Katoliklerin lideri Papa Francis Asya'da dört ülkeyi ziyaret edecek. Bu Papa'nın bugüne kadarki en uzun yolculuğu. Dinler arası diyalog ve iklim sorunları Papa'nın ajandasının temelini oluşturuyor.

Katolik Hristiyanların ruhani lideri Papa Francis Asya’da bir yolculuğa çıkacak. 12 gün sürecek yolculuğun durakları Doğu Timor, Singapur, Papua Yeni Gine ve Endonezya olacak. Papa 40’ı aşkın görüşme yapacağı bu yolculukta Asya Pasifik ve Vatikan ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor.

Papa’nın Asya yolculuğu ne anlama geliyor? 

Francis papa olarak 44 yurt dışı ziyareti yaptı. Güney Kore ve Filipinler’in de dahil olduğu bu ziyaretlerin ardından bazı kardinaller Kilise’nin merkezi yönetimine atandı. Katolik Kilisesi epeydir Avrupa merkezli bir kurum değil. Kilise’nin bir süredir farklı dinler ve mezheplerle kurmaya çalıştığı ilişki Katolik camiasının da yapısını etkiliyor. Asya Afrika ve Latin Amerika’daki Katoliklerin de sesi artık daha gür çıkabiliyor. Asya’da Katolikler kalabalık değil fakat kendilerine ait okul ve hayır kurumları var.

Papa Francis’in yolculuğu inançlar arası diyaloğu da vurgulayacak. İlk durağı Endonezya’da Müslüman temsilcilerle görüşecek. Jakarta’da ise bir cami ve bir katedrali bağlayan “Dostluk Tüneli” isimli sembolik yapıyı ziyaret edecek. Endonezya’da Başkan Joko Widodo ile 80 bin kişi olması beklenen bir kalabalığa seslenecek.

Duraklardan biri tartışmalı Doğu Timor

Papa Francis’in üçüncü durağı Doğu Timor. Papa, II. John Paul’un 1989’da ayin düzenlediği Doğu Timor sahilinde halkla buluşacak. Kilise Doğu Timor’daki Endonezya işgali sırasında halka verdiği destekle oldukça popüler olmuştu.

Yoğun bir Katolik nüfusa ev sahipliği yapan Doğu Timor Katolik Kilisesi’ni de ilgilendiren bir dizi cinsel istismar skandalına sahne olmuştu. Vatikan 2022’de Papaz Carlos Ximenes Belo’yu 1990’lı yıllarda erkek çocukları istismar ettiği gerekçesiyle cezalandırmıştı. Papa’nın Doğu Timor ziyaretinde Belo’ya dair yorum yapıp yapmayacağı belirsiz.

Çin bu çabalara ne diyecek?

Papa Francis’in Asya yolculuğu bölgenin önemli aktörlerinden Çin’i de akıllara getiriyor. Çin resmi dini olmayan bir ülke. Katoliklik devlet tarafından tanınmış beş dinden biri. Kiliselerin atamalarını Vatikan değil Beijing yapıyor.

Bu durum Vatikan ve Beijing arasında bir anlaşmaya bağlı olsa da Papa sık sık durumdan rahatsızlığını dile getirerek Çin’de kalıcı bir temsilcilik açmak istediklerini belirtiyor. Papa Francis Çin’i tekrar ziyaret etme niyetini de yineliyor. Çin ve Vatikan ilişkileri düşünüldüğünde akla benzer yönetimli bir başka ülke geliyor: Vietnam. Seneler süren diplomatik görüşmelerin ardından Papa Hanoi’ye kalıcı elçi tayin etmeyi başarmıştı.

Papa da kabul etti: Kalem kılıçtan keskindir