Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Batı’nın uyguladığı yaptırımların yarattığı ekonomik zorluklarda kendisine yardımcı olan teknokrat Başbakan Mihail Mişustin’in yeniden atanmasını teklif etti. Rusya parlamentosunun alt kanadı olan Duma da aynı gün Mişustin’in adaylığını onayladı.
Şubat 2022’de Rusya’nın komşu Ukrayna’da başlattığı savaş da dahil olmak üzere tüm kararlarında Putin’i destekleyen Rus parlamentosunda neredeyse hiç muhalefet yok.
Parlamentodaki ‘muhalif’ gruplardan Komünist Parti milletvekilleri Mişustin’e karşı oy kullanmak yerine çekimser oy kullandılar. Hükümet, Rusya’nın yaklaşık çeyrek asırdır iktidarda olan lideri Putin’in mart ayında yapılan seçimleri ezici bir çoğunlukla kazanmasının ardından salı günü altı yıllık bir dönem için daha yemin etmesinden hemen önce yasalar gereği istifa etmişti.
Putin’in 2012’den bu yana Rusya’nın güvenliğinden sorumlu olan tecrübeli Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve yirmi yıldır Rusya’nın diplomasisinden sorumlu olan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u içeren hükümette büyük bir değişiklik planladığına dair bir işaret yok.
Mişustin’in kabine önerilerini Putin’e ve parlamentoya sunması bekleniyor. Parlamento 13 Mayıs’ta başbakan yardımcılarını, 14 Mayıs’ta ise bakanları oylamayı planlıyor. Anayasa gereği yeni hükümetin onaylanma süreci en fazla 20 Mayıs’a kadar sürebilecek.
Analistlere göre Mişustin’in hükümetine dokunmayan Putin hem istikrar hem de ekibinin yurtiçi ve yurtdışında kaydettiği ilerlemeden memnun olduğu mesajını verecek.
Öte yandan Putin, dışişleri bakanı, savunma bakanı, adalet bakanı, acil durumlar bakanı ve içişleri bakanını Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi ile istişare ederek Duma’nın onayı olmadan doğrudan atayacak.
Düşük profilli bürokrat Putin’in halefi olabilir mi?
Kariyer sahibi bir bürokrat olan Mihail Mişustin’in Putin 2020’de kendisini başbakan olarak atamadan önce siyasi bir hedefinin olmadığı söyleniyordu. Güvenlik servislerinde hiçbir geçmişi olmayan Mişustin, Putin’e yakın istihbaratçıların oluşturduğu ‘siloviki’ (güçlü adamlar) grubunun bir parçası değil.
Ancak Mişustin, Kiev’in müttefiklerinin Rus işletmeleri için finansmanı büyük ölçüde zorlaştıran ve ülkenin geniş doğal kaynakları için pazarları kısıtlayan yaptırımlarla ülkeyi vurmasıyla birlikte düşük bir profil sergilerken Rusya ekonomisini ayakta tutmasıyla tanındı.
Sadık bir teknokrat olarak görülen Mişustin, Rusya’nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19), Ukrayna’daki savaş ve benzeri görülmemiş yaptırımlar boyunca idare edilebilmesine yardımcı olan verimlilik ile düşük profil arasında doğru dengeyi kurmuş gibi görünüyor.
Rus bürokrat başbakan olmadan önce on yıl boyunca federal vergi servisinin başında bulunmuş ve gelirleri iki katından fazla artırmasıyla ün yapmıştı.
Gazeteci Fedie Rüstemova, Mişustin’in pozisyonunun 71 yaşındaki Putin’e bir şey olması halinde onu Rusya’nın geçici başkanı yapacak olmasına rağmen Kremlin’in kendisini “Putin’in halefi olarak yetiştirmediğini” yazıyor.
Mişustin’in yeniden atanması, Putin’in muhafazakar bir yaklaşım benimsediğinin, gerçek reformu ve altı yıl sonra yerine kimin geçeceği sorusunu bir kenara bıraktığının bir işareti olarak görülebilir.
“Mişustin’in yeniden atanması Putin’in halef seçiminin ertelendiği anlamına geliyor” diye yazan Rüstemova, Ukrayna’daki savaş devam ettiği sürece içeride önemli bir personel değişikliği beklemediklerini de ekliyor.
Politico’ya göre Mişustin’in dikkat çekmeme stratejisi Kremlin dışında da meyvelerini veriyor gibi görünüyor. Rusya’nın bağımsız anket kuruluşu Levada Center’ın nisan ayında Ruslara güvendikleri siyasetçileri sorduğu ankette Mişustin Putin’in ardından ikinci sırada yer almıştı.
Ankete katılanların yüzde 19’u tarafından güvenilir bulunan Mişustin, Savunma Bakanı Sergey Şoygu’dan iki kat daha popüler ve Putin’in olası halefi olarak lanse edilen Moskova Valisi Sergey Sobyanin’den dört kat daha fazla itibar görüyor.