarken nasıl olur da barıştan söz edebiliriz?”

Papa Francis daha önce de çok kez silah endüstrisini sık sık “ölüm tüccarları” diyerek eleştirmiş ve günümüzde, özellikle de Ukrayna’daki savaşın yeni silah denemek ya da eski stokları tüketmek için kullanıldığını söylemişti.

Papa İsrail ve Filistinliler arasında barış sağlanması ve çatışmanın “güçlü siyasi irade ve uluslararası toplumun desteğiyle sürdürülen, taraflar arasında samimi ve azimli diyalog yoluyla” çözülmesi çağrısı yaptı.

Ortadoğu, Afrika, Amerika…: ‘Savaşa hayır, barışa evet’

Ortadoğu’daki diğer ülkelere de değinen Papa “Düşüncelerim aynı şekilde savaşın harap ettiği Suriye halkına ve uzun süredir acı çeken Yemen halkına yöneliyor. Aynı şekilde sevgili Lübnan halkını düşünüyor, siyasi ve sosyal istikrarın bir an önce sağlanması için dua ediyorum” dedi.

Papa Francis Ukrayna için de barış dilerken “Ermenistan ile Azerbaycan arasında nihai barışın sağlanacağı gün yaklaşsın. Bu barışı desteklemek için insani girişimlerin devam etmesi, yerlerinden edilenlerin yasal ve güvenli bir şekilde evlerine dönmeleri, her topluluğun dini geleneklerine ve ibadet yerlerine karşılıklı saygı göstermeleri önemlidir” dedi.

Papa Francis Sahel Bölgesi, Afrika Boynuzu, Sudan’ın yanı sıra Kamerun, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Güney Sudan’ı sarsan gerilim ve çatışmaları da unutmadıklarını söyledi.

Katoliklerin ruhani lideri Kore Yarımadası’nda da kardeşlik bağlarının güçlenmesi, kalıcı barış koşullarını yaratabilecek diyalog ve uzlaşma yollarının açılması temennisini dile getirdi.

Noel’in Amerika kıtasında da siyasi ve sosyal anlaşmazlıkların üstesinden gelinmesi, yoksullukla mücadele edilebilmesi için siyasi otorite ve iyi niyetli insanlara ilham vermesini dileyen Papa Francis “Savaşa hayır, barışa evet” dedi.

Papa kendi cenazesi için kolları sıvadı: Vatikan dışına gömülecek

Vatikan yetkilileri yaklaşık 70 bin kişinin Francis’in öğle konuşması ve Noel a için Aziz Petrus Meydanı’nı doldurduğunu söyledi. Meydanda toplananlar arasında Filistin bayraklarının yanı sıra Ukrayna bayrağı taşıyan çok sayıda kişi de vardı.

Francis Noel için sahneye çıktı fakat bu ayin değildi. Ayinin İtalya’da da resmi tatil olan Aziz Stephan Bayramı’nın ardından yapılması bekleniyor. Tatilin sona ermesiyle birlikte bazilikada bir yılbaşı nöbeti tutacak olan Papa ertesi gün de ayin düzenleyecek.

87 yaşındaki Papa Francis son zamanlarda geçirdiği bronşite, zaman zaman öksürmesine ve soluk almakta zorlanmasına rağmen Noel konuşmasında ve önceki gece düzenlenen Noel Arifesi Ayini sırasında sağlık açısından iyi bir görüntü sergilemişti.

Reformlarıyla ön plana çıkan Papa: Francis

Özellikle eşcinsellere yönelik reformlarıyla gündeme gelen Papa Francis 18 Aralık’ta Katolik rahiplerin eşcinsel çiftleri kutsamasını resmen onaylamıştı.

Francis 2013 yılında eşcinsel olduğu iddia edilen bir rahip hakkında söylediği “Ben kimim ki yargılayayım” sözünden 2023 yılında Associated Press’e (AP) yaptığı “Eşcinsel olmak suç değildir” yorumuna kadar hoşgörülü mesajıyla kendisini diğer tüm seleflerinden ayırıyor.

Kendi mezarını Vatikan dışında seçti

Son zamanlarda sağlık sorunları nedeniyle ertelediği programları ve çekmecesinde beklettiği istifa mektubuyla gündeme gelen Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis kendi cenaze törenine ilişkin açıklama yapmıştı.

Francis Meryem’e olan adanmışlığı nedeniyle geleneksel olarak her yurtdışı gezisinden önce ve sonra Roma’da ziyaret ettiği Santa Maria Maggiore Bazilikası’na gömülmeye karar verdiğini, ancak törenin Vatikan’daki Aziz Petrus Meydanı’nda düzenleneceğini söylemişti.

Katolik kilisesinde yarı devrim: Papa rahiplerin eşcinsel çiftleri kutsamasına izin verdi