Rusya mayıs sonunda Ukrayna’dan ilhak edilen Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgeleri de dahil olmak üzere güneyde nükleer silah kullanımına yönelik tatbikat başlatmıştı. Üç aşamadan oluşan tatbikat yaklaşık üç ay sürmüştü.
Sonrasında Ukrayna’nın savaştaki pozisyonunu değiştirmek için uzun menzilli silah kullanımı için izin istemesi ve Batılı ülkelerin ‘yabancı güç’ gönderme fikrine varan desteği Rusya’yı el yükseltmeye götürdü. Eylül sonunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin artık nükleer silah kurallarını değiştirdiklerini söyledi. Putin Rusya’ya saldıran bir ülkenin nükleer gücü olan başka devletten destek alması durumunda kırmızı düğmeye basacağını söyledi.
Dün de Putin nükleer silah kullanımına yönelik yeni bir tatbikat başlattıklarını duyurdu.
Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre Rus askeri yetkililerle toplantı yapan Putin “Bugün tekrar stratejik caydırıcı güçlerinin tatbikatını yapıyoruz. Yetkililerin balistik ve seyir füzelerinin fırlatılmasıyla nükleer silahın kullanımına dair eylemleri denetlenecek” dedi.
Putin nükleer silahın devlet güvenliğinin sağlanmasında kullanılmasının ‘istisnai’ önlem olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bununla birlikte nükleer üçleme ülkemizin egemenliği ve güvenliğinin garantisi olmaya devam ediyor, stratejik caydırıcılık alanındaki sorunların çözümüne, küresel istikrarın nesnel faktörleri nükleer eşitlik ve güçler arasındaki dengenin korunmasına katkıda bulunuyor. Artan jeopolitik gerilimler, yeni dış tehdit ve riskler dikkate alındığında her zaman kullanıma hazır modern stratejik güçlere sahip olmak önemli.”
Nükleer güçleri yenilemeye devam edeceklerini kaydeden Putin bunun için gerekli kaynaklara sahip olduklarını söyleyerek “Rus ordusunun modern silahlarla donatılma oranı bu yıl yüzde 94’e ulaştı” dedi.
Putin “Yeniden silahlanma yarışına girmek istemiyoruz ancak nükleer gücümüzü gerekli seviyede tutacağız” diyerek Rusya’nın ve vatandaşlarının korunmasının önemine dikkat çekti.