ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, G7 ülkelerinin (ABD, İtalya, Japonya, İngiltere, Kanada, Fransa ve Almanya) yıl sonuna kadar Ukrayna’ya 50 milyar dolarlık kredi sağlayacağını, ülkesinin bu tutarın 20 milyar dolarlık kısmını karşılayacağını açıkladı.
Yellen, Ukrayna Maliye Bakanı Sergii Marchenko ile düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin Ukrayna’ya desteğinin devam edeceğini ve bu kredilerin geri ödemesinin Rusya’nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen gelirlerle yapılacağını belirtti. Bu sayede savaşın maliyetini Ukrayna veya ABD vergi mükellefleri yerine, Rusya’nın üstleneceğine dikkat çekti.
Yellen, Ukrayna’yı desteklemenin ABD’nin ulusal çıkarları için de hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, Rusya’ya yönelik yaptırımların ve varlık dondurma önlemlerinin devam ettiğini hatırlattı. G7 ülkeleri, Ukrayna’ya sağlanacak 50 milyar dolarlık krediye yönelik kararın haziranda alındığını ve bu kredinin teminatının Rusya’nın dondurulan varlıklarından elde edilen gelirlerle karşılanacağını duyurmuştu.
Benzer bir adım Avrupa Birliği’nden (AB) de geldi. Dün AB ülkeleri, Ukrayna’ya 35 milyar avro kredi verilmesini ve bu kredinin geri ödemesinin Rusya’nın dondurulan varlıklarının getirileriyle yapılmasını onayladı.
AB Konseyi, kredinin finansmanının AB bütçesi garantisi altında olacağını açıkladı. Bu kararın da G7 ile uyumlu olduğu belirtildi. Böylelikle kısa vadede Ukrayna’ya verilen kredi miktarı toplamda 85 milyar doları bulacak.
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından bu yana Batı ülkeleri yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığını dondurdu. Bu tutarın yaklaşık 200 milyar doları AB ülkelerinde bulunuyor.
Dondurulan varlıklar, her yıl milyarlarca dolar faiz geliri sağlıyor. Başta ABD olmak üzere G7 ülkeleri bu geliri Ukrayna’yı desteklemek için kullanmak istiyordu. Girişim kapsamında AB ve G7 ortaklarından Ukrayna’ya sağlanacak kredilerin geri ödemelerinde Rusya’nın dondurulmuş varlıklarının gelir akışı kullanılacak.