Rusya bu sabah Ukrayna'nın orta kesimindeki Poltava'da askeri okulu vurdu. Saldırıda en az 51 kişi öldü, 235 kişi de yaralandı. Bilançonun bu kadar ağır olmasında iddiaya göre öğrencilerin içtimada hazırlıksız yakalanması etkili oldu.

Rusya ve Ukrayna’nın Moskova ve Harkiv arasındaki karşılıklı bombardımanları bu kez Ukrayna’nın orta kesiminde Poltava’ya düzenlenen saldırı takip etti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Rus askerlerinin Poltava’daki askeri eğitim üssüne düzenlediği saldırıda 41 kişinin öldüğünü, 180’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. Ama sonra gelen güncellemelerde ölü sayısının 51’e, yaralı sayısının da 235’e yükseldiği öğrenildi. 

Bu, iki buçuk yıldır süren savaşta Ukrayna’nın hedef alındığı en kanlı saldırılardan biri olarak kayıtlara geçti. Rusya’nın şimdiye kadarki en kanlı saldırısı iki yıl önce mayıs ayında Ukrayna’nın kuzeyindeki Çernigiv’de askeri eğitim merkezinin hedef alındığı saldırı. O saldırıda 87 asker hayatını kaybetmişti.

Önemli detaylardan biri de saldırının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) taraf ülkelerden biri olan Moğolistan’a düzenlediği ziyaretin üstüne gelmesiydi. Malum, UCM geçen yıl mart ayında Putin hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı. Mahkemeye taraf ülkelerden biri olarak Moğolistan’dan da Putin’i topraklarına ayak basar basmaz tutuklaması bekleniyordu ama öyle olmadı. Putin kırmızı halılarla karşılandı.

Zelenski ilk bilgilere göre bu sabah Rusya’ya ait iki balistik füzenin üsse ve yakınındaki hastaneye isabet ettiğini söyledi. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırski,Poltava’daki saldırıda İskender füzelerinin kullanıldığını söyledi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre hava saldırısı alarmıyla saldırı arasındaki süre “çok kısa” sürmüştü. Bu da insanların sığınaklara gitmeye çalışırken saldırıya yakalandığı anlamına geliyordu. Ukrayna medyası ölenlerin bir aktivite için üste bulunan askeri öğrenciler olduğunu geçti. Zelenski “Olayla ilgili soruşturmanın eksiksiz ve hızlı bir şekilde yapılması talimatını verdim” dedi. 

Moskova saldırı hakkında henüz bir açıklama yapmazken savaş blogu yazarı Vladimir Rogov Rusya’nın Poltava’da bir askeri okulu vurduğunu yazdı. Rogov’a göre vurulan askeri okulda radar elektronik savaş eğitimi veriliyordu. Saldırının düzenlendiği vakitte de yüzlerce öğrenci içtimadaydı.

Ukrayna İçişleri Bakanı İgor Klimenko acil servislerin olay yerinde çıkan yangını kontrol altına aldığını söyledi. Şimdiye kadar 25 kişinin kurtarıldığı, bunlardan 11’inin de enkazdan çıkarıldığı açıklandı. Enkazı temizleme çalışmaları sürüyor. Saldırının bölgedeki diğer binalara da zarar verdiğini söyleyen Klimenko bazı pencerelerin kırıldığını, çok katlı binaların da saldırıdan kaynaklanan şoktan etkilendiğini söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby saldırıyı “Putin’in Ukrayna halkına uyguladığı vahşetin korkunç bir hatırlatıcısı” olarak kınadı. Beyaz Saray ise gelecek haftalarda Ukrayna’ya daha fazla yardım göndereceklerinin sözünü verdi. Ülkenin ordu yönetimini sıkça eleştiren Ukraynalı milletvekillerinden Maria Bezugla ise üst düzey yetkililerin bu tür olaylara izin vererek askerleri tehlikeye atmakla suçladı. Telegram’dan bir yazı paylaşan Bezugla “Bu trajediler tekrar tekrar yaşanıp duruyor. Ne zaman bitecek?” dedi.

Zelenski yayınladığı mesajda Batı’dan Ukrayna’ya daha fazla hava savunma sistemleri kurmalarını istedi ve Ukrayna’ya yolladıkları uzun menzilli silahlarının Rus topraklarında çok daha geniş ölçekli kullanmaları için izin vermelerini istedi. Biden yönetimi yolladığı silahların Ukrayna sınırları içinde kullanılmasına izin vermiş olsa da iki tane şart koşmuştu. Bunlardan ilki ATACMS füzelerinin Rus topraklarında kullanılmaması, diğeri de Rus topraklarına saldırıların çok dar bir alanda sınırlı kalmasıydı. Ama şimdi Ukrayna kendilerine söylenen alanın çok kısıtlı olduğunu söylüyor.

“Dünyada yaşadığımız terörü durdurma gücüne sahip herkese şunu söylemeyi sürdürüyor: Hava savunma sistemlerine ve füzelere Ukrayna’da ihtiyacımız var, birilerinin depolarında kalmasına değil” diyen Zelenski sözlerinin devamında “Bizi Rus teröründen koruyabilecek uzun menzilli saldırıları şimdi düzenlememiz gerekiyor, daha sonra değil. Ne yazık ki geciktiğimiz her gün can kaybı artıyor “dedi.

Poltava’ya düzenlenen bu saldırı, savaşın temposunun hem karada hem de havada giderek arttığının hatırlatıcısı oldu. Ukrayna Rus topraklarının içlerine Batı’dan aldığı teknolojilerle kendi ürettiği uzun menzilli dronlar sayesinde saldırı düzenleyebiliyor. Bunun bir örneğini önceki günlerde Moskova’ya düzenlenen saldırıda gördük. Sadece birkaç gün önce Moskova dahil 15 bölge Ukrayna’ya ait 158’den fazla dronla hedef alındı.

Tutuklama kararına rağmen: Batı’nın dışladığı Putin Moğolistan’da kırmızı halıyla karşılandı

Herkesin gözü Kursk ve Pokrovsk’tayken: Rusya Harkiv’i, Ukrayna Moskova’yı vurdu