Katalan Polisi, hakkında tutuklama kararı bulunan Katalonya’nın bağımsızlık mücadelesinin öncülerinden Carles Puigdemont’u aramaya devam ediyor. Puigdemont, 7 yıllık sürgün sonrası Barselona'da konuşma yapıp yüzlerce polisin ortasında kaybolmuştu.

Katalan Polisi, hakkında tutuklama kararı bulunan Katalonya’nın bağımsızlık mücadelesinin öncülerinden Carles Puigdemont’u arıyor. Katalonya’da yaşanan 2017 bağımsızlık girişiminin öncülerinden Junts’un lideri Puigdemont’un yedi yıllık sürgünü, sosyalist başbakan Pedro Sanchez’in Katalan bağımsızlık yanlılarına yönelik affıyla sona ermişti. Bu afla hakkındaki “terör” soruşturması kapansa da Puigdemont için tutuklama kararı devam ediyordu.

Yedi yılın ardından dün Barselona’ya dönerek binlerce taraftarına seslenen Puigdemont, “Size hâlâ burada olduğumuzu hatırlatmak için geldim” sözlerini dile getirmişti.

Zafer anıtı önünde binlerce destekçisine seslenen Puigdemont ardından ortadan kaybolmuştu. Aşırı sağcı partiler onun Barselona’ya dönüşünden sosyalist Başbakan Sanchez’i sorumlu tuttu, tutuklanması için çağrılar yapıldı. Puigdemont konuşmasından hemen sonra ansızın ortadan kaybolurken polis de geniş çaplı bir operasyon başlatmıştı. Barselona sokaklarına barikatlar kurulmuş, güvenlik güçleri Puigdemont’u aramaya koyulmuştu. Fransa sınırına doğru giden tüm araçlar tek tek kontrol edilirken trafik de neredeyse durma noktasına gelmişti.

Eski Katalan lideri kaçırdığı iddiasıyla iki polis memuru da gözaltına alındı. Barselona’da başlayan geniş çaplı operasyonla ortalık karıştı fakat henüz Puigdemont’u ne gören var ne de duyan.

O geldi konuştu ama… Barselona’da güç dengeleri değişti

Barselona’da yaşanan bu hareketli gün Puigdemont bulunana kadar konuşulacağı kesin. Ancak konuşulması gereken bir başka nokta da Katalonya’da bağımsızlık destekçilerinin son 15 yılın en düşük seviyeye gerilemiş olması. Perşembe akşamı, bölge parlamentosundaki milletvekilleri, İspanya’nın sosyalist başbakanı Pedro Sánchez’in yakın müttefiki, sendika yanlısı Salvador Illa’yı 68’e karşı 66 oyla yeni bölge başkanı seçti.

Illa’nın lideri olduğu Katalan Sosyalist Partisi, mayısta yapılan seçimlerde koltuk sayısı açısından üstün olsa da çoğunluğu sağlayamamıştı. Seçim sonuçları nedeniyle tıkanıklık yaşanınca parlamento feshedilmişti. Bağımsızlık yanlısı partiler, önceki dönemlerde ittifak kurarak sosyalistleri yenmeyi başarmıştı. Fakat bu sefer yeterli desteği göremediler. Buna Puigdemont’un partisi de dahil. İkinci gelen Puigdemont’un partisi, Illa’nın partisini de adaylığını da desteklemeyeceğini açıklamıştı.

Katalan Başkanı olarak seçilen Illa, kampanyasını Katalan Bölgesi ile İspanya’nın birliği ve daha iyi kamu hizmetleri üzerine kurmuştu. Illa, aynı zamanda eski ulusal hükümetin sağlık bakanıydı. Dün zaferini kutlayan Illa, Katalonya’nın tarihsel bir dönüm noktasında olduğunu söyledi. Zaten Illa’nın “dönüm noktası” dediği şey de söz konusu değişim rüzgarı. Çünkü, 2010’dan bu yana ayrılıkçıların hakim olduğu bölgeyi ilk kez bir Sosyalist yönetecek.

Katalonya’da değişim bağımsızlığın aksi yönünde ilerlerken Puigdemont da Barselona’dan esti, geçti. Yaş ortalaması çok yüksek takipçilerine “umut aşıladıktan” sonra ortadan kaybolan Puigndemont, hâlâ bulunamadı.

 Peki Puigdemont nasıl kayboldu?

Bu haftanın başında, Brüksel’de sürgünde olan Puigdemont Perşembe günü Barselona’da bulunan Katalan Parlamentosu’nun önünde olacağını söylemişti. Sözünü tuttu, dediği gün Zafer Anıtı’nın önünde konuştu. Bu anıt, parlamento ve mahkemelere yakın bir yerde bulunduğundan sembolik bir anlam da ifade ediyordu. Konuşmasında “Katalonya kendi kaderine kendi karar verecek. Çok yaşa özgür Katalonya” diyerek son veren Puigdemont ardından gözden kayboldu.

Kendi siyasi parti üyelerinin arasında parlamento binasına yöneldi fakat grup oraya ulaştığında aralarında Piegdemont yoktu.

Piegdemont’un 300’den fazla üniformalı polisin arasından, kentin ortasında nasıl kaybolduğu ise hala bir soru işareti. Arama çalışmaları devam ederken Katalan polisinden iki kişinin gözaltına alınması da emniyet güçleri üzerinde baskı yarattı.

İspanya’da Puigdemont avı: Yedi yıl sürgünden sonra Barselona’da konuştu ve ortadan kayboldu