ABD'nin Ukrayna'ya uzun menzilli silahların kullanmasına izin verme ihtimali 'ortalığı karıştırdı.' Biden'ın İngiltere Başbakanı'yla görüşmesi öncesi Rusya, 6 İngiliz diplomatı ajanlıkla suçladı. Beyaz Saray ise 'politikada değişiklik' yok dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın dün İngiliz mevkidaşı David Lammy ile beraber Ukrayna’ya yaptığı ziyaretin ardından Kiev’e uzun menzilli silah kullanımı izni gündeme gelmişti. 2022’den beri süren Rusya-Ukrayna Savaşı’nın dönüm noktası olmaya aday bu diplomatik ziyaretin ardından Rusya’dan da “misilleme” gecikmedi. Dün “NATO sınırlarımızı zorlamasın” açıklaması yapan Rusya, bugün 6 İngiliz diplomatı ajanlıkla suçladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı İngiltere’nin uluslararası savaşsızlık ilkesinden “çok uzakta” olduğunu söyledi.

İngiliz diplomatlara ajanlık suçlaması

Rusya, 6 İngiliz diplomatın akreditasyonlarını askıya aldığını duyurdu. İngiliz diplomatlar Rusya tarafından istihbarat sızdırmak ile suçlanıyor. Bu suçlamaların İngiliz Başbakan Keir Starmer’ın Washington’da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinden hemen önce gelmesi ise dikkat çekici.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), cuma günü yaptığı açıklamada bu tedbirlerin İngiliz diplomatların “Ukrayna’daki siyasi ve askeri krizi tırmandırması” sebebiyle alındığını açıkladı. İngiliz gazetesi The Guardian, Rusya’nın bu hareketinin aylar önce İngiltere’de Rus devleti adına Ukraynalı işletmelere saldırma suçlamasıyla tutuklanan kişilerle ilişkili olduğuna inanıldığını yazdı.

Rus istihbaratından gelen açıklama, İngiliz diplomatların Moskova’ya gönderilme sebebinin Rusya Federasyonu’nun güvenliğini tehdit etmek olduğu yönünde. FSB açıklamasının devamında “Londra’nın düşmanca adımlarına karşı istihbarat servisi tarafından sunulan evraklar baz alındığında, Rusya Dışişleri Bakanlığı ve endişeli diğer kurumlarla beraber İngiliz diplomatların akreditasyonları askıya alınmıştır” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan da açıklama geldi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova da süreç üzerine açıklama yaptı. Zaharova, İngiliz diplomatların Rusya’daki faaliyetlerinin Viyana Sözleşmesi’nin ilkelerinden “çok uzakta” olduğunu söyledi. Zaharova’nın devletler arası modern hukukun yaratılmasını sağlayan bu sözleşmeye atıfı dikkat çekici. Viyana Sözleşmesi’nin herhangi bir devlet tarafından ihlali, ihlale uğrayan devlete savaş açma ihtimalini doğurabilir.

Rusya’nın resmi haber ajansı TASS’a konuşan Zaharova “İngiliz sözde diplomatların faaliyetlerine ilişkin Rusya’nın ifade ettiği değerlendirmeleri paylaşacağız. İngiliz Büyükelçiliği Viyana sözleşmelerinde belirtilen sınırların çok ötesine geçmiştir. Konunun sadece görünen yüzünün peşinde değiliz. Bu tür eylemler halkımıza zarar vermeye çalışıyor” dedi.

İngiltere’den de tepki gecikmedi

İngiliz hükümeti, diplomatlarına yöneltilen ajanlık suçlamalarının “temelsiz” olduğunu söyledi. Açıklama, “Açıkça görüyoruz ki akreditasyonların askıya alınması Rusya’nın Ukrayna ve Avrupa’da gerçekleştirdiği eylemlerinin bir sonucudur. Ulusal çıkarlarımızı koruduğumuz için özür dilemeyeceğiz” sözleriyle devam etti.

Açıklama, İngiltere ve ABD’nin Ukrayna gündemli görüşmesinden saatler önce geldi.

Biden ile Starmer görüştü

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın kaderini belirleyecek diplomatik görüşmelerin bir diğeri de Biden ile İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın Washington’da buluşması oldu. NATO’nun iki önemli ülkesinin en kritik gündemlerinden birinin Ukrayna’ya uzun menzilli silahların kullanımı konusundaki izni olması bekleniyordu.

Beyaz Saray: Uzun menzilli kapasiteyle ilgili yaklaşımımızda değişiklik yok

Ancak şimdilik korkulan olmadı. Görüşme sırasında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Ukrayna’ya verdikleri uzun menzilli füzelerin Rusya toprakları içinde kullanımını sınırlandıran politikalarının değişmediğini belirtti. Kirby “Ukrayna’nın Rusya topraklarına yönelik uzun menzilli saldırı kapasitesine yönelik yaklaşımımızda herhangi bir değişiklik yok” dedi.

Ukrayna 144 dronla Kremlin’in 50 kilometre yakınını vurdu