Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın yeni cephesi Kursk dengeyi değiştirmek için mi? Kendi sınırlarında Ukrayna'nın baskısına maruz kalan Rusya bir bölgeyi daha tahliye ediyor.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta Kiev’in Batı’dan aldığı silahları Rusya içinde kullanma izni almasıyla dengeler değişmeye başladı. Rusya’nın Kursk Oblastı’na geçen hafta tanklarla giren Ukrayna, bölgeden 76 bin kişinin tahliye edilmesine neden oldu. Ukrayna’nın Batı silahlarını Rusya içinde kullanmasına olanak veren iznin savaşta üstünlüğe sebep olup olmayacağı tartışılırken Rusya bir bölgeyi daha tahliye ediyor. Ukrayna’nın sürpriz atağı karşısında Rusya pazar günü durumu düzeltmiş gibi görünse de pazartesi yeni bir tahliye emri vermek zorunda kaldı. Bu ‘düzeltme’yi Rus savaş bloggerları gündeme getirmişti.

Kursk’un 28 bölgesi Ukrayna kontrolüne geçti

Rusya’nın Ukrayna’ya sınır bölgelerinden Belgorod uzun zamandır Ukrayna’nın üstlenmediği saldırılarına maruz kalıyordu. Ukrayna’nın Kursk Oblastı’na saldırısı onun kamuoyu önünde ilk kez üstlendiği saldırı aynı zamanda. Böyle bir atak Belgorod’u da alarm durumuna getirdi. Bölge valisi Vyaçeslav Gladkov, Belgorod’un Krasnaya Yaruga bölgesinden düşman tehdidi nedeniyle tahliye başladığını duyurdu. Gladkov “Güçlerimizin yükselen tehdide karşı ellerinden geleni yapacaklarına güvenim tam” dedi. yine de tehdidin yükselmekte olduğu gerçeğini yadsımayan Gladkov, Krasnaya Yaruga’da yaşayan insanları güvenli alanlara sevk ettiklerini söyledi.

Rusya’nın Kursk Bölgesi Valisi Smirnov ise  “Bölgedeki durum zor. 28 yerleşim birimi düşmanın (Ukrayna) kontrolünde bulunuyor” dedi.

Putin: Topraklarımızdan çıkarılacaklar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kiev’in 2022’de savaşın başlamasından bu yana sınıra yaptığı en büyük saldırının ardından ordunun Ukrayna askerlerini Rusya’nın egemen topraklarından çıkaracağını söyledi. Putin, harekata ilişkin bugüne kadarki en ayrıntılı açıklamasında, Ukrayna’nın ‘Batılı efendilerinin yardımıyla’ olası ateşkes görüşmeleri öncesinde müzakere pozisyonunu iyileştirmeye ve Rusya’nın ilerleyişini baltalamaya çalıştığını belirtti.

Rus lider, bölge valilerine Ukrayna tarafının ağır kayıplar verdiğini açıklayarak, “Düşman kesinlikle layık bir karşılık alacaktır ve karşı karşıya olduğumuz tüm hedeflere hiç şüphesiz ulaşılacaktır” ifadelerini kullandı.

Kursk, Ukrayna’nın masada elini güçlendirecek

Rusya Kursk, Bryansk ve Belgorod bölgelerinde geniş kapsamlı bir güvenlik önlemleri uygularken Rus müttefiki Belarus da sınırdaki asker sayısını arttırdığını açıkladı. Ukrayna’nın Rusya egemenliğindeki topraklara yönelik cüretkar saldırıları Batılı destekçilerine Kiev’in hala büyük askeri operasyonlar düzenleyebileceğini göstermeyi ve olası ateşkes görüşmeleri öncesinde pazarlık kozu elde etmeyi amaçlıyor. Çünkü Kusk saldırılarına kadar Batı aslında Ukrayna’dan ümidi kesmiş ve vaat ettiği destekleri sağlama konusunda dahi çekimser kalmaya başlamıştı. Bu sebeple Kiev’in müttefiklerine askeri anlamda bir şeyleri kanıtlaması gerekiyordu. Görünen o ki Kursk bu işe yarayacak.

Sayısal olarak büyük bir üstünlüğe sahip olan ve Ukrayna topraklarının yüzde 18’ini kontrol eden Rus güçleri Ukrayna’nın 2023 karşı taarruzunun büyük kazanımlar elde edememesinin ardından bu yıl 1.000 km’lik cephe boyunca ilerliyor.

İlerleyiş cepheye nasıl yansıdı?

Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre Rusya gece boyunca Belgorod üstünde beş, Kursk üstünde 11 ve Voronej’de iki insansız hava aracı imha etti. Bakanlık imha ettiklerini söylediği tanklar dahil kayda değer ağır silahları da listeledi. Ukrayna’nın saldırısı Moskova’da bazılarının Kursk bölgesini nasıl bu kadar kolay geçebildiğini sorgulamasına yol açtı. Aslında cevap basit: Batı’dan alınan silahlar. Keza Kursk bölgesine giren Alman tankları Berlin ve Moskova arasında gerilime de neden olmuştu.

Bild’in ‘Alman tankları Rus topraklarına döndü’ yorumuna Moskova sert çıktı

Rus savaş blog yazarları Kursk’taki Ukrayna güçlerinin Rus doğal gazının Ukrayna’ya aktığı Sudzha’yı kuşatmaya çalıştığını ve sınırdan yaklaşık 22 km uzaklıktaki Korenevo yakınlarında büyük çatışmalar yaşandığını belirtiyor.

Rusya hafta sonu Kursk’a düzenlenen füze saldırısında 13 kişinin yaralandığını açıkladı. Her ne kadar ABD, Ukrayna’nın operasyonundan önce “kendisine haber verilmediğini” söylese de Moskova buna inanmıyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova “Bu suçların organizatörleri ve faillerinin, yabancı küratörleri de dahil olmak üzere bunların sorumluluğunu taşıyacaklarından şüphemiz yok. Rus Silahlı Kuvvetleri’nin sert bir karşılık vermesi uzun sürmeyecektir” dedi.

Ukrayna’nın Rus güçleri tarafından kontrol edilen bir bölgesinde yer alan Zaporijya nükleer santralinde çıkan büyük yangın gerilimin son yükselen noktası oldu. Rusya yangından Ukrayna’yı Ukrayna da Rusya’yı sorumlu tutarken Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Grossi “Bu pervasız saldırılar santraldeki nükleer güvenliği tehlikeye atmakta ve nükleer kaza riskini arttırmaktadır. Bu saldırılar derhal durdurulmalıdır” dedi.

Grossi saldırıyla ilgili herhangi bir tarafı hedef göstermedi.

Zaporijya nükleer santralinde yangın: Rusya ve Ukrayna birbirini suçladı