Rusya Savunma Bakanlığı, devlet başkanı Vladimir Putin’in konutuna saldırıda kullanıldığını iddia ettiği insansız hava araçlardan (İHA) birinin görüntülerini yayınladı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın Putin’in Novgorod bölgesindeki resmi konutuna İHA’larla saldırı girişiminde bulunduğunu iddia etmişti.
Ukrayna’yı ‘devlet terörü’ne başvurmakla suçlayan Lavrov, saldırıda herhangi bir hasar yaralı olmadığını duyurmuştu.
Saldırı iddiası iki ülke arasında ABD aracılığıyla barış müzakerelerinin yürütüldüğü bir dönemde geldi.
29 Aralık’ta ABD Başkanı Donald Trump’la görüşen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 20 maddelik ‘barış planı’nın yüzde 90’ı üzerinde mutabakata varıldığını söylemişti.
Lavrov, Rusya’nın ‘saldırı’ nedeniyle müzakerelerden çekilmeyeceğini belirtmiş fakat karşılık vereceklerini söylemişti.
Zelenski’yse “Tipik Rus yalanları” diyerek saldırıya dair suçlamaları reddetmişti. Ukrayna lideri, bunun, ‘savaşı sonlandırmaktan kaçmak için uydurulmuş bir hikaye’ olduğunu söylemişti.
Washington merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nden (ISW) araştırmacılar da saldırıya dair bir kanıt bulunmadığını belirtmişti.
Tartışmalar sürerken Rusya Savunma Bakanlığı ‘saldırıda kullanılan ve düşürülen İHA’lardan birinin’ görüntülerini yayınladı.
Rusya Savunma Bakanlığı, devlet başkanı Vladimir Putin’in konutuna saldırıda kullanıldığını iddia ettiği insansız hava aracının görüntülerini yayınladı.
Beyaz Saray’sa konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
20 maddelik barış planı
Washington, kasımda Kiev’e 28 maddelik bir plan sunmuştu.
Son plan yani 20 maddelik plan, Trump’ın planı üzerinde yapılan güncellemelerden oluşuyor.
Ukrayna’nın Avrupalı müttefiklerinin katkısıyla yazılan bu taslak, Rusya’dan yana olmakla eleştirilen 28 maddelik Amerikan planına karşı hazırlanmıştı.
Zelenski, 14 Aralık’ta ABD Başkanı Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Donald Trump’ın damadı Jared Kushner’le görüşmüştü.
ABD yetkililerinin açıklamalarına göre Washington, Kiev’e yasal olarak bağlayıcı güvenlik garantileri sunmayı kabul etmişti.
Zelenski daha sonra 15 Aralık’ta Avrupalı liderlerle görüştü.
Bu görüşmelere Britanya Başbakanı Keir Starmer, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Polonya Başbakanı Donald Tusk, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte katıldı.
Basına yansıyan haberlere göre planın son hali şöyleydi:
Ukrayna ordusu 800 bin personelle sınırlandırılacak. İlk teklifte bu 600 bindi.
Ukrayna NATO ülkelerinin tamamı onay verirse üye olabilecek. Şu anda tüm ülkeler bunu desteklemiyor. Planın ilk halinde Kiev için NATO üyeliği bir seçenek olmaktan çıkarılacaktı.
NATO Ukrayna’da “kalıcı” asker bulundurmayacak. İlk taslakta Ukrayna’da hiçbir NATO askeri bulunamayacağı yer alıyordu.
ABD, Rusya’nın saldırı ihtimaline karşı NATO’nun 5. maddesine benzer bir güvenceyi Ukrayna’ya verebilecek. Bu, Ukrayna’ya yapılan saldırıların tüm NATO’ya yapılmış kabul edileceği anlamına geliyor. İlk taslakta böyle bir güvence yoktu.
Ukrayna kaybettiği toprakları askeri yollarla almamayı vadedecek. Bunun yerine müzakerelerle geri almayı deneyecek. İlk taslakta Kırım, Luhansk ve Donetsk bölgelerinin ‘defakto Rus toprağı’ olarak kabul edilmesi yer alıyordu.
Kremlin, 2022’de Ukrayna’nın dört bölgesini (Donetsk, Lugansk, Zaporijya ve Herson) tam kontrole sahip olmamasına rağmen ilhak etti. Rusya 2014’teyse Kırım yarımadasını Ukrayna’dan ilhak etti.
